Washington’dan 15. Gezi Parkı açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Washington’dan 15. Gezi Parkı açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2013 00:00

Washington Yönetimi, Gezi Parkı eylemlerinin başladığı iki haftalık süre içerisinde dün konuya ilişkin 15. açıklamasını yaptı. Gezi Parkı protestosunun simgelerinden olan 'Kırmızılı Kadın'a İtalyan Parlamentosu'ndan destek geldi. Avrupa Parlamentosu'nda konuşan Swoboda, Başbakan Erdoğan'a sert eleştirilerde bulundu.

Haberin Devamı

WASHINGTON Yönetimi, Gezi protestoları nedeniyle Türkiye’de yaşananları yakından takip etmeye devam ederken, bugün Dışişleri Bakanlığı kanalıyla konuya ilişkin yazılı bildirimler ve üst düzey yetkililerin konuşmaları dahil 15. açıklamasını yaptı. Ve Dışişleri Sözcüsü Jen Psaki, şimdiye kadar ABD’nin olaylarla ilgili duyduğu kaygıyı en açık biçimde ifade ederek, “İfade hakkını kullanan bireyleri her türlü cezalandırma teşebbüsünden rahatsızız” dedi.

Haberin Devamı

BÜYÜK KAYGIYLA İZLİYORUZ Psaki, günlük basın toplantısında soru üzerine yaptığı açıklamada şunları söyledi: ”Türkiye’deki olayları büyük bir kaygıyla izlemeye devam ediyoruz. Türkiye'nin uzun süreli istikrarı, güvenliği ve refahını en iyi garanti altına almanın yolunun, ifade, toplanma ve dernek kurma gibi temel özgürlükleri ve özgür ve bağımsız bir medyayı desteklemekten geçtiğine inanıyoruz. Türk yetkililerin de bu temel özgürlükleri desteklemelerini bekliyoruz. İfade hakkını kullanan bireyleri her türlü cezalandırma teşebbüsünden rahatsızız. Ve şiddeti provoke eden tarafları da kınıyoruz.”
NOT VERMEYECEĞİM Psaki, haklarını kullanan bireyleri cezalandırma teşebbüsünden duydukları rahatsızlığa ilişkin ise “Gözaltı ve şiddete dair geniş çaplı haberler var. Bu vakalar incelenecek. Ama genel anlamda konuşurşak bu konuda kaygılıyız” dedi. Psaki, Türk Hükümeti’nin iki haftadır olayları ele alma şekli konusunda da, “Not vermeyeceğim. İtidal çağrılarını memnuniyetle karşılıyor ve bu duruma diyalogla çözme çabalarını destekliyoruz” dedi.


 
Washington’ın Gezi açıklamaları kronolojisi
 
* 31 Mayıs: İlk resmi açıklama Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi. Sözcü Jen Psaki, günlük basın toplantısında soru üzerine “Polis müdahalesi sonucu yaralanan kişi sayısından endişeliyiz” dedi. ABD’nin tüm dünyada barışçıl gösterileri desteklediğini söyledi.
* 1 Haziran: Cumartesi gününe denk geldiğinden günlük basın toplantısı olmadı. Ancak Beyaz Saray, soran gazetecilere Sözcü Laura Lucas adına yazılı bir açıklama gönderdi. Açıklamada barışçıl gösterilerin demokratik ifade özgürlüğünün bir parçası olduğunu hatırlatıp yetkililerin sorumlu ve itidalli davranmalarını beklediklerini söyledi.
* 2 Haziran: Olayların tırmanması üzerine Beyaz Saray Pazar akşam saatlerinde soran gazetecilere yine Türkiye’den sorumlu sözcü Laura Lucas adına yazılı bir açıklama gönderdi. Bir gün önceki açıklamayı tekrarklayıp farklı olarak bütün taraflara itidal çağrısı yaptığını söyleyip protestoculara da mesaj verdi.
* 3 Haziran: Beyaz Saray’ın bir gece önce tüm tarafaları itidale davet eden açıklamasına Pazartesi sabahı ilk düzeltme apar topar Dışişleri Bakanı John Kerry’den geldi. Kerry, Polonyalı mevkidaşıyla yaptığı ortak basın toplantısında izin isteyerek Türkiye konusunda konuştu ve ilk kez polisin aşırı güç kullanımından duydukları endişeyi dile getirdi. Bununla ilgili bir soruşturma yapılmasını umduklarını dile getirdi. Aynı gün konu hem Dışişleri hem de Beyaz Saray günlük basın toplantılarında da gündeme geldi. Dışişleri adına konuşan Jen Psaki, kaygıları tekrarladı. Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney de, gösterilerdeki büyük çoğunluğun haklarını kullanan barışçıl, sıradan halk olduğuna inandıklarını söyledi.
* 4 Haziran: Konu öğlen yine Beyaz Saray ve Dışişleri brifinglerinde tartışıldı. Beyaz Saray adına konuşan Jay Carney, Türk Hükümeti’nin bu konuyu demokratik haklara saygı göstererek ele alacağını umduklarını söyledi. Dışişleri Sözcüsü Jen Psaki de, olayları büyük bir kaygıyla izlemeye devam ettiklerini söyledi. Akşam Amerikan Yönetimi’nden bu konudaki en üst düzey açıklama geldi ve Başkan Yardımcısı Joe Biden, Türk-Amerikan Konseyi toplantısında konuşup, ABD’nin bu olaydan çıkan her sonuca kayıtsız kalacakmış taklidi yapmayacağını söyleyip Türk Hükümeti’ni kendine has üslubuyla uyardı.
* 5 Haziran: Konu yine Dışişleri brifinginde gündeme geldi. Ve Sözcü Jen Psaki, Kerry ve Davutoğlu’nun telefonda Gezi protestolarını görüştüklerini doğrulayıp ABD’nin kaygılarını dile getirmeye devam edeceğini söyledi.
* 6 Haziran: Dışişleri Sözcüsü Jen Psaki, günlük brifingde bir açıklama daha yaptı. Türkiye’deki sıradan insanların demokratik haklarını kullanmalarını teşvik ettiklerini söyledi.
* 10 Haziran: Konu tekrar hem Beyaz Saray hem de Dışişleri günlük brifinglerinde gündeme geldi. Beyaz Saray’da Jay Carney, polisin aşırı güç kullanımına dair haberler almaya devam ettiklerini söyledi. Dışişleri’nde ise Jen Psaki, herkesten olayları yatırştıracak bir dil kullanmasını beklediklerini söyleyerek üstü kapalı biçimde Türk Hükümeti’nden göstericilere yönelik yapılan sert açıklamaları eleştirdi.
* 11 Haziran: Beyaz Saray’dan konuyu soran gazetecilere akşam saatlerinde yine yazılı bir açıklama geçildi. Ve bu sefer açıklama Laura Lucas adına değil, daha kıdemli olan Sözcü Caitlin Hayden adına yapıldı. Hayden, beş cümlelik açıklamasında, Türk yetkililerden temel özgürlükleri desteklemelerini beklediklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!