Türkiye'de nikahsız 1.3 milyon kadın var

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede nikahsız 1.3 milyon kadın var
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2006 10:32

Türk Dünyası Kadınları Dostluk ve Dayanışma Derneği (TÜDKAD) Genel Başkanı Şenol Bal, Türkiye'de resmi nikahı bulunmayan 1 milyon 300 bin kadın bulunduğunu söyledi.

Haberin Devamı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla, dün TÜDKAD ve Ahmet Yesevi Üniversitesi işbirliğiyle TSE Konferans Salonu'nda bir şölen düzenlendi.
  
Şölene, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Namık Kemal Zeybek, Türkmenistan'ın Ankara Büyükelçisi Nurberdi Amanmuradov, Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Ahmet Muratlı, Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok ile dernek üyesi kadınlar, Ahmet Yesevi Üniversitesi öğrencileri ve vatandaşlar katıldı.
  
Şölen öncesinde KKTC, Türkmenistan, Kırım ve Irak Türkmen Cephesi tarafından hazırlanan standlarda yöresel yemekler ve süs eşyaları tanıtıldı.
  
Şölende konuşan TÜDKAD Genel Başkanı Şenol Bal, “Analık hakkı elinden alınan, soykırıma ve asimilasyona uğratılan, taciz edilen, yok sayılan Irak, Doğu Türkistan, Karabağ ve Batı Trakya'daki insanların çektiği acıların bitmesi için dünya kamuoyunu duyarlı olmaya” çağırdı.
  
Türkiye ve Türk dünyasının kader birlikteliğinin sadece iyi niyet olmadığını vurgulayan Bal, uluslararası ilişkiler göz önüne alındığında bunun bir zorunluluk olduğunu söyledi. Tarihi sebeplerle ayrı düşen Türk milletleri arasında çok güçlü köprüler olduğunu anlatan Bal, “Türkiye ve Türk Dünyası arasındaki bu kültürel, sosyal, iktisadi ve stratejik ilişkilere zemin hazırlayacak bilincin oluşturulmasında sivil toplum kuruluşlarına büyük görevler düştüğünü” ifade etti.
  
“TÜRKİYE'DEKİ AİLE YAPISI ÇOK SAĞLAM”
  
Bal, Türkiye'deki aile yapısının çok sağlam olduğunu belirterek, ailenin temeli ve çekip çevirenin kadınlar olduğunu söyledi. Türk kadınlarının yaşamlarındaki en büyük mücadeleyi ailesine ve çocuklarına bakabilmek, doyurabilmek ve iyi bir geleceğe kavuşturmak için verdiğini anlatan Bal, şunları kaydetti:
  
“Kadınlarımızın 4.5 milyonu okur-yazar değil. Okur-yazar olan kadınların yüzde 60'a yakını ilkokul mezunu veya değil. Yüzde 30'a yakını ailevi nedenlerden, aile baskısı sonucunda eğitimlerini sürdürememekte.
  
İstihdam, sağlık konuları tüm toplumumuzda olduğu gibi büyük problem içermektedir. Resmi nikahı olmayan 1 milyon 300 bin kadın vardır. Tüm dünyada olduğu gibi aile içi şiddet maalesef giderek artmaktadır.
  
Kadınlarımızın büyük çoğunluğu iletişim teknolojilerini kullanamamaktadır. Kadınlarımız vakitlerinin büyük çoğunluğunu kalitesiz ve sakıncalı TV dizisi ve magazin programlarıyla israf etmektedir.
  
Feminizm sözcüğüne, uygulamalar neticesinde kadınlarımızın büyük tepkisi vardır. Feminizm, erkek-kadın savaşı gibi algılanmaktadır. Türk kadını asla çatışmacı değil, uzlaşmacıdır.”
  
“GELECEĞİ KADINLAR YÖNETECEK”
  
Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Namık Kemal Zeybek ise konuşmasında, Ahmet Yesevi Üniversitesi'ndeki mastır sınavlarını kazananların yüzde 80'inin kadın olduğunu söyledi.
  
Üniversitedeki öğrencilerin de yüzde 60'ını kız öğrencilerin oluşturduğunu ifade eden Zeybek, bunun nedeninin kız öğrencilerin ”iletişim imkanlarını daha iyi kullanabilmeleri” olduğunu belirtti.
   
Geçmişteki erkek egemen anlayışın geride kaldığını vurgulayan Zeybek, geleceği ise kadınların yöneteceğini kaydetti.
  
Şölen, konuşmaların ardından Ahmet Yesevi Üniversitesi Sanat Topluluğu'nun gösterileriyle sona erdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!