Yende kan kaybı büyüyor

Güncelleme Tarihi:

Yende kan kaybı büyüyor
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 20, 2007 09:54

Bir süredir değer kaybı süren Japon Yeni dün de euro karşısında tüm zamanların en düşük seviyesine, dolar karşısında da 4.5 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Haberin Devamı

 Dünkü işlemlerde yen, euro karşısında tüm zamanların en düşük seviyesi olan 166'yı gördü. Dolar karşısında ise 123.53'ten işlem gördü. Japon hükümetinden ise düşüşün devam etmesi halinde duruma müdahale edilebileceği yönünde sinyaller geliyor. Japonya'nın kur politikasından sorumlu Maliye Bakanı Koji Omi, dün yaptığı açıklamada "Şu andan itibaren kur seviyesini dikkatle izleyeceğim" diye konuştu. Kurun ekonominin temel göstergelerini doğru yansıtması gerektiğine dikkat çeken Omi, yeni olması gerekenden değerli mi düşük mü gördüğüne ilişkin sorular hakkında ise yorum yapmaktan kaçındı.

Mitsubishi UFJ menkul değerler şirketinin yatırım stratejisti Takao Hattori, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada Omi'nin açıklamalarının satır aralarını değerlendirdi ve "Maliye Bakanlığı yende kademeli bir değer kaybını memnuniyetle karşılar. Ancak şu anki hareketi biraz hızlı bulduklarını düşünüyorum" diye konuştu. Analist Dennis Gartman ise yolladığı araştırma notunda "Yen haftalardır düşüyor. BOJ'dan veya hükümetten bir politika değişikliği gelmediği sürece bu düşüşün sürmesini bekliyoruz" yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Carry trade için kritik

Yendeki düşüş, cuma günü Japonya Merkez Bankası (BOJ) BaÅŸkanı ToÅŸihiko Fukui'nin faiz oranlarını artırmak için ekonomideki büyüme konusunda daha fazla kanıta ihtiyaç duyduÄŸuna iliÅŸkin sözlerinin ardından hızlanmıştı. Piyasalar, Fukui'nin sözlerini aÄŸustos ayında beklenen faiz artırımının daha geç bir tarihte gerçekleÅŸebileceÄŸi ÅŸeklinde yorumladı. BOJ'un aÄŸustos ayında ÅŸu anda yüzde 0,50 seviyesindeki gösterge faiz oranını çeyrek puan artırması bekleniyordu. Japon yenine iliÅŸkin geliÅŸmeler düşük faizli piyasalardan borçlanıp Türkiye gibi yüksek getirisi olan piyasalara yatırım anlamına gelen carry trade iÅŸlemcileri tarafından yakından takip ediliyor. Yen kurunda yaÅŸanacak ani bir deÄŸiÅŸikliÄŸin carry trade'i de olumsuz etkileyebileceÄŸi belirtiliyor. Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!