Türkiye, BRIC'e nal toplattı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, BRICe nal toplattı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2010 11:41

Türkiye ve Endonezya, BRIC olarak bilinen Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’le aynı sınıfa giremeyecek kadar küçük olsalar da, finansal performanslarıyla dünyanın en büyük gelişmekte olan ekonomilerini geride bırakıyor. İki ekonomi, küresel büyümeyi en fazla etkileme potansiyeline sahip ülkeler için kullanılan 'Yeni 11' grubunda da ön sırada gösteriliyor.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor       

 

Endonezya borsası bu yıl yüzde 21 oranında yükselirken, Türkiye’de de İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) da yılbaşından bu yana yüzde 13’lük bir artış gözlendi.           

 

Aynı zamanda ABD’li banka J&PMorgan Chase & Co.’nun tahminlerine göre, her iki ülkenin de yabancı para cinsinden borçlanma maliyetleri rekor seviyede düşük oranlara geldi.      

 

Küresel finans krizi sürecinde Endonezya ve Türkiye’nin iflas edebileceğine yönelik endişeler ortaya çıkmıştı. Bu kaygıların üzerinden iki yıldan daha az bir süre geçerken, yatırımcılar şimdi ülkelerin düşük borç seviyelerinin, artan nüfuslarının ve gelirlerinin ekonomik büyümeyi tetikleyeceği düşüncesiyle bu ülkelerde pozisyon alıyor. 

Haberin Devamı

 

YENİ 11    

Çin’in gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYİH), Türkiye ve Endenozya’nın toplamını 4.2’ye katlasada, O’Neill, bu iki ekonomiyi, küresel büyümeyi en fazla etkileme potansiyeline sahip,‘Yeni 11’ olarak tanımlanan küçük gelişmekte olan ülkeler arasında görüyor.

 

O'Neill'in Yeni 11 olarak tanımladığı gruba dahil ettiği diğer ülkeler ise Güney Kore, Meksika, İran, Nijerya, Mısır, Filipinler, Pakistan, Vietnam ve Bangladeş'ten oluşuyor.  

 

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) eski ekonomistlerinden olan ve şu anda 1 milyar dolarlık varlığa sahip hedge fon yöneten Amer Bisat, “Her iki ülkede de yönetim şekilleri ve ekonomik performansları açısından başkalarına örnek olabilecek değişimler yaşanıyor” dedi.   

   

Bisat, “Türkiye ve Endonezya büyük, önemli ve istikrarlı ülkeler. Piyasa bu ülkeleri farklı bir bakış açısıyla izliyor” diye konuştu. 

 

Haberin Devamı

Başarılı ekonomik performansları, borsa yatırım fonlarının bu ülkelerdeki varlıklarını artırmalarına neden oluyor. 

 

JPMorgan ve Massachusetts merkezli finansal danışmanlık şirketi EPFR Global’ın verilerine göre, toplamda 250 milyar doları yöneten dünyanın en büyük gelişmekte olan ülkelerindeki borsa yatırım fonları, Türkiye ve Endonezya’daki varlıklarını artırdı. 

 

HER AÇIDAN BAŞARILILAR   

IMF’nin tahminlerine göre, Endonezya’nın kamu borcu bu yıl GSYİH’sinin yüzde 31’ine denk gelirken, bu oranın G20 ülkeleri arasında ortalama yüzde 80, Brezilya’da ise yüzde 66 olduğu görülüyor.

 

Türkiye’deyse, IMF kamu borcunun GSYİH’ya oranının bu yıl yüzde 50 olacağını tahmin ediyor. Türk lirası ise Mart 2009’dan bu yana yüzde 21 değerlendi ve Hindistan rupisindeki değerlenmeyi nerdeyse ikiye katladı.

 

Haberin Devamı

Türkiye’nin risk primi, 2008’de bulunduğu en yüksek seviyeye kıyasla 689 baz puan düşerek, 160 baz puana geriledi.

 

Bütün bunlara ek olarak, IMF,80 milyona yakın bir nüfusu olan Türkiye’nin 617 milyar dolarlık ekonomisinin bu yıl yüzde 6.25 oranında büyüyeceğini tahmin ediyor.

 

*Bu haber Bloomberg haber ajasında “BRICs Losing to Turkey in Stocks as Indonesia Swaps Beat Russia” başlığıyla yayımlanmıştır.

 

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet

http://twitter.com/HurriyetEkonet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!