YAŞ çarşamba günü toplanıyor

Güncelleme Tarihi:

YAŞ çarşamba günü toplanıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2012 13:26

Ağustos ayının ilk haftası Ankara Yüksek Askeri Şura toplantılarına kilitlenir. Bu yılki Askeri Şura da, Çarşamba günü yapılacak.

Haberin Devamı

Kuvvet komutanlarında herhangi bir değişiklik bu yılki Şura'da yok.

Ancak 2012 yaz dönemi Şura toplantısında çok daha büyük bir sorun var; Tutuklu general ve amirallerin durumu.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde toplam 362 general ve amiral var. Ancak bunlardan 68'i halen çeşitli davalardan tutuklu.

TSK'nin Kanunu'na göre, tutuklu general ve amiraller terfi ettirilemiyor.

şu anda demir parmaklıklar arkasında general ve amirallerin büyük bölümü, geçen yıl da hapisteydi. Ancak geçen yıl, bulundukları rütbede bekleme süreleri vardı. Dolayısıyla büyük bir sorun yaşanmadı.

oysa Çarşamba günü başlayacak Şura'da durumlarının görüşüleceği tutuklu 19 general ya da amiralin "temdih süreleri" sona eriyor. Oysa haklarında henüz kesinleşmiş bir yargı kararı yok. Bu da, durumu güçleştiriyor. Çünkü tutuklu general ya da amiraller, emekli edilmeleri halinde, dava açma hakkına sahip olacaklar.

Haberin Devamı

EN BÜYÜK SORUN HAVA KUVVETLERİNDE

Tutuklu generaller konusunda en büyük sorun hava kuvvetlerinde; Çünkü halen tutuklu olan Orgeneral Bilgin Balanlı'nın emekliye sevk edilmesi halinde, atamaların da TSK'nın daha önceki teamülleri çerçevesinde yapılması öngörülürse, yerine atanacak bir Korgeneral bulunmuyor.

Benzer bir sıkıntı da, Deniz Kuvvetleri'nde, koramiral rütbesinde yaşanıyor. Halen iki koramiral tutuklu. Bu rütbeye atama yapılması mümkün değil.

iki koramiralin tutuklu olduğu Deniz Kuvvetleri'nde yaşanıyor.

Şûrada, Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarında değişiklik olmayacak. Emekliye ayrılacak tek orgeneral, Harp Akademileri Komutanı Aslan Güner olacak. Bu yüzden Kara Kuvvetleri’nde korgenerallikten orgeneralliğe yalnızca bir isim yükselecek. Kara Kuvvetlerinde bu göreve 10 talip var ama sadece 4’ü dışarıda: Korgeneral Ömer Necati Özbahadır, Korgeneral Galip Mendi, Korgeneral Raif Akbaş ve Korgeneral Mehmet Emin Alpman. Andıç davası nedeniyle tutuklu bulunan Eğitim Doktrin Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler’in durumu da karışık. Emekli edilirse orgeneralliğe yükselecek komutan sayısı ikiye çıkabilir.

Haberin Devamı

Halen, Balyoz, Ergenekon gibi davalar nedeniyle tutuklu olan, ancak haklarında kesin hüküm bulunmayan general ve amirallerin listesi şöyle;

KARA KUVVETLERİ

Korgeneraller: İsmail Hakkı Pekin, Nejat Bek, Korkut Özarslan, Mehmet Eröz, Tevfik Özkılıç, Yurdaer Olcan
Tümgeneraller: Ahmet Yavuz, Gürbüz Kaya, Salim Erkal Bektaş, Abdullah Dalay, İhsan Balabanlı, Berkay Turgut, Bekir Memiş, Fehmi Canan
Tuğgeneraller: M. Ali Yıldırım, Kasım Erdem, Lokman Ekinci, Gökhan Gökay

DENİZ KUVVETLERİ

Koramiraller: Mehmet Otuzbiroğlu, Kadir Sağdıç
Tümamiraller: Mücahit Şişlioğlu, Cem Gürdeniz, Fikret Güneş
Tuğamiraller: Abdullah Gavremoğlu, Ahmet Türkmen, İsmail Taylan, Nadir Hakan Eraydın, Serdar Okan Kırçiçek, Cem Aziz Çakmak, Levent Erkek, Mehmet Fatih Ilğar, Turgay Erdağ

Haberin Devamı

HAVA KUVVETLERİ

Korgeneraller: Korcan Pulatsü, Ziya Güler
Tümgeneraller: Beyazıt Karataş, Güngör Kurubaş
Tuğgeneral: Mustafa İlhan

JANDARMA

Tümgeneral: Halil Helvacıoğlu
Tuğgeneral: Ali Aydın

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!