Uzaydaki karadelik dünyayı yutacak mı

Güncelleme Tarihi:

Uzaydaki karadelik dünyayı yutacak mı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

ABD'li bilim adamları, artık Yay Burcu'nda bir karadelik bulunduğuna eminler. Chandra Uzay Teleskobu'nun son verileri de bunu doğruluyor. Karadelikler, olağanüstü çemi gütcüne sahip kütleler olarak tanımlanıyorlar. Hiç kimsenin göremediği, hiç bir aletin tespit edemediği ve evrendeki maddesel varoluşun son durağı olan karadeliklerin biçimleri de yok. Bilim adamları, yenin bulunan ve ‘‘V4641-Sgr’’ adı verilen karadeliğin dünyaya yalnızca 1600 ışıkyılı uzakta olduğunu belirtiyorlar.

Dünya yörüngesindeki Chandra Uzay Teleskopu, Kozmos'un yapısı konusunda bilgilermize bilgi katıyor. Chandra sayesinde Kozmos'un en esrarengiz oluşumları karadelikler hakkında yepyeni bilgilere sahip oluyoruz. Chandra, Samanyolu Gökadası'nın göbeğinde karadelik olabileceği düşünülen bir X ışınım kaynağı saptadı. Atlanta'da Amerikan Gökbilim Derneği toplantısında konuşan gökbilimci Frederick Baganoff, Chandra'nın saptadığı çok zayıf ışınım kaynağının, daha önce saptanan ve ‘‘Yay Burcu-A’’ adı verilen ışınım kaynağıyla aynı hizada bulunduğunu, bunun da tuhaf olduğunu kaydetti. Prof. Baganoff, ‘‘Yay Burcu-A ve öteki ışınım kaynağının, tek ve aynı ışınım kaynağı olduğunu düşünüyoruz’’ dedi.

Yay Burcu-A adı verilen X ışınım kaynağı, gökbilimciler için gizemli bir konu. Işınım kaynağı, kuasar adı verilen çok parlak yıldızlara benziyor. Bazı bilim adamları, bunun, kütlesi Güneş'inkinden 2.6 milyon kat büyük bir karadelik olduğunu düşünüyorlar. Gökbilimciler arasındaki yaygın görüşe göre de her gökadanın merkezinde bir karadelik bulunuyor. Ünlü bilim dergisi Science'de yayımlanan bir yazıya göre bir gün Yay-A, Samanyolu Gökadası'nı yutacak. O zaman hayallerimzle bile belirleyemeyeceğimiz büyüklükte enerji dalgaları Kozmos'a yayılacak. İşte o zaman dünyadaki yaşam için ‘‘günlerin son günü‘‘ gelmiş olacak.

YENİ BULUNDU

‘‘V4641-Sgr’’ adı verilen karadelik ise dünyaya 1600 ışıkyılı mesafede bulunuyor. Bu karadelik, ışık hızıyla bize doğru gelecek olsa, 1600 yıl sonra gezegenimiz hiçbir iz bırakmadan yok olacak. Ama ‘‘V4641-Sgr’’ Güneş sistemimize doğru geliyor mu?.. Bilim adamlarının cevabını aradığı soru bu. Araştırmacılar, geçen eylül ayında bu karadeliği çevresindeki kütleye ait olduğunu düşündükleri parçacıkların Samanyolu Galaksisi'nden geçtiğini tespit ettiler. Parçacıklar, ışık hızına yakın bir hızda hareket ediyorlardı. Ama bilim adamlarına göre ‘‘V4641-Sgr’’ henüz çok küçük.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!