Vekillerin barış çabası

Güncelleme Tarihi:

Vekillerin barış çabası
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

Rasim Zaimoğlu'nun çağrısıyla 70'e yakın milletvekili, Leeds'e gitmeye hazırlanıyor. Milletvekilleri önce Taksim'e sonra da Leeds'teki anıta çiçek koyacak. Barış mesajları vermek isteyen vekiller, Leeds'te cenaze namazına da katılmak için girişimde bulunacak.

MİLLETVEKİLLERİ Galatasaray'ı İngiltere'de yalnız bırakmayacak. DYP Giresun Milletvekili Rasim Zaimoğlu'nun girişimleriyle başlatılan organizyona şu ana kadar 70'e yakın milletvekili destek verdi.

Milletvekilleri için Devlet Bakanı Yüksel Yalova'nın girişimleriyle THY'den 117 kişilik bir Boeing 737 uçağı ayarlandı. Milletvekilleri perşembe sabahı bu uçakla İngiltere'ye gidecek.

Milletvekilleri, Türkiye'de ölen holiganlar için İngiltere'de oluşturulan çiçeklerle bezenen anıta da gidecekler. Milletvekilleri, bu anıta çiçeklerle birlikte Türk Bayrağı dikerek, ‘Barış mesajı’ verecekler. Rasim Zaimoğlu, iki holiganın öldürüldüğü Taksim'e de çelenk bırakarak, centilmenlik örneği vereceklerini açıkladı.

Zaimoğlu, İngilterere'ye Galatasaray flamaları yerine Türk bayrağı ile gideceklerini belirterek ‘‘Çünkü artık bu bir Türkiye meselesidir’’ dedi. Zaimoğlu, holiganların cenazelerinin henüz defnedilmediğini belirterek, ‘‘Mümkünse İngiliz taraftarların cenaze törenine katılmayı da düşünüyorum. Bu konuda da girişimde bulunacağım’’ dedi.

Rasim Zaimoğlu, ‘‘11 aslanı İngiltere'de yalnız bırakmayacağız. GS finale çıkacak’’ diye konuştu.

Avrupa Türkleri biletsiz girebilecek

20 Nisan'da oynanacak maç için önlemler alan Leeds United Futbol Kulübü'nün, maç için Leeds'e gelen İngiltere ve AB ülkelerinde yaşayan Türk taraftarları Elland Road Stadı'ndaki Galatasaray'a ayrılıp iptal edilen boş tribünlere yerleştirecek.

Hürriyet'in Leeds Kulübü'nden sızdırdığı habere göre, Galatasaray kontenjanından alınan biletler geçersiz sayılacağından, herkese biletsiz muamelesi yapılacak.

Leeds'e giden Türk grupların, olay çıkmasını önlemek için vakit geçirmeden biletsiz de olsa boş tribünlere alınması planlandı. Leeds Kulübü'nden bilet alan Türklerin de Leeds'li taraftarlarla birlikte oturmamaları için G.Saray'a ayrılan tribünlere geçirilmesi güvenlik önlemleri arasında.

Euro 2000 için 108 İngiliz holigana göz hapsi

Türkiye'deki iki Leeds taraftarının öldürülmesinden üç gün önce İngiltere'de yayımlanan ciddi pazar gazetelerinden The Observer, haziranda Hollanda ve Belçika'da yapılacak Avrupa Şampiyonası'nda eylem yapmak için holiganların internet kanalıyla örgütlendiklerini duyurdu.

Holigan İngilizlerin, 17 Haziran'da Charleroi'da oynanacak İngiltere-Almanya maçından bir gün önce Türk taraftarlara saldırı planları yaptıkları anlaşıldı.

Scotland Yard'ın yakından izlediği holigan sitesinde yer alan mesajlarda ‘‘Ortak düşmanımıza karşı birleşelim ve onları hem Euro 2000'de hem de İngiltere'de becerelim. Londra, Liverpool, Glasgow'daki her Türk kebapçısını yerle bir edelim’’ dendi.

Bu arada 108 İngiliz holiganın Euro 2000 sırasında İngiltere'de göz hapsinde tutulacağı öğrenildi.

Maça gidecek milletvekilleri

TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut(VİP bileti bulursa), DYP Lideri Tansu Çiller, Devlet Bakanları Fikret Ünlü, Mehmet Ali İrtemçelik ve Edip Gaydalı. Vekiller ise şöyle: Rasim Zaimoğlu, Burhan Uslu, Mustafa Eren, Faris Özdemir, Hüseyin Çelik, Kemal Kabataş, Oğuz Tezmen, Takiidden Yarayan, Sadri Yıldırım, Salih Çelen, Kamer Genç, Mehmet Ağar, Bahri Sipahi, Suat Çağlayan, Birol Öztürk, Seydi Karakuş, Ayvaz Gökdemir, Mehmet Sağlam, Cevdet Akçalı, Ali Ilıksoy, Güler Aslan, Ayfer Yılmaz, Mehmet Ali Bilici, Halit Dikmen, Gönül Feray Alpan, Hüseyin Mert, Akif Gülle, Saffet Kaya, Mahmut Bozkurt, Turhan Güven, Enis Sülün, Burhan Bıçakçıoğlu, Mehmet Güneş, Erdoğan Sezgin, Kadir Bozkurt, Cengiz Altınkaya, Zeki Ertugay, Murat Sökmenoğlu, Nejat Arseven, Şamil Ayrım, Nurettin Dilek, Ahad Andican, Metin Şahin, Erkan Kemaloğlu, M.Ali Dilek, Sebahattin Karakele, Mustafa Tuğmaner, Işın Çelebi, Necmettin Cevheri.

Almanya'dan İngiltere'ye

Alman vatandaşı Türkleri koruyun

Alman Dışişleri Bakanlığı, İngiltere Dışişleri Bakanlığına, ‘‘Acil’’ koduyla bir yazı göndererek, Alman pasaportu sahibi çok sayıda Türk'ün İngiltere'ye giriş yapabileceğini bildirdi.

Alman Dışişleri Bakanlığı, İngiltere'den Türk kökenli Almanların korunmasını isterken, istihbarat birimleri de 19 ve 20 Nisan tarihlerinde kıta Avrupa'dan İngiltere'ye gidecek Türkleri yakın takibe almaya başladı. Alman güvenlik birimleri ayrıca 20 Nisan akşamı Türklerle holiganların çağrısına uyacak neo-naziler arasında olası çatışmaları engellemek için şimdiden önlemler üzerinde çalışmaya başladı.

YEŞİL PASAPORTA ÜCRETSİZ VİZE

UEFA'nın Leeds United-Galatasaray maçına Türk taraftar almama kararına tepkiler büyürken, İngiltere'ye Alman pasaportlu Türklerin yanı sıra yeşil pasaport sahiplerine de ücretsiz vize yolu açıldı. Bu uygulama, yeşil pasaport sahibi emekli bir albayın çabası sonucu işlerlik kazandı. Albay, Düsseldorf'ta yaşayan ve yeşil pasaport taşıyan iki kızının vize başvurusundan kişi başına 109 mark ücret alan İngiltere büyükelçiliğini ayağa kaldırdı. Ankara ile temasa geçen ve yeşil pasaporttan vize alınmasının doğru olmadığını savunan emekli albay, sonunda savaşı kazandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!