Yayaların Denetimi

Güncelleme Tarihi:

Yayaların Denetimi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2000 00:00

Haberin Devamı

YayalarIn yürüyüş ve geçişlerinde uyması gereken bir takım kurallar vardır. Bunların bilinmesi trafikteki tehlikeyi en aza indirecektir. Bunlar; a) Yayalar, varsa taşıt yolu bitişiği ya da yakınındaki yaya yolu, banket veya boş alanlarda yürümek, yolun her iki tarafı da yürümeye müsaitse, gidiş yönüne göre sol banketi kullanmak zorundadır.

b) Eşya taşıyan veya iten kişiler, diğer yaya ve araç sürücülerini tehlikeye düşürmeyecek şekilde yürümeli ve bunların çarpmamaları için gerekli önlemler alınmalıdır. Bu amaçla, sağ şeridi en az işgal edecek şekilde taşıt yolunu kullanmalıdır.

YAYA KAFİLELERİ

c) Düzenli yürüyen yaya kafileleri taşıt yolunun en sağından, çarpılmayacak ve diğer araç sürücülerini tehlikeye düşürmeyecek şekilde, gece ve gündüz şartlarına göre, gerekli önlemleri alarak tek sıra halinde yürümelidirler.

d) Yayalar, kullanmaları için ayrılmış özel bölmeler yoksa, trafiği aksatmayacak şekilde bisiklet yolundan yürümelidir. Bisklet yolu yoksa, taşıt yoluna yakın bir yerden yürüyebilirler.

e) Yaya yolu ve banket bulunmayan iki yönlü yollarda, yay kafileleri taşıt yolunun sağ kenarından, yayalar ise gidiş yönlerine göre sol kenarından yürümek zorundadır.

f) Yaya yolu bulunmayan yollarda gece yürümek zorunda olan yayalar, karşıdan görünmelerini sağlayacak (Reklektif, aksesuar, açık renk elbise, ışık bulundurma) önlemlerini almak zorundadır.

Konuk Yazar

Hüseyin Kızık 3.Sınıf Emniyet Müdürü-Trafik Denetleme Şube Müdürü

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!