Yüz nakli olmasa yaşaması mümkün değildi

Güncelleme Tarihi:

Yüz nakli olmasa yaşaması mümkün değildi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2013 14:46

Polonyalı doktorların yüz nakli yapılmazsa yaşamasının mümkün olmadığını söylediği ve bu anlamda literatüre bir ilk olarak geçen 33 yaşındaki hasta nakil sonrası ilk kez kameraların karşısında çıktı.

Haberin Devamı

Tam adı açıklanmayan Grzegorz isimli hasta Polonya’nın güneyindeki Gliwice kentindeki hastanede ameliyatı gerçekleştiren ekibin başındaki Profesör Adam Maciejewski ile katıldığı basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlamaya çalıştı ancak konuşmakta zorluk çeken Grzegorz'un söyledikleri anlaşılamadı.

Taş işçisi olarak çalışan Grzegorz 23 Nisan’da iş kazası geçirerek yüzünün büyük bir kısmını taş kesme makinesine kaptırdıktan sonra hastaneye kaldırıldı. Doktorların hayatta kalmasının mümkün olmadığını söyledikleri Grzegorz’a 15 Mayıs’ta 27 saat süren bir operasyonla yüz nakli yapıldı.

Doktorlar Grzegorz’un ameliyattan 9 ay sonra tam olarak konuşabileceğini, şimdilik sadece yeme, okuma ve tat alma faaliyetlerini gerçekleştirebildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Dünyada ilk yüz nakli operasyonu 2005 yılında Fransız doktorlar tarafından Isabelle Dionire isimli 38 yaşındaki kadına yapıldı. Bu tarihten sonra Türkiye, Belçika, İspanya ve ABD’de 20’den fazla başarılı yüz nakli ameliyatına imza atıldı.

POLONYALI’NIN YÜZÜ TÜRK’E NAKLEDİLMİŞTİ
Geçtiğimiz ay bir Polonyalı'nın yüzü 26 yaşındaki Recep Sert’e nakledilmişti. Muğla'da ölen Polonya turist 42 yaşındaki Andrzej Kucza’nın ailesinin organlarını bağışlaması üzerine Türkiye'nin ilk yüz naklini yapan Akdeniz Üniversitesi Hastanesi ekibi başarılı bir operasyon gerçekleştirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!