Venedik'te bu yıl da Türk sineması yok

Güncelleme Tarihi:

Venedikte bu yıl da Türk sineması yok
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2001 10:03

Bu yıl 58'nci yaşını kutlayan Venedik Film Festivali başladı. Üsküp doğumlu yönetmen Milcho Manchevski'nin Dust (Toz) adlı filmiyle açılışı yapılacak olan festival, 8 Eylül'e kadar sürecek. Kadın temasının önplana çıkarıldığı festivalde bu yıl da Türk sineması temsil edilmiyor. Nicole Kidman, Johnny Deep, Denzel Washington, Gene Hackman ise Venedik'i renklendirmesi beklenen ünlüler.

Haberin Devamı

Avrupa'nın en köklü sinema buluşmalarından biri olan Venedik Film Festivali bu yıl 58'nci yaşını kutluyor. Sinema tutkunlarını yedinci sanatın ünlüleriyle biraraya getirecek olan festival bugün (29 Ağustos) başlayıp, 8 Eylül tarihine kadar sürecek.Dünyanın çeşitli ülkelerinden 140 filmin gösterileceği festivale Türkiye katılmıyor. 

58'nci Venedik Film Fetivali'nin açılışı Milcho Manchevski’nin Dust  adlı filmiyle yapılacak. Sinemaseverler Manchevski'yi 1994 yılında, yine aynı festivalde Altın Aslan Ödülü kazanan Yağmurdan Önce (Before The Rain) adlı filmiyle hatırlayacak.

Venedik'te bu yıl verilecek ödüller de arttırıldı. Bu yıl Uluslararası Yarışma bölümünde birinci gelen filme verilecek Altın Aslan ödülü dışında; Günümüzün Sineması, En İyi İlk Film, En İyi Kısa Film ve Yaşam Boyu Başarı dallarında ödüller verilecek. 

JÜRİ BAŞKANI NANNİ MORETTİ

Festivalen en heyecanlı bölümü bir çok filmin büyük ödül Altın Aslan için mücadele edeceği uluslararası yarışma. Bu yıl seçici kurul başkanlığını İtalyan yönetmen Nanni Moretti yapıyor. İsrailli yönetmen Amos Gitai’nin Eden; İngiliz usta Ken Loach’un The Navigators; Hindistanlı yönetmen Mira Nair’in Mansoon Wedding bu bölümün iddialı yapımlarından. 

Festivalin ''AltınAslan kariyer ödülünün'' ise Fransız yönetmen Eric Rohmer'e verilecek..  

58. Venedik Film Festivali sinema dünyasınnı ünlülerini de konuk edecek. Eşi Tom Cruise'dan boşandıktan sonra kendini tamamen işine veren Nicole Kidman iki filmiyle festivalde: Birthday Girl ve The Others.

Helen Hunt, Elizabeth Berkley, Tom Berenger, Denzel Washington, Gene Hackman, Johnny Deep gibi ünlülerin de Venedik'i şenlendirmesi bekleniyor.

Steven Spielberg’ün  daha çekimleri aşamasında büyük gürültüler koparan filmi Artificial Intelligance (Yapay Zeka) ve Woody Allen'ın imzasını taşıyan komedi  The Curse of the Jade Scorpion yarışma dışı gösterilecek filmlerden.

VENEDİK'TE ALTIN ASLAN İÇİN YARIŞACAK FİLMLER

Los Atros/ Yön: Alejandro Amenabar/ İspanya, ABD
Quem Es Tu/Yön: Patricia Guerriero/ Portekiz
Luna Rosso/Yön: Antonio Capuano/ İtalya
Heung Gong Yau Gok/Fruit Chan/ Hong Kong, Fransa, Japonya
Bully/Yön: Larry Vlark/ABD
Y Tu Mama Tambier/Yön: Alfonso Cuaron/Meksika
Sauvage Innocence/Yön: Philippe Gerral/Fransa, Hollanda
Eden/Yön: Amos Gitai/Fransa, İtalya, İsrail
Soochwieen Bodmyung/Yön: Kim Ki Duk/Kore
Waking Lİfe/Yön: Richard Linklater/ABD
The Navigators/Yön: Keh loach/İngiltere, Almanya, İspanya
Monsoon Wedding/Yön: Mira Nair/Hindistan
How Harry Became a Tree/Yön: Goran Paskaljevic/İrlanda, İngiltere, Fransa
Raye Makhfi/Yön: Babak Payami/ İran, İtalya
The Triumph of Life /Yön: Clare Peploe/ İngiltere, İtalya
Luce Oei Miei Occhi/Yön: Giuseppe Piccioni/İtalya
I'Apres midi d'un Tortionnaire /Yön: Lucian Pintilie
Behind The Sun/Yön: Walter Salles/Brezilya, İsviçre, Fnansa
Hundstage/Yön: Umrich Seidl/Avusturya
Loin/Yön: Andre Techine/Fransa, İspanya

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!