Uğur'u da dağlar aldı

Güncelleme Tarihi:

Uğuru da dağlar aldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2003 01:59

Dünyanın en tehlikeli zirvesi K-2'yi 2 kez zorlayan Atlas Dergisi yazarı, fotoğrafçı ve dağcı Uğur Uluocak, Kırgızistan'daki yüksek irtifa tırmanışı sırasında tutunduğu kaya kopunca 150 metrelik uçuruma yuvarlanarak öldü.

41 yaşındaki Uluocak, 2000 yılında Ağrı Dağı'nda hayatını kaybeden İskender Iğdır'dan sonra, Atlas Dergisi'nin zirvelerde verdiği ikinci kayıp oldu.

Han Tengri, Kominizma Tepesi, Shisha Pangma, ve Cho Oyu gibi 7 bin metrenin üzerindeki en zor zirvelere yaptığı tırmanışlarla tanınan, iki kez K-2'ye tırmanmayı deneyen, Türkiye'nin sayılı yüksek irtifa dağcılarından Uğur Uluocak, 24 Haziran 2003'de ekip arkadaşları Haldun Ülkenli ve Alper Işın Duran'la birlikte Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'e gitti. Uluocak buradaki Ala Archa sıradağlarında, Atlas Dergisi için keşif gezileri planlıyordu. İlk gelen bilgilere göre, önceki gün araştırma tırmanışı yapan ekip saat 17.00 sıralarında havanın bozması üzerine 4 bin 200 metreden dönüşe geçti. Bu sırada yaşanan bir kaza sonucu 150 metrelik uçuruma yuvarlanan Uluocak hayatını kaybetti.

Ekip arkadaşları yetkililere haber vererek yardım istediler, ancak Uluocak'ın cesedi, düştüğü yerin sarp olması nedeniyle çıkartılamadı. Devreye giren Türk Büyükelçiliği, Uluocak'ın cesedinin helikopterle alınması için Kırgızistan yetkilileri ile görüşmeye başladı.

Ala Archa sıradağlarındaki ekspedisyonun ciddi ve riskli bir zirve denemesi olmadığını söyleyen Uğur Uluocak'ın arkadaşı, Atlas Dergisi Fotoğraf Editörü Gökhan Tan, ‘‘Her adımını planlayarak atan, çok deneyimli bir insandı. Uğur'un ölümü tüm dağcılar arasında şok yarattı. Dağcılıkla ilgili ulusal ve uluslararası birçok kurumda görev yaparak, genç dağcılar eğiterek bu sporun gelişmesinde önemli rol oynadı. Dağcılık etiği yaratmaya çalışıyordu’’ dedi.

ÖLÜNCE HABERİZ

Uğur Uluocak, Kırıkkale Üniversitesi Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü'nde genç dağcılarla yaptığı bir söyleşide, zirvelere tırmanmanın tehlikelerini ‘‘Dağcılık tehlikeli bir spor değildir. Tehlikeli bir şekilde yapılmaya son derece müsait bir spordur. Nasıl yapılacağı biliniyorsa ve deneyim varsa, hiçbir riski olmayan bir spordur’’ diye anlatmıştı.

Kendisiyle yapılan bir röportajda da Türkiye'deki dağcılar için ‘‘Ancak öldüğümüzde haber oluyoruz’’ diyen Uğur Uluocak, K-2 Zirvesi'ni ikinci denemesinde de başarılı olamayınca Atlas Dergisi'deki yazısına ‘‘K:2, Uğur: 0’’ başlığını atmıştı.

Uluocak'ın son hedefi ise dünya zirvelerinin bir ve iki numarası Everest ile K-2'ye arka arkaya ve oksijensiz tırmanmaktı.

Komple Dağcı atlet, dalgıç

1962 Ankara doğumlu Uğur Uluocak, 1999 yılından bu yana Atlas Dergisi'nde fotoğrafçı, ekspedisyon koordinatörü ve editör olarak çalışıyordu. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Dağcılık Kulübü'nde 1984 yılında dağcılığa başlayan Uğur Uluocak komple bir sporcuydu. 4 yıldır yaptığı kürek sporunda Türkiye ve Bölgesel birincilikler elde eden Uluocak, 8 yıldır orta ve uzun mesafe koşuculuğu, 2 yıldır aletli dalgıçlık ve bisiklet sporuyla uğraşıyordu. Saint Josept Lisesi ve İstanbul üniversitesi Makine Mühendisliği mezunu olan Uğur Uluocak, Marmara Üniversitesi İİBF, Fransızca Kamu Yönetimi Bölümü’nde Araştırma Görevlisi’ydi. Uluocak, Fransızca, İngilizce, İtalyanca ve başlangıç düzeyinde Rusça biliyordu.

Deneyimli bir dağcıydı

Uluocak’ın önemli tırmanışlarından bazıları şunlar: Aladağlar Deriktaş Kuzey Duvarı (solo, 2 saatte), Büyük Demirkazık Batı (solo) ve Kuzey Duvarı, Küçük Demirkazık Güney Duvarı (ilk çıkış), Çağalın Başı Kuzey-Batı duvarı (ilk çıkış, Kaldı, Queen's U rotası ilk çıkış, Ağrı 5137 m (Kuzey buzulu, yaz ve kış çıkışları), Rusya Elbruz Dağı (5642 m), Pamirler'deki Pik Vorobiyof (5685 m), Çetviriyoh (6299 m), Korjenevskoy (7105 m), Kominizma (7495 m), Kırgızistan'daki Razdelaya (6248 m), Han Tengri (7010 m), Lenin (7134 m), K-2 zirvesi'ne 1998 ve 1999'da iki zirve denemesi, Çin'de Shisha Pangma (8013 m) ve Nepal'de Cho Oyu (8201 m).
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!