Uzman isimler Balıkesir depremini yorumladı... '250 yıllık süre dolmak üzere'

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2023 10:11

Marmara Denizi’nin Balıkesir açıklarında Richter ölçeğine göre; 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi'nin büyüklüğünü 4.5 olarak açıkladığı deprem kısa süreli panik yaratırken, herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Prof. Dr. Süleyman Pampal, Balıkesir'de meydana gelen depremi CNN TÜRK ekranlarında yorumladı. Pampal, büyük İstanbul depremini işaret ederek "Bu depremler hem İstanbulluları hem Balıkesirlileri tedirgin ediyor. Büyük depremi üretecek olan fay enerjisini biriktirmeye devam ediyor. 250 yıllık süre dolmak üzere" dedi. Prof. Dr. Naci Görür ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Deprem, deprem beklediğimiz KAF’ın kuzey kolunda olmadı. Aksine Erdek kuzeyinden geçen mormal atım bileşeni olan güney kolu üzerinde oldu. " ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi verilerine göre; saat 23.05'te Marmara Denizi Balıkesir açıklarında, 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerin 4.33 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem nedeniyle kısa süreli panik yaşanırken, ilk belirlemelere göre herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.

KANDİLLİ 4.5 OLARAK AÇIKLADI

Öte yandan, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin büyüklüğünü 4.5 olarak açıkladı. 

Uzman isimler Balıkesir depremini yorumladı... 250 yıllık süre dolmak üzere

Prof. Dr. Süleyman Pampal, Balıkesir'de meydana gelen depremi CNN TÜRK ekranlarında yorumladı. Pampal, büyük depremi işaret ederek İstanbulluları uyardı. İşte Pampal'ın konuşmasından satır başları:

Haberin Devamı

250 YILLIK SÜRE DOLMAK ÜZERE

Bu Marmara'nın normal depremlerinden. Marmara deprem tehlikesinin büyük olduğu deniz. 17 Ağustos depreminde Körfez çıkışına kadar Batı'dan Doğu'dan kırıldı. Burada Marmara Denizi'nin içinden geçen orta Marmara fayı bölgesinde 7 üstündeki deprem bizi korkutuyor. 250 yıllık süresi dolmak üzere.

HEM BALIKESİRLİLER HEM İSTANBULLULAR TEDİRDİN

Kuzey Anadolu'nun kuzey ve güney kolu Marmara'da aktif fay üreten faylar. Gönen, 1964'te 7.0 büyüklüğünde depremdi. Bölge aktif faylarla bürünmüş durumda. Çanakkale civarında 5-6 civarında depremlerle etki yaptı. Kuzey Anadolu fayının kuzey ve güney kolundan kaynaklanacak depremler. Hem İstanbulluları hem Balıkesirlileri tedirgin ediyor.

İSTANBUL'UN YAPI STOĞU ÇOK KÖTÜ

İstanbul, ekonominin yüzde 60'nın döndüğü bölge. Yapı stoğu çok kötü. Bu depremler bizi tedirgin ederken bir taraftan da hızlandırmalı. Deprem olacaksa olacak, önleyemiyoruz. Bu fayların tarihsel süreçte ürettiklerini biliyoruz.

Yıkıcı depremin enerjisi ile 4.1'lik deprem arasında dağlar kadar fark var. Büyük depremi üretecek olan fay enerjisini biriktirmeye devam ediyor.

6 ŞUBAT'TAN ÖNCE YAKINLARIMI UYARMIŞTIM

6 Şubat'tan 3-4 gün önce yakınlarım arıyordu, 4-5 büyüklüğünde deprem oluyor, bunlar herhalde büyük depremi önler diyorlardı. Sakın ha öyle düşünmeyin, bu sizi uyarsın dedim.

Haberin Devamı

Bu deprem olacak, engelleyemiyoruz. Sonuçlarını kontrol edebiliriz. Bunun en önemli çaresi yapıları dirençli hale getirmek. Van depremi bir milat oldu. Kentsel dönüşüm yasası çıktı. Bunlar olumlu adımlar, destekliyorum.

İstanbul'da kentsel dönüşüm yavaş gidiyor. İstanbul uyuyor. Sık sık güdiyorum. Mahallelere girdiğimde hiç çalışma görmüyorum. Belediyeler, vatandaşlar el birliği ile çalışmalı.

17 Ağustos'ta başlamıştık İstanbul'u depreme hazırlayalım diye, 20 yıldan fazla zaman geçti. Çok uzun sürmez. Depremin şu kadar süre içinde olacak diye kimse süre veremez.

Yapılan çalışmalar çok yetersiz. Ne kurtarsak kardır. Büyük hızla, el birliği ile bu konuya seferberlik ruhu ile hazırlanmalıyız.

Haberin Devamı

Uzman isimler Balıkesir depremini yorumladı... 250 yıllık süre dolmak üzere

Prof. Dr. Naci Görür ise, Balıkesir'deki depremi şu ifadelerle değerlendirdi:

Arkadaşlar, Marmara’da Harmanlı, Erdek/Balıkesir’de 4,5 deprem oldu. Deprem, deprem beklediğimiz KAF’ın kuzey kolunda olmadı. Aksine Erdek kuzeyinden geçen mormal atım bileşeni olan güney kolu üzerinde oldu. Öncü falan demek, spekülasyon yapmak doğru değil (Sengör, vd 2005, Le Pichon vd ) Sevgiyle.

CNN TÜRK canlı yayınında konuşan Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy da Balıkesir depremi hakkında konuştu. Ersoy, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

Yer itibariyle enteresan bir yer. Burası bizim asıl beklediğimiz yer bizim asıl deprem beklediğimiz yerle ilgili değil.

Haberin Devamı

Güneyde özellikle kara üzerinde tehlikeli faylar var. Biz kuzeyde bir deprem beklerken güneyde olma ihtimali var. Bu bölgenin ayrı bir deprem mekanizması var. Burası bambaşka yeni bir yer. İki büyük deprem var tarihte ikisi de 7 üzerinde. Bölgenin ne kadar canlı olduğunun göstergelerinden biri.

Uzman isimler Balıkesir depremini yorumladı... 250 yıllık süre dolmak üzere

Bu deprem birikimi azaltmaz. Azaltsa bile devede pire olur. Büyük Marmara depreminin yaklaştığını söylemek için uzman da olmak gerekmiyor. Çok uzamayacak, elimizi çabuk tutmamız gerekiyor. 24 yılı zayıf geçirdik.

Marmara'nın dışında Güney Marmara'da da faylar var. Bunlar da deprem oluşturabilir. Buradaki depremler de Marmara'daki tüm yerleşim alanlarını etkiler.

Haberin Devamı

Kuzey Anadolu fayının 8'e kadar deprem oluşturma riski var.

Uzman isimler Balıkesir depremini yorumladı... 250 yıllık süre dolmak üzere

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!