Vapur yasak kutlama serbest

Güncelleme Tarihi:

Vapur yasak kutlama serbest
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2006 00:00

İstanbul Kadıköy’de dün yapılan 1 Mayıs kutlamalarına 25 bin kişi katıldı. İş günü olması ve vapur seferlerinin bir müddet yasaklanması yüzünden katılım önceki yıllara göre düşük oldu. Yurt genelinde 1 Mayıs sakin geçerken, Taksim Meydanı’nda izinsiz gösteri yapan 35 kişi gözaltına alındı.

1 MAYIS dün Türkiye’nin bir çok kentinde kutlandı. Kutlamalar, bazı yerlerde çıkan az sayıdaki olay dışında sakin geçti. Yurt genelinde 35 ayrı ilde 41 ayrı etkinliğin düzenlendiği 1 Mayıs mitinglerinde İstanbul, İzmir, Gaziantep ve Elazığ’da küçük çaplı olaylar çıktı. Bu illerde toplam 91 kişi gözaltına alındı.

25 BİN KİŞİ GELDİ
/images/100/0x0/55ea467ff018fbb8f875709f


İstanbul Kadıköy Meydanı’ndaki 1 Mayıs kutlamaları İstiklal Marşı’yla başladı. Haftanın ilk iş gününe denk gelmesi ve Kadıköy’e vapur seferi yapılmaması nedeniyle geçen yıl 100 bin kişinin geldiği kutlamalara bu yıl yaklaşık 25 bin kişi katıldı. Saat 12.00’de kortejler oluşturup sloganlarla yürüyüşe geçildi. Kadıköy’de taşkınlık ihtimaline karşın kutlamaların ve kortej yürüyüşünün yapılacağı güzergahtaki esnaf kepenk kapattı. Demokratik Toplum Partisi (DTP) ve Emek Partisi’nin (EMEP) bulunduğu gruplardan bölücü terör örgütü lehine sloganlar atıldı. 1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili belgesel çekeceği belirtilen Fatih Akın’ın bir ekibi mitingi baştan sona görüntüledi. Türkiye Komünist Partisi (TKP) ise Kartal Meydanı’nda miting düzenledi. Diğer illerdeki kutlamalar ise şöyle oldu:

TAKSİM’DE 35 GÖZALTI
/images/100/0x0/55ea467ff018fbb8f87570a1


İstanbul’daki kutlamalardan önce Türk-İş 1. Bölge Temsilciliği önünde toplanan sendika ve sivil toplum örgütü temsilcileri, 1 Mayıs 1977’de 36 kişinin öldüğü Kazancı Yokuşu’na yürüdü. Burada konuşan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, "Kazanılmış haklarımız tek tek elimizden alınıyor. İşçi sınıfı daha çok ortak mücadele etmek zorunda" dedi. Süleyman Çelebi, önümüzdeki yıl 1 Mayıs’ı Taksim Meydanı’nda kutlayacaklarını söyledi. Taksim Meydanı’nda yasa dışı gösteri yapmaya çalışan bir gruba müdahale eden polis, 35 kişiyi gözaltına aldı.

ADANA 1 Mayıs kutlamalarına yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Haklar ve Özgürlükler Cephesi mensubu yaklaşık 400 kişi, başlarında siyah bere, kırmızı fular, beyaz gömlek ve siyah pantolondan oluşan üniformayla mitinge katıldı, uygun adım yürüdü.

ANKARA Başkentte düzenlenen kutlamalar olaysız geçerken, DHKC’li bir grup tek tip giysi giyerek yasadışı sloganlar attı. Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı Ankara’daki 1 Mayıs kutlamaları olaysız sona erdi.
/images/100/0x0/55ea467ff018fbb8f87570a3


İZMİR DTP’li ve ESP’li 200 kişilik grup, kontrol noktasında, sonradan içinde Öcalan posterleri terör örgütünün sözde flamaların bulunduğu anlaşılan bir çantayı aratmak istemeyince gerginlik yaşandı. Kontrol noktasını geçenler kaldırım taşlarını sökerek polise saldırdı. Polis gözyaşartıcı bomba atarak müdahale etti. Polis, Abdullah Öcalan lehinde slogan atıp, posterlerini açan ve örgütün bayraklarını çıkarıp sallayan gruba copla da müdahale etti. Bazı işyerlerinin camları kırıldı.

ANTALYA Köy Hizmetleri önünde toplanan 2 bin kişi, slogan atarak Muratpaşa Mahallesi’nde bulunan lunaparka kadar yürüdü. Beyaz tişört kırmızı fular takarak tek tip kıyafetle yürüyüşe katılmak isteyen Halk Evleri grubundan 18 kişi gözaltına alındı. Bazı gruplar Kürtçe slogan atarak hükümet ve ABD’yi protesto etti.

UŞAK Eşme’nin Katrancılar Köyü’nde siyanürle çıkartılan altına karşı uzun zamandır eylem yapan köylüler giydikleri kefenler ve ellerinde çanlarla yürüdü. İstasyon Meydanı’na toplanan bine yakın kişi, İnay Köylüleri’ne destek verdi.

MERSİN Toplanma alanına yasadışı pankart sokmak isteyen 50 kişilik gruba izin verilmeyince arbede yaşandı. Alanda bir polis memurunun elindeki gaz tabancası kazayla patlayınca çevreye yayılan gazdan polis ve eylemciler etkilendi.

Emekçinin yumruğu

1 Mayıs kutlamaları, Ankara’da Tandoğan Meydanı’nda yapıldı. Kutlamalar sırasında ekmeğini çıkarma peşinde olan simit satıcısı da çaresiz, katılanlara uydu ve sol yumruğunu havaya kaldırıp eşlik etti.

İlan-ı aşk

Ankara’daki kutlamalarda, feministler mor renkli kıyafetleri, eşcinseller ise yedi renkli bayraklarıyla dikkat çektiler. "Leyla Şirin’i seviyor", "Lezbiyenler vardır", "Zorunlu heteroseksüellik insanlık suçudur" yazılı dövizler göze çarptı.

Çarşı, Kadıköy’de
/images/100/0x0/55ea467ff018fbb8f87570a5


Beşiktaş’ın en ateşli taraftar grubu olan Çarşı’nın üyeleri ezeli rakipleri Fenerbahçe’nin evi sayılan Kadıköy’deki mitinge katıldılar. Üzerlerinde siyah-beyaz forma ellerinde Beşiktaş bayrakları olan grup takımları için slogan attı.

İranlı komünistler

Ankara’da yapılan kutlamalara İran Komünist İşçi Partisi temsilcileri katıldı.

Bayraklı miting

İşçi Partisi’nin İstanbul’daki Türk Bayraklı alternatif mitingine 500 kişi katıldı.

Mustafa ÖZDABAK-Süleyman ARAT-Asım Güneş-Sefa ÖZKAYA-Orhan SAAT-Ardıç AYTALAR-Mustafa KÜÇÜK-Cüneyt SÖZ-Taner YENER-Serkan AKKOÇ-Şefik DİNÇ-Çetin AYDIN-Burak AKBULUT-Hasan ÖRNEKOĞLU /İSTANBUL, DOĞAN HABER AJANSI
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!