Vintage ne demek? Retro ve vintage arasındaki fark ne?

Güncelleme Tarihi:

Vintage ne demek Retro ve vintage arasındaki fark ne
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2018 11:07

Vintage akımı son yıllarda popüler bir hal aldı. Özellikle sosyal medya platformlarında vintage modasını yansıtan fotoğraflar sık sık yer alıyor. Peki, kimi zaman retro ile karıştırılan vintage nedir? İşte, retro ve vintage arasındaki farka ilişkin bilgililer

Haberin Devamı

Türkçe karşılığı bağ bozumu olan vintage, geçmiş döneme ait tek ve özel parça ya da koleksiyonlar için kullanılan bir terimdir. Vintage, antika kadar eski olmamakla birlikte, birkaç on yıllık giyim kuşam, araba gibi modadan nasibini alan eski ürünler için kullanılan bir sıfattır. Fakat eski görünümlü her parça vintage kapsamında değerlendirilemez. Bir ürünün vintage adı altında olabilmesi için o ürünün belli bir döneme ait olması gerekir. 1930-40-50-60-70-80-90’ların ruhunu yansıtan bir ürünü vintage olarak tanımlanabilir.

Vintage "gecmisin modasina ait" anlamına gelen genel bir tanımken; retro geriye doğru anlamına gelen bir ön ektir ve moda dünyasında "geçmişe ait" / "geçmişe ait gibi" anlamlarında kullanılan bir sıfattır. Vintage görünümlü yeni ürünler de retrodur, bunlara vintage denemez.  Özetle vintage gerçekten eski ürünler için; retro ise sadece "eski gibi görünen" yeni ürünler için kullanılır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!