YSK Başkanı: "Oy kullanmayana ceza kesmek demokratik değil"

Güncelleme Tarihi:

YSK Başkanı: Oy kullanmayana ceza kesmek demokratik değil
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2007 13:38

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, yarın yapılacak halk oylamasında oyunu kullanmayanlar için ilgili yasada ceza yaptırımı bulunduğunu belirterek, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) getirdiği artırımlarla cezanın 19 YTL olduğunu bildirdi.

Aydın, TRT-2'de “Haber Vizyonu” programında, vatandaşların halk oylamasına ilişkin sorularını yanıtladı.

İlgili yasada, halk oylamasına katılmayanlar için cezai yaptırım bulunduğunu söyleyen Aydın, “katılımı artırmak için YSK'nın cezayı artırdığı” yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını kaydetti. YSK'nın görevinin yasaları uygulamak olduğunu vurgulayan Aydın, 3376 sayılı Anayasa Değişikliğinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanun'un 6. maddesinin ikinci fıkrasında, “Seçmen kütüğünde ve sandık listesinde kaydı ve oy kullanma yeterliği bulunduğu halde halk oylamasına, hukuki veya fiili mazereti olmaksızın katılmayanlar, ilçe seçim kurulu başkanı tarafından 12 bin 500 (on iki bin beş yüz) lira para cezası ile cezalandırılır” hükmünün yer aldığını anımsattı.

Muammer Aydın, 3376 sayılı yasanın 1987 yılında çıktığını, 2005 yılında yürürlüğe giren 5237 sayılı TCK ile de yasalardaki para cezalarına ilişkin güncelleştirme yapıldığını söyledi. Bu nedenle 12 bin 500 lira olan cezanın, TCK'ya göre 2005 yılı itibariyle 17 YTL olarak hesaplandığını anlatan Aydın, Maliye Bakanlığı Gelir Artırımı Göstergesine göre de 2005 yılında 17 YTL olan cezanın, 2007 yılı itibariyle 19 YTL olarak hesaplandığını bildirdi. Aydın, “Biz bunu durup dururken artırmadık. TCK'ya göre hesap yapınca çıkan sonuç bu” dedi.

Oyunu kullanmayanlara ceza kesme işinin de kendilerinin görevi olmadığını ifade eden Aydın, “İlçe seçim kurulu başkanı hakimler, oy kullanmayanları tespit eder. Mazeret bildirenlerin mazeretlerini kabul ederse ceza yok, etmezse ceza yaptırımı uygulanacak. Kişisel görüşümü sorarsanız bu demokratik değil” diye konuştu.

Yasada cezai yaptırım yazılı olduğu için kendilerinin de uygulamak durumunda olduklarını yineleyen Aydın, “Yasada ceza var ve ceza yeni TCK ile 19 YTL'ye gelmektedir” dedi.

Halk oyuna sunulan Anayasa değişikliği paketinin, Cumhurbaşkanı'nın görev süresini 5 5 olarak düzenlediğini, genel seçimlerin 5 yıl yerine 4 yılda bir yapılmasını öngördüğünü anımsatan Aydın, 22 Temmuz Milletvekili Genel Seçiminin ardından oluşan TBMM ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev sürelerinin ne olacağı konusunun tartışmalı olduğunu söyledi. Aydın, “Cumhurbaşkanı 7, milletvekilleri 5 yıllığına seçildi. Anayasa değişikliğine 'evet' çıktı diyelim. Yürürlüğe girince Cumhurbaşkanının görev süresi 5, milletvekilleri 4 mü olacak? Bu konular net değil” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!