Yatırımcı altının büyüsüne mi kapılıyor?

Güncelleme Tarihi:

Yatırımcı altının büyüsüne mi kapılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2010 09:25

Yatırımcılar yüzyıllardır, sıkıntı zamanlarında altına yöneldi. Yaşanan son krizde de bu durumun değişmediği görüldü. Ancak son dönemde altına hücumun arkasındaki neden korkudan ziyade açgözlülük olabilir.

Haberin Devamı

ABD’nin bilinen finans dergilerinden Money’de yayımlanan bir haber analizde, altının ons fiyatının geçtiğimiz yılın sonlarında rekor seviyelere çıktığı belirtildi.

Altına olan ilgilinin finans piyasalardaki riskten kaçmaktan çok açgözlülükle bağlantılı olmaya başladığına dikkat çekilen analizde, ABD’de borsa yatırım fonlarının portföylerinin büyük bir kısmını altına yönelttikleri belirtildi.

Ancak finansal risk korkusu ve açgözlülüğün kısa vadede altının fiyatını yükseltmeye devam edebilir ancak altın bir yatırım aracı olarak popülerliğini kaybedebilir.

GÜVEN YANILGISI

ABD’li yatırımcılar enflasyonun yaklaşmakta olduğu korkusuyla, altına yatırım yapmanın, hisse ve devlet tahvillerinden daha güvenilir olduğunu düşünüyor.

Haberin Devamı

 

Haber analizde ise yakın vadede ABD’de enflasyonun yükselmesinin beklenmediğine dikkat çekildi.

 

Enflasyon genelde resesyon sürecinde darbe alan hükümetlerin harcamalarını artırmasıyla ortaya çıkacağını savunan ekonomistler, geçen iki yılda tarihinin en derin resesyonlarından birini yaşayan ABD hükümetinin enflasyon yaratacak ölçüde harcamaya yapmaya cesaret edemeyeceği belirtildi.

Yazıda yorumlarına yer verilen yatırım danışmanlığı şirketi U.S Global Investors’ımn CEO’su Frank Holmes, “Enflasyon için hükümetin gayrimenkul krizi sırasında kaybettiği trilyonlarca doların telafi edecek kadar harcama yapması gerekiyor. Şu anda öyle bir olasılık yok” yorumunu yaptı.

ALTININ SAĞLAM BİR YATIRIM ARACI MI?

Altına hücumun diğer bir nedeni de, hisselerin aksine daha gerçek ve somut bir yatırım aracı olduğu inancı. Ancak ekonomik veriler göz önüne alındığında, altının son ralliye kadar çeyrek yüzyıldır değer kaybettiği görülüyor.

Haber analizde, gayrimenkul balonunda, konutların da sağlam ve gerçek yatırım araçları olarak görüldüğünde ancak spekülatif alımlarla, bütün dünyayı II. Dünya Savaşı’ndan sonra görülen en derin resesyona soktuğuna dikkat çekildi.

Haberin Devamı

Money dergisine göre, yatırımcıların altına hücum etmesinin bir diğer nedeni, değerli metalin son zamanlarda yaşadığı ralliye rağmen, değerinin tarihi standartların altında olduğu inancı. Dergi, gerçekte altının sanıldığı kadar ucuz olmadığına ve kısa vadede daha önceki değerlerin üzerine çıkmayacağını kimse garanti edemeyeceğine dikkat çekti.

Doların son zamanlardaki oynaklığının da değerli metalin değerinin artmasına neden oldu. Ancak bu hızlı ralli, son ekonomik krizden yara almadan çıkmakla kalmayıp, kriz kazananı unvanını alan Çin bile bu artıştan endişe ediyor.

Haber analizde, altının hükümetlerin rezervlerinde doları geride bırakacağı korkusunun temelsiz olduğunu belirtilirken, hükümetlerin rezervlerinde dolardan vazgeçmeyeceklerine dikkat çekildi.

Haberin Devamı

Çin’in rezervlerindeki dolar oranı, altının 20 katı. Hatta altın fiyatındaki hızlı yükseliş Çin merkez bankası yetkililerini tedirgin ediyor.Bankanın üst düzey yetkililerinden biri Aralık ayında yaptığı değerlendirmede, değerli metalin fiyatındaki artışın, bankanın altın alımını durdurmasına neden olabileceğini dile getirdi.

Money dergisi, akıllı yatırımcıların altına yöneldiği konusundaki yanılgının da ralliyi tetiklediğine dikkat çekerken, gerçek rakamlar göz önüne alındığında Warren Buıffet ya da John Paulson gibi yıldız hedge fonu sahiplerinin değerli metale çok fazla ilgi göstermedikleri belirtti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!