YDÜ'den eğitime yatırım

Güncelleme Tarihi:

YDÜden eğitime yatırım
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2013 20:42

Bünyesinde İlahiyat Fakültesi de bulunan Yakın Doğu Üniversitesi tarafından inşa edilecek Kıbrıs’ın en büyük camii ile Yakın Doğu Üniversitesi imkanlarıyla kurulan, ancak idari ve akademik kadrosu bakımından tamamen özerk olan Girne Üniversitesi’nin temel atma törenleri eşzamanlı olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

Törene, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Meclis Başkanı Sibel Siber, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Raşit Küçük, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, YDÜ Kurucu Rektörü Suat İrfan Günsel ve bazı milletvekilleri katıldı.

Törende konuşan Atalay, KKTC'deki yabancı öğrencilerin önemli bölümünün Türkiye'den geldiğini ancak diğer ülkelerden gelen çok sayıda öğrencinin de bulunduğunu ifade etti. Atalay, bu durumun adanın geleceği için önemli olduğunu söyledi. Atalay, üniversite sayısındaki artışın kaliteyi olumsuz etkilememesi gerektiğini dile getirerek, kalitenin en önemli yarış alanı olduğunu belirtti. Üniversite sayısı artarken eğitim kalitesinden ödün verilmemesi gerektiğini ifade eden Atalay, 21 bin öğrencisiyle YDÜ'nün ülkedeki en parlak ve en büyük üniversite olduğunu belirtti.

Girne'de açılacak üniversitenin ve bünyesindeki denizcilik fakültesinin büyük bir yatırım olduğunu dile getiren Atalay, YDÜ'nün ülkede ilahiyat fakültesi olan tek üniversite olduğuna işaret etti. İlahiyat fakültesi nedeniyle YDÜ'nün İslam ülkelerinden öğrenci çekeceğine inandığını söyleyen Atalay, temeli atılan caminin de fakülteyi bütünleyeceğini anlattı. Cami projesi için YDÜ yetkililerini tebrik eden Atalay, YDÜ'ye geçmişte destek verdiklerini ve bundan sonraki dönemde de vermeye devam edeceklerini söyledi.

VATANDAŞLAR FAYDALANABİLECEK

Beşir Atalay, bürokratik işlemlerin tamamlanmasıyla KKTC'de yaşayan Türkiye vatandaşlarının YDÜ Hastanesinden alacağı hizmetlerin Türkiye Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaya başlayacağını açıkladı. Konuyla ilgili çalışmaların bir süredir devam ettiğini ve geçen haziran ayında TBMM'de torba yasanın geçtiğini söyleyen Atalay, SGK Başkanının protokolleri imzaladığını anlattı. Evrakların imzalanmak üzere YDÜ Mütevelli Heyet Başkanına gönderildiğini belirten Atalay, bu protokolün YDÜ Hastanesinin gelişmesine de katkı sağlayacağını söyledi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, bütün medeniyetlerin mabetler kurduğunu ve üniversitelerin mabetlerden doğduğunu belirtti. Modern çağlarda mabetlerle üniversitelerin birbirine küstüğünü söyleyen Görmez, bilimle inancın, akılla gönlün ayrıldığını ve insanların bütünlüklerini ve iç huzurlarını kaybettiklerini söyledi. "Bilim yuvası için böylesi muhteşem bir mabet kurulmasına emek verenlere teşekkür ederim" diyen Görmez, cami projesinde temel alınan dokuz rakamına benzeyen "vav" harfinin doğuşu ve tevazuyu ifade ettiğini anlattı.

Meclisi Başkanı Sibel Siber de Kıbrıslı Türklerin küçük bir adada yaşayan küçük bir toplum olduğunu ancak bunun zayıf bir toplum olduğu anlamına gelmediğini söyledi. "Güçlü olmak zorundayız ve bu güç için çalışacağız" diyen Siber, Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili görüşmelerin hareketlendiğine işaret ederek, Kıbrıslı Türklerin sorun çözülse de çözülmese de güçlü olması gerektiğini ifade etti. 20 yıl önce gücün ekonomik ve askeri güç olarak tanımlandığını ancak bu durumun değiştiğini söyleyen Siber, son 20 yılda "yumuşak güç" kavramının ortaya çıktığını anlattı.

Toplam maliyeti 27 milyon dolar olacak Yakın Doğu Camii, 54 ayda tamamlanacak. Toplam maliyeti 80 milyon dolar olacak Girne Üniversitesi ise 2 yılda tamamlanacak.

BAKMADAN GEÇME!