Yolunu açtılar

Güncelleme Tarihi:

Yolunu açtılar
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2003 02:00

Siirt'te dün yenilenen seçimde, AKP 3 milletvekilliğini birden kazandı. Böylece ilk kez milletvekili seçilen Tayyip Erdoğan'a başbakanlık yolu açıldı.

AKP Siirt seçiminde CHP’yi bozguna uğratıp üçte üç yaptı. Böylece Erdoğan'ın başbakanlık yolu açıldı. DEHAP'ın boykot çağrısı nedeniyle 3 Kasım seçimlerinde yüzde 74.15 olan seçime katılım oranı dün yüzde 62.31'de kaldı. AKP geçerli oyların yüzde 84.75'ini aldı.

Siirt'te dün yenilenen milletvekili seçiminden iktidar partisi AKP 3 milletvekilliğinin üçünü de aldı. İlk kez milletvekili seçilen AKP Lideri Recep Tayyip Erdoğan'a da başbakanlık yolu açıldı. Erdoğan ile Öner Gülyeşil ve Öner Ergenç milletvekili olurken, iptal edilen 3 Kasım seçiminde milletvekili olan CHP'li Ekrem Çelik seçilecek kadar oyu alamadı.

Pervari İlçesi'ne bağlı Doğan Köyü'nde sandık kurulunun oluşturulmaması nedeniyle yapılan itiraz üzerine Yüksek Seçim Kurulu'nun iptal ettiği 3 Kasım milletvekili seçimi Siirt'te dün yenilendi. 3 Kasım seçimlerinde bu ilde en fazla oy alan DEHAP'ın seçim boykotu nedeniyle seçime katılma oranı düşük oldu. 3 Kasım seçimlerinde yüzde 74.15 olan seçime katılım oranı dünkü seçimlerde yüzde 62.31'de kaldı. 568 sandıkta kayıtlı 119.198 seçmenden 74.265'i sandık başına gitti. Geçerli 65.706 oyun 55.687'sini AKP alırken oylarını bir önceki seçime göre 4 kat artırdı. Seçimin resmi olmayan sonuçlarına göre, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Öner Gülyeşil ve Öner Ergenç, Siirt milletvekili olarak parlamentoya girdiler. Böylelikle AKP'nin TBMM'deki sandalye sayısı da 365'e yükseldi. CHP'nin sandalye sayısı 177'de kalırken bağımsızların 6 ve DYP'nin 2 sandalyesi bulunuyor.

SİİRT VE RİZE'DE ŞENLİK

Seçim sonuçlarının belli olmasından sonra AKP lideri Erdoğan'ın Ankara'dan sinevizyon aracılığıyla yaptığı konuşma kentte coşkuyla dinlendi. Siirt'te kent meydanında toplananlar ‘Yiğit düştüğü yerden kalkar’ pankartı açtı. Erdoğan'ın konuşması sırasında tezahüratlarını sürdüren kalabalık Erdoğan'ın resimlerinin bulunduğu posterleri dalgalandırıp, ‘‘Başbakan Tayyip’’ diye bağırdı. AKP'nin Siirt zaferi, Recep Tayyip Erdoğan'ın babaocağı Rize'nin Güneysu İlçesi'nde horonla kutlandı.

Erdoğan'ı ilk kutlayanlar arasında Başbakan Gül de yer aldı. Dün bütün günü Dışişleri Konutu'nda geçiren Gül, Erdoğan ile iki telefon görüşmesi yaptı. Gündüz saatlerinde, Pearson'un ziyareti ile ilgili Erdoğan'dan bilgi alan Gül seçim sonuçları belli olduktan sonra da ikinci kez telefonla arayarak bu kez Erdoğan'ı kutladı.

Uluslararası ajanslar, Erdoğan'ın Siirt seçimini kazanmasını acil koduyla duyurdular. İngiliz Reuters Ajansı, Erdoğan'ın seçilmesini, Türkiye'deki belirsiz ikili iktidar döneminin sonu diye niteledi. Associated Press, Erdoğan'ın, Siirt'te yıkıcı zafer elde ettiğini bildirdi. Fransız AFP haber ajansı da, haberi acil olarak verdi.

Erdoğan: Şiir gibi sonuç

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Siirt seçimleri ile ilgili olarak halkın iradesinin bir yanlışı tashih ettiğini belirterek, sonucu ‘‘şiir gibi sonuç’’ olarak değerlendirdi.

Parti Genel Merkezi'nden uydu aracılığı ile Siirtliler'e seslenen Erdoğan, 3 Kasım 2002 seçimlerinin dün yapılan 9 Mart seçimleri ile tamamlandığını belirtti. Erdoğan, 3 Kasım seçimleriyle güçlenen demokrasinin, 9 Mart seçimleriyle büyük bir ivme kazandığını dile getirdi.

Seçimlerin ülkeye, yediden yetmişe bütün millete hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, ‘‘Bu seçim sonucu, AK Parti'nin üslubu, milletimizin üslubu açısından bizce şiir gibi sonuç ortaya çıkarttı’’ dedi. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘Türkiyemiz'e yaraşır ince bir üslupla ve tarihin derinliklerinden süzülerek gelen derin bir basiretle yoğrulmuş olan halkımızın iradesi, bir yanlışı tashih etti, düzeltti. Bir çelişkiyi daha gidermiş olduk. 9 Mart 2003 tarihi, ülkemizin demokrasi, hukuk ve adalet mücadelesinde tarihi bir dönüm noktası oldu. 3 Kasım seçimlerinde milletimizin ne dediği, nasıl bir mesaj verdiği yeterince yorumlanmadan, ülke meselelerini omuzladık. Sanırım bugünden itibaren çok daha sağlıklı analizlerle halkımızın tercihi, mesajı yeniden yorumlanacaktır. Bize gelince, milletimizin bize duyduğu bu güvene layık olmaktan başka çabamız olmayacaktır.’’

Doğanköy Ray-Ban’i

Doğanköy'de sandıkların kurulduğu ilköğretim okulu önünde toplanan yöresel kıyafetli köylülerin, yoğunluklu olarak baston taşımaları ve taklit Ray-Ban gözlükleri takmaları dikkat çekti. Köylüler arasında moda olan gözlükleri yoğun kar nedeniyle, gözlerinin kamaşmaması için taktıkları öğrenildi.

‘Tayyip’ dediler

Doğanköy'deki 17, 18 ve 19 numaralı seçim sandıklarına kayıtlı 706 seçmenden sadece 412'si dün sandığa gitti. Geçerli 398 oydan AKP 366 oy alırken, CHP'ye 29, TKP'ye 2 ve İP'ye 1 oy çıktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!