Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca: ‘Yapay zekâ’ karar yazacak

Güncelleme Tarihi:

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca: ‘Yapay zekâ’ karar yazacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2023 07:00

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, önceki günkü adli yıl açılış töreni konuşmasında, yapay zekâ sisteminin gerekçeli karar yazmada kullanılacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Akarca konuşmasında şunları söyledi: “Yargıtay içtihatlarını yaygınlaştırmak amacıyla yapay zekâ destekli İçtihat Merkezi kuruldu. Yargıtay dışından yapılacak müdahalelerin önlenmesi amacıyla yapay zekâ sistemi sadece Yargıtay sunucuları üzerinden çalışıyor. Sonraki aşamalarda gerekçeli karar yazma, rapor hazırlama gibi işlemlerde de yapay zekâdan faydalanılması için hazırlıklarımız sürüyor. Yapay zekâ iş yükünün adil dağıtılması, dosyaların tevzi edilmesi, ön inceleme yapılması, çalışanların performanslarının ölçülmesi gibi yargının birçok alanında güvenle kullanılabilir.”

KÖTÜ NİYETLİ TEMYİZE ÖNLEM

Kötü niyetli temyizler için tedbir alınmasını isteyen ve hukuk davaları bakımından kademeli olarak avukat tutma zorunluluğuna geçilmesini de öneren Akarca, “Örneğin ticari davalarda avukatla temyiz talebinde bulunulması zorunlu kılınabilir. Yargıtay’daki davalarda vekillik yapan avukatlar için belirli bir kıdem süresi ve eğitim programları öngörülebilir. Temyiz dilekçesinde özet yapılması ve gerekçe yazılması teşvik edilebilir, zorunlu olarak doldurulması gereken alanları içeren formlar hazırlanabilir” dedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!