Yargılama durdu, tahliye çıktı

Güncelleme Tarihi:

Yargılama durdu, tahliye çıktı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2016 22:57

‘Bu suça ortak olmayacağız’ başlıklı bildiriye imza attıktan sonra, metnin arkasında olduklarına dair açıklama yaptıkları için tutuklanan 4 akademisyen ilk duruşmada tahliye edildi. Suçlamanın, TCK’nın 301. maddesinde düzenlenen ‘Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama’ kapsamında kalma ihtimali nedeniyle yargılama için Adalet Bakanlığı’ndan izin alınması amacıyla yargılamanın durdurulmasına karar verildi.

Haberin Devamı

İSTANBUL 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, ‘örgüt propagandası yapma’ suçundan 1.5 yıldan 7.5 yıla kadar hapis istemiyle tutuklu yargılanan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya, Doç. Dr. Kıvanç Ersoy ve Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı katıldı. Tutuklu akademisyenleri 100’ü aşkın avukat savundu. Kimlik tespitlerinin ardından savunmalarını yapan akademisyenler özetle şunları söylediler:

10 ÜZERİNDEN 2 VERİRDİM

Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya: “İddianamenin ilk üç sayfasındaki çözüm süreci anlatısının suç isnadıyla hiçbir bağlantısı yok. Kötü bir özet olduğunu söylemek zorundayım. Öğrencim bana böyle bir özet yapsa 10 üzerinden 2 bile vermezdim. Bildirimizin Bese Hozat adlı bir örgüt yöneticisi talimatıyla yazıldığını iddiası, dayanaksız ve tutarsızdır. Bence savcı kendisi örgüt propagandası yapmıştır.”

Haberin Devamı

Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan: “Yurttaşların devletten hesap sorabildiği bir ülke talep ediyorum. Biz devlete hitap ettik çünkü tek yasal tarafımız vardı. Devletin kulu değil yurttaşıyız. Devleti, tek bir tekme ile devrilen masayı tekrar kurmaya çağırdık.”

ZORLA KAHRAMAN YAPTILAR

Doç. Dr. Kıvanç Ersoy: “Metnin hiçbir yerinde şiddet çağrısı yok. Örgüt ismi geçmiyor. Aydın olarak barışı savunmak vazifemizdir. Bizim gibi işinde gücünde bilim adamlarını zorla kahraman yaptı.”

Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı: “14 yıldır öğretim görevlisi olarak çalışıyorum. Attığım imza ve okuduğum açıklama ile ilgili olarak örgüt propagandasından suçlanıyorum. Üniversitelerimizi sevme ve terk etmeme hakkımızı kimse elimizden alamaz. ”

Yargılama durdu, tahliye çıktı

 

SAVCI GÖRÜŞ DEĞİŞTİRDİ

İfadelerin ardından söz alan duruşma savcısı akademisyenlere atılı suçun TCK’nın 301’inci maddesinde düzenlenen ‘Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama’ kapsamında kalma ihtimali olduğunu belirterek, yargılamanın durdurulmasını ve izin alınması için dosyanın Adalet Bakanlığı’na gönderilmesini, 4 akademisyenin ise tutukluluk hallerinin devamını talep etti. Kısa bir aradan sonra görüş değiştiren savcı, Adalet Bakanlığı’ndan geç cevap gelme ihtimali olduğuna dikkat çekerek, mağduriyet oluşmaması için 4 akademisyenin tahliyesini talep etti. Mahkeme heyeti kısa bir aranın ardından 4 akademisyenin tahliyesine karar verdi. 

Haberin Devamı

Yargılama durdu, tahliye çıktı

Halaylı tahliye

Mahkeme heyeti, savunmalarının alınmış olması, dosya kapsamı, mevcut delillerin toplanmış olması ve tutuklulukta geçirdikleri süreyi dikkate alarak 4 akademisyenin tahliyesine karar verdi. Heyet, ayrıca isnat edilen suçun TCK’nın 301.  maddesine girme ihtimaline binaen, bu suçtan dolayı Adalet Bakanlığı izni alınması gerektiğini hatırlatıp yargılamanın durdurulmasına karar verdi. Karar adliye önünde sevinçle karşılandı. 

Konsoloslardan destek

Duruşmayı İsveç’in İstanbul Başkonsolosu Jens Odlandeir, Almanya Büyükelçiliği temsilcisi Robert Dölger, Çek Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Dr. Petr Mares ile ABD, Belçika, Danimarka, İsviçre, Hollanda, İtalya, Yunanistan, İngiltere ve Kanada başkonsolosluklarından diplomatlar da izledi. Ayrıca 25 insan hakları örgütünün temsilcileri, çok sayıda CHP ve HDP milletvekili ile aralarında aynı gün yargılanan Can Dündar ve Erdem Gül’ün de olduğu bazı gazeteciler, akademisyenler ve üniversite öğrencileri de duruşmaya katıldı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!