Yılın şıkları ve rüküşleri

Güncelleme Tarihi:

Yılın şıkları ve rüküşleri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

Moda eleştimenleri ünlülere not verdi. 99'un en iyi ve kötü giyinenlerini belirledi. Bana göre jüri taraflı, hatta ayrımcı davranıyor. Çünkü kriterleri ünlüye göre farklı.

Amerika'nın çok satan magazin dergisi People, geçtiğimiz ay sonunda en iyi ve en kötü giyinen ünlüleri ilan etti. Aslında ne göreceğimi biliyordum. Cher, garanti en kötü giyinenler arasında olacaktı. Adı yıllar önce katıldığı bir Oscar töreninde Bill Blass'ın tuvaletiyle boy gösterdiğinde rüküşe çıktı ya, artık bu etiket bir daha silinemezdi.

Dergi en iyi ve en kötü giyinen onar ünlüyü konuk etmiş sayfalarına. Hepsi için bir eleştirmenler kurulu belli kriterler kapsamında not vermiş. Ama bir baktım ki, kriterler farklı. Yorumlara gelince onların yorumunu aynen aktaracağım sizlere, bir de kendi yorumumu.

Amerika'da iyi veya kötüt giyinmenin bir püf noktası yok bence. Son iki yıldır New York'ta zengin ve ünlüler birer zemheri zürafaası gibiydiler. Kışın en soğuk günlerinde çorapsız dekolte ayakkabılar giydiler. Kimse bir şey demedi.

Yıllar önce kokteyl ve açılışlara, güzeller tuvaletlerinin altına spor ayakkabı giydiler, kimse bir şey demedi.

Artık yorum sizin!

EN KÖTÜLER

Tabii ki en kötü giyinen 10 ünlü arasında Cher en başta geliyor. Jürinin yorumu aynen şöyle: ‘‘Yaşına göre giyinmiyor, giyim kuşamı duruma uygun değil.’’ Öncelikle şunu söyleyeyim. Cher 53 yaşında. Ve yaşa göre uygun giyinme kriteri ona özel olarak konmuş. Bu düpedüz haksızlık, hatta ayrımcılık.

Cher'i hepimiz tanıyoruz. 54 yaşında duruyor mu? 54 yaşında anneniz veya anneanneniz ya da ne bileyim bir tanıdığınız varsa bir kıyaslayın.

Cher'i 54 yaşının kadını giysileri içinde gözünüzün önüne bile getiremezsiniz. Gönlünü rock'a vermiş bir şarkıcı. Ne giyiyor? Parıltılı sahne giysileri, gündelik yaşamda kimi zaman hiphop, kimi zaman rahat giysiler içinde. Bol pantolonlar, sneaker ayakkabılar giyiyor. Onun bir imajı var. Kliplerinde sarkan bir şey var mı? Yok. Cher'in kimliği ağırbaşlı bir ortayaş kadını gibi giyinmeye elvermez.

Bir düşünün Tina Turner'ın giydiğini çok genç biri de giyebiliyor. Giysiler bizi taşımaz, biz onları taşırız.

Yaş ve giysi ilişkisine gelince, kimse gardrobunu nüfus cüzdanını doğrulatmak için kullanmaz değil mi?

Ama eleştirmenler acımasız. ‘‘Herşey, herşey yanlış’’ diyorlar. Bana göre bunun tercümesi şu: ‘‘Yaşlısın sen yaşlı kal!’’

En kötü giyinen bir ünlü de Mariah Carey. Jüri şöyle demiş: ‘‘Teşhirci ve uygunsuz şeyler giyiyor’’.

Mariah Carey hani o çok yaşlı, zengin kocasından ayrılınca birden kliplerinde açılıp saçıldı ya. İşte bu tepki o yüzden. Pek bir kör parmağım gözüne bir zamanlamayla oldu çünkü. Sanki zincirlerinden boşanmış gibi soyunuverdi. Bütün hatları ortada. Kameralara yakalandığı her seferinde de kısa ve küçük giysiler içinde görününce de adı teşhirciye çıktı.

Biraz ‘‘dolgun’’ görünmesi de uygunsuz giyinmek gibi görülüyor. Oysa aynı elbiseyi ancak anorektik kızlar giymeli. Öyle ya moda dünyası cılızların dünyası. ‘‘Küçük’’ bir elbiseyi etine dolgun biri giyerse yanlışlık olmaz da ne olur?.

BAKIMSIZ

Ve Val Kilmer. O da jüriye göre en kötü giyinenler arasında. Bakın ne demiş jüri: Bakımsız ve özensiz. Hatta yorumda bir adım öteye gitmişler. ‘‘Bir oyun ya da film açılışına böyle gideceğine evde kalıp bir video kiralasın daha iyi.’’ Daha neler... Eminim, ‘‘az önce uyuyakaldığı kanepeden kalkmış, ya da asansörde erotik bir durum yaşamış görüntüsü’’ moda olsun, Val Kilmer en iyi giyinen ünlüler arasında yer alacak.

Bilin bakalım, eleştirmenlerin ağzından, ‘‘kendini yeniden yaratmada bir tanrıça’’ olup da en kötü giyinen, hatta ‘‘moda kurbanı’’ olan kim? İpucu vereyim mi, yaptığı herşeyle moda yaratan biri: Madonna... Ne diyeyim, bilmem ki. Bu jüriye ‘‘Cüret Ödülü’’ verilmeli. İşte jürinin yorumu: Moda kurbanı, teşhirci, abartılı.'' En çok da moda kurbanı tanımına şaşırdım. Moda kurbanı moda olan herşeyi uygulamaya kalkana denir. Ama burada bir acayiplik yok mu? Madonna'nın yaptığı herşey moda oluyor. Yani moda ona kurban. İşte size 41 yaşında bir fıstık. Beğenirsiniz, beğenmezsiniz, ayrı mesele.

En iyiler

Eleştirmenler on tane de en iyi giyinen ünlü seçmişler. Bunlardan biri Julia Roberts. Jüriye göre, ‘‘Zevk sahibi, yakıştırmasını biliyor’’. Bana kalırsa yalnızca kötü giyinmeyen biri diye yorumlardım, ama jüriye göre o en iyi giyinenlerden.

En iyi giyinen bir başka ünlü de Ricky Martin. Jüri onun stil sahibi, bakımlı ve üzerine uyan giysiler (kaç beden giydiğini bilmek bir erdem olsa gerek) giydiğinde hemfikir.

Gelelim bir başka en iyi giyinen ünlüye: Brad Pitt. Jüri bakın ne demiş: ‘‘Stil sahibi ve nerede nasıl giyinmesi gerektiğini biliyor.’’ Şöyle bir yoruma da yer verilmiş: ‘‘Harika bir görünüşü var ve bunu kullanmasını iyi biliyor’’ (Ne giyse yakışıyor deseler ulu jüriye göre çok mu sıradan kaçardı?).

Catherine Zeta-Jones, en iyi giyinen ünlüler arasında. Jüri şöyle demiş: ‘‘Zevk sahibi, heyecan verici’’. (Micheal Douglas her kadın karşısında heyecanlanır, Catherine'nın bu konuda özel bir üstünlüğü yok ki!) Zeta-Jones'un enine çizgili giysisi için, ‘‘Yatay çizgiler bile üzerinde güzel duruyor,’’ demişler.

Ben sadece yapay kürk tercih etmesini beğendim.

Jüriyi de peşin hükümlü, ayrımcı, kısa görüşlü ve uzun dilli buldum.

Ben kim miyim?

Kesinlikle ünlü değilim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!