Van’da kuduz karantinası

Güncelleme Tarihi:

Van’da kuduz karantinası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2006 13:04

Van’ın Gürpınar İlçesi Dağseven köyünde tilki tarafından ısırılan koyunda kuduz görülmesi üzerine köy ve bir mezra karantina altına alındı.

3 ay boyunca uygulanacak olan karantina süresince köye hayvan ve hayvansal ürünlerin giriş çıkışı yasaklandı. Gürpınar Kaymakamı Mehmeti Ali Özkan, yaban hayvanı tarafından ısırılan koyunda kuduz hastalığının pozitif çıkması üzerine bu tedbirlerin alındığını söyledi.

Özkan, gerek insanlar ve gerekse bölgede bulunan hayvanların tamamının aşılandığını belirterek, “Uygulamaların tamamı vatandaşımızın sağlığına ilişkin ön tedbirlerdir. Karatinanın 3 ay sürmesi burada kuduza ilişkin ya da insanlar ve hayvanlar açısından tehlike olduğu anlamına gelmez. Ayrıca bu süre içinde maddi durumu iyi olmayan vatandaşlarımıza, belirli oranlarda yardımlar yapılmaya başlandı” dedi.

Gürpınar İlçesi’ne 70 kilometre uzaklıkta bulunan Dağseven Köyü’nde yaşayan 37 yaşındaki Sabri Aslan’ın evinin yanında, içinde koyunların bulunduğu ahıra giren tilki bir koyunu ısırdı. Sabri Aslan daha sonra bu koyunun başka hayvanlara saldırdığını görünce kesip, akrabaları Muhbet Aslan ve çocukları 3 yaşındaki Şivan, 4 yaşındaki Bedri ve 3 yaşındaki Rukiye Aslan ile birlikte yedi.

KOYUN KUDUZ ÇIKTI

Daha sonra durumu köy muhtarı Mustafa Onat’a anlatan Aslan, köy muhtarının uyarısıyla kestiği koyunun kafasını Gürpınar Tarım Müdürlüğü’ne götürdü. Burada görevliler tarafından kontrol edilen koyun kafası, incelenmek üzere Elazığ Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü’ne gönderildi.

Enstitü’den gönderilen raporda sonucun pozitif çıkması üzerine ilçe kaymakamlığı tarafından 36 haneli ve 400 kişinin yaşadığı Dağseven Köyü ve köye bağlı 27 haneli 300 kişinin yaşadığı Yeşildağ mezrası karantina altına alındı. İlçe Tarım Müdürlüğü'nde görevli veteriner hekimler alınan kararın ardından köye giderek burada tüm vatandaşları ve 4 bin 448 büyük ve küçükbaş hayvan ile kedi ve köpekleri aşıladı. Görevliler köy ve bağlı mezranın girişlerine, ‘Kuduz Hastalığı Şüphesi Vardır’ yazılı tabelalar koyarak hayvan giriş ve çıkışlarını kontrol altına aldı.

“KARANTİNA, TEDBİR AMAÇLI”

Gürpınar Kaymakamı Mehmet Ali Özkan, yaban hayvanı tarafından ısırılan koyunda kuduz hastalığının pozitif çıkması üzerine bir köy ve bir mezrada tedbir alındığını söyledi. Özkan, şu anda gerek köyde yaşayan vatandaşlarda ve gerekse orada bulunan hayvanlarda ikinci pozitif bir vakaya raslanmadığını belirterek, şöyle konuştu:

“Bizim yapmış olduğumuz uygulamaların tamamı vatandaşımızın sağlığına ilişkin ön tedbirlerdir. Güvenlik tedbirleridir. Karantina, kanun gereği 3 ay boyunca devam edecek. 3 ay sürmesi burada kuduza ilişkin ya da insanlar ve hayvanlar açısından tehlike olduğu anlamına gelmez. Tek bir pozitif vakamız var ve onun dışında herhangi bir vaka sözkonusu değil. Zaten arkadaşlarımız ivedi olarak gereken tedbirleri aldılar. Gerek insanlar ve gerekse bölgede bulunan hayvanların tamamının aşısı yapıldı.

Şu an itibariyle vatandaşımız açısından tereddüt edecek herhangi bir durum sözkonusu değil. Karantina altına alınmasından sonra hayvan ve hayvansal ürünlerin giriş çıkışını kanunen geçici olarak durdurduk. Bu tehlike olduğu şeklinde değil, tamamen alınan bir tedbir olarak yorumlanmalıdır. Tabi biz bu karantina tedbirlerinin yanında vatandaşlarımızı mağdur etmemek için maddi durumu iyi olmayan vatandaşlarımıza Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'mız aracılığıyla belli bir miktarda yardım da yapıyoruz.

Çünkü burada yaşayan vatandaşlarımızın büyük bir bölümü geçimini hayvan ve hayvansal ürünlerden sağlıyor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!