16 Ocak hadi ipucu: Uluslararası Astronomi Birliği tarafından tanınan kaç takımyıldız vardır?

Güncelleme Tarihi:

16 Ocak hadi ipucu: Uluslararası Astronomi Birliği tarafından tanınan kaç takımyıldız vardır
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2019 19:07

Takımyıldız, gökyüzünün bölündüğü 88 alandan her birine verilen isimdir. Antik çağlardan bu yana mitolojik kişiler ve hayvanlarla ilişkilendiren takımyıldızlar, gökyüzünü parçalara böler. Peki, Uluslararası Astronomi Birliği tarafından tanınan kaç takımyıldız vardır?

Haberin Devamı

Adları Antik Çağ mitolojisinden miras kalan takımyıldızların büyük bölümünü, eski Yunanlar ve Romalılar adlandırmıştır, ama onlar da bu adları Babilliler'den almış olabilirler. Takımyıldızların oluşturduğu bu şekiller geceleri gökyüzünde incelenecek olursa, gözlemlenen şekillerin benzetilen nesnelerle arasındaki ilişkiyi fark etmek kolay olmayabilir. 1925'ten bu yana gökbilimde dünyanın en yetkili kuruluşu olan Uluslararası Astronomi Birliği, gökyüzünü 88 takımyıldıza böldü. Bunların her biri, yalnız adını aldığı parlak yıldızlar grubunu değil, aynı zamanda, enlem ve boylam yaylarıyla sınırlanan ve resmî olarak Latince adıyla veya üç harflik bir kısaltmayla belirtilen bir gökyüzü bölgesini de kapsar.

Bazı ünlü takımyıldızlar, çeşitli nesnelere benzetilen parlak yıldız düzenlerine sahiptir. Örnek olarak, bir avcı figürünü çağrıştıran Avcı Takımyıldızı (Orion) ve aslan figürü çağrıştıran Aslan Takımyıldızı (Leo) verilebilir.

Eski gök bilimciler bu şekilleri efsanelerdeki belirli hayvanlara ve kahramanlara benzetmiş ve bunların tanrılarca gökyüzüne çıkarıldıklarına inanmışlardır. Takımyıldızların büyük bölümünü, eski Yunanlar ve Romalılar adlandırmıştır, ama onlar da bu adları Babilliler'den almış olabilirler. Takımyıldızların oluşturduğu bu şekiller geceleri gökyüzünde incelenecek olursa, gözlemlenen şekillerin benzetilen nesnelerle arasındaki ilişkiyi fark etmek kolay olmayabilir.

BAKMADAN GEÇME!