Yeni Papa için geri sayım başladı

Güncelleme Tarihi:

Yeni Papa için geri sayım başladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2013 13:07

Katoliklerin ruhani liderinin belirleneceği Papalık seçimi (Konklav), Papa'yı seçecek olan kardinaller ilk oturum için Sistine Şapeli'nde bir araya geldi.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea3dccf018fbb8f8737385

Papa 16. Benediktus'un 598 yıl aradan sonra bir ilke imza atarak, 28 Şubat'ta görevden ayrılmasından sonra makamın boş olduğu (Sede Vacante) ilan edilen Vatikan'da, gözler Katoliklerin 266'ncı Papası'nın kim olacağına çevrilmiş durumda.

Yaklaşık 1.2 milyarlık Katolik nüfus başta olmak üzere dünyayı yakından ilgilendiren Papalık seçim sürecinde, Vatikan'da bulunan tüm kardinallerin katılımıyla Konklav'ın ilk günü olan bugün, Aziz Petrus Bazilikası'nda “Missa Pro Eligendo Papa” ismiyle anılan geleneksel Papalık Seçim Ayini yapıldı.

Ayini yöneten Kardinaller Meclisi Dekanı Angelo Sodano yaptığı konuşmada, kendilerine bugüne kadar yol gösteren Emerit Papa 16. Benediktus'a yaptığı "harikulade" çalışmalarından ötürü teşekkür etti ve kilisenin şimdi yeni bir seçime hazırlandığını ifade etti. Kardinal Sodano'nun, Emerit Papa için sarf ettiği sözlerinin yoğun alkış aldığı görüldü. 

Haberin Devamı

Aziz Petrus Bazilikası'ndaki ayini, Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Kenan Gürsoy da izledi.

YEMİN ETTİLER
Papa'yı seçecek 80 yaşın altındaki ve şartları seçime katılmaya elverişli 115 Kardinal, TSİ 17.30'da Konklav'ın ilk oturumu için Sistine Şapeli'nde toplandı. Kardinaller ilk olarak gizlilik yemini etti.

Dünyanın kilitlendiği Papalık seçimini, 5 bini aşkın gazeteci takip ediyor.

Öte yandan, Aziz Petrus Bazilikası'nın aynı isimli meydanına bakan ve yeni Papa'nın dünyaya takdim edileceği büyük locası da bu tören için hazırlandı. Meydana dev bir ekran konuldu.

İLK OTURUMDAN SİYAH DUMAN BEKLENİYOR
Beş kıta, 48 ülkeden 115 Kardinalin, bugünkü ilk oturumuna ilişkin sonucun bu akşam TSİ 21.00 sularında belli olması bekleniyor. Vatikan Sözcüsü Rahip Federico Lombardi dün yaptığı açıklamada, ilk oturumun ardından siyah duman çıkmasının daha yüksek ihtimal olduğunu dile getirdi.

Vatikan geleneklerine göre, Kardinallerin oylarını yazdıkları kağıtların yakılmasıyla Sistine Şapeli'nin bacasından çıkan siyah duman; Papa seçiminin sonuçlanmadığı anlamına gelirken, bir kimyasal madde eklenerek elde edilen beyaz dumanın bacadan çıkması durumunda, yeni Papa'nın seçildiği dünyaya müjdeleniyor.

Haberin Devamı

Yarından itibaren her gün dört oylama sonunda oylar şapeldeki sobada Roma saatiyle 12.00 ve 19.00’da yakılıp dumanla sonuç haber verilecek. 3’te 2 çoğunluk olan 77 oya ulaşan kardinal Papa seçilecek. Başarısız turlarda şapel bacasından kara duman çıkaran kimyasallar oylara katılacak. Papa seçilmişse, Fransız kardinal Jean-Louis Tauran, Sen Piyer Katedrali’nin ana balkonuna çıkıp “Habemus Papam” (Papamız var) diyecek.

FAVORİ ADAYLAR NE DEDİ?

GÜÇLÜ PAPA GEREK

Angelo Scola (Milano Başpiskoposu): “Hepimiz kutsal görevimizi yapmak için Conclave’ye çağrılıyoruz. Kilise içerisinde de günahlar işlenir ama Tanrı bunu affeder. Şimdi değişim için enerjisi, gücü olan bir Papa’ya ihtiyacımız var. Kimin seçileceğini ancak Tanrı bilir.”

Haberin Devamı

BİLETİM CEBİMDE

Sean Patrick O’Malley (Boston Başpiskoposu): “Benim dönüş biletim cebimde. Conclave sonrası tekrar Kilisenin emrinde bir kardinal olarak görev yapmaya ülkeme döneceğim. Koyunları kaybolan çoban misali yeni Papanın Kilise aşkıyla kutsal görevini yerine getirirken sürüsünü toparlayacağını ümit ediyorum.”

KİLİSE AHENGİ BULMALI

Odilo Pedro Scherer (Sao Paolo Başpiskoposu): “Zor bir dönem geçiriyoruz ama umutluyuz. Kilise yeniden uyumu, ahengi bulmalıdır."

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!