Yargı paketi onaya sunuldu

Güncelleme Tarihi:

Yargı paketi onaya sunuldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2016 14:09

MECLİS Başkanlığı, Genel Kurul’da 1 Temmuz’da kabul edilen Yargıtay ve Danıştay’ın yeniden yapılandırılmasına ilişkin yargı paketini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onayına gönderdi. Önergelerle yapılan değişikliklerin işlenmesi ve maddi hataya yer verilmemesi amacıyla Meclis yönetiminin yaptığı ayrıntılı inceleme, araya bayram tatilinin de girmesi nedeniyle 13 gün sürdü.

Haberin Devamı

Çok sayıda yüksek yargıcın Yargıtay ve Danıştay’daki görevlerini sona erdirecek olan yasayla ilgili Cumhurbaşkanı’nın 15 günlük değerlendirme süresi 28 Temmuz’da sona erecek. CHP, “6723” sayısı verilen yasayı Genel Kurul’da kabul edildiği 1 Temmuz tarihinde Anayasa Mahkemesi’ne götürerek “yok hükmünde sayılmasını” talep etmişti. Yasanın yürürlüğe girdiği dakikalarda Yargıtay ve Danıştay’daki yüksek yargıçların görevlerinin sona ereceğini vurgulayan CHP milletvekilleri, ilk saatten itibaren “telafisi imkansız sonuçlar doğuracağından” yasa yürürlüğe girmeden Anayasa denetimi yapılabileceğini savunmuştu. Ancak Anayasa Mahkemesi, yasa Cumhurbaşkanı’nca onaylanıp Resmi Gazete’de yayımlanmadığından, Anayasa’da ve Anayasa Mahkemesinin Kuruluş Yasası’nda öngörülen iptal davası açma sürelerinin henüz işlemeye başlamadığına karar vermişti. Mahkeme, bu nedenle CHP’nin acil iptal başvurusunu reddetti. CHP yönetimi ise yasa onaylanıp Resmi Gazete’de yayımladığı anda yeniden Anayasa Mahkemesi’ne iptal başvurusu yapacaklarını açıklamıştı.

Haberin Devamı

DÜN AKŞAM GİTTİ

Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen yasalar, Cumhurbaşkanlığı’na hatasız sunulması amacıyla TBMM’nin hukuk birimlerince ayrıntılı incelemeden geçirilyor. Bu nedenle bazı yasaların onaya sunulması 8-10 günü bulabiliyor. Yargı paketinden önce kabul edilen ve komutanlıkların terörle mücadele yetkilerini artırıp yargı zırhı getiren TSK Personel Yasası değişikliği de Genel Kurul’da kabul edildikten bir hafta sonra Beştepe’ye sunulmuştu. 23 Haziran’da Genel Kurul’da kabul edilen TSK yasası, 30 Haziran’da Cumhurbaşkanlığı’na gönderildi. Dün akşam Cumhurbaşkanlığı’na sunulduğu öğrenilen yargı paketinin inceleme süreci de 28 Temmuz’da sona erecek

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!