Uzaya 3’üncü göz

Güncelleme Tarihi:

Uzaya 3’üncü göz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

NASA, Hubble ve Campton'dan sonra Chandra adında üçüncü bir dev uzay teleskopunu yörüngeye oturtmaya hazırlanıyor. Bu teleskop, evrenin oluşumunun sırrını çözmeye yarayacak.

Chandara'yı uzaya, uzay Mekiği Columbia taşıyacak. Dün geri sayımı başlayan uzay mekiği Columbia önümüzdeki salı 26'ncı kez uzaya çıkacak ve Chandra'yı götürecek. Chandra insanoğlunun evrenin varoluşunu anlamasına yardım edecek. Chandra, ses dalgalarının olumsuz etkilerinden kurtulmak için, 10 ila 140 bin kilometre yükseklikte yörüngeye oturtulacak. X ışımalarını algılayarak uzayın derinliklerini gözleyecek olan yeni uzay teleskobu, bugüne kadar ulaşılamamış galaksileri görüntüleyecek.

50 milyon ışık yılı

Chandra Uzay Teleskobu, halen uzayda olan Hubble ve Campton'un tamamen ‘kör olduğu’ bir alanda, evrenin en büyük enerji çıkaran, en ‘şiddetli’ olaylarını inceleyecek. Chandra'nın ilk gözlemleri, dünyamıza 7 bin ışıkyılı mesafede olan Yengeç nebülası ile 50 milyon ışıkyılı mesafedeki Messier 87 galaksisi olacak. Chandra dünyaya ilgi görüntülerini ise 3 hafta içinde yollamaya başlayacak. Astrofizikçiler Chandra'nın özellikle yüksek enerji alanında bilime büyük katkı yapacağını söylüyorlar.

Gezinin iki özelliği

Chandra'yı taşıyacak Uzay Kemiği Columbia'nın salı günü yapacağı gezinin Amerikan uzay tarihi açısından iki önemli özelliği daha var. Bu özelliklerden birincisi, hareket günü olan 20 Temmuz'un, insanoğlunun Ay'a ayak basışının 30'uncu yıldönümü olması. 20 Temmuz 1969'da, astronot Neil Armstrong Ay'a ayak basan ilk insan olmuştu. Mekiğin gezisinin ikinci özelliği ise ilk kez bir kadının, 42 yaşındaki Albay Eileen Collins'in bu uçuşta kaptan olarak görev alması.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!