Türkiye ayakta bakan nerede?

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ayakta bakan nerede
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2005 14:44

"Çocuk yuvasındaki işkence" görüntüleri Türkiye'de toplumsal infihal yaratırken, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'nun hala yurtdışından dönmemesi büyük tepki topluyor.

Malatya'da incelemelerde bulunan CHP milletvekilleri, kadın ve aileden sorumlu Devlet Bakanı Çubukçu'yu siyasi sorumluluğunu yerine getirmeye çağırdı. Anavatan Partisi Hatay Milletvekili Züheyir Amber de. Bakan Çubukçu'ya, Malatya Çocuk Yuvası'nda yaşanan olaylardaki sorumluluğunu sordu. hurriyet.com.tr'ye binlerce mesaj gönderen okurlar ise Bakan Çubukçu'yu istifaya çağırdı.

CHP 3 KİŞİLİK KOMİSYON KURDU

CHP'nin oluşturduğu üç kişilik komisyon Malatya'da incelemelerini sürdürüyor.

CHP Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç,  Aydın Milletvekili Özlem Çerçioğlu ve İzmir Milletvekili Erdal Karademir'den oluşan komisyon,  "Birkaç isim üzerine yıkarak sorumluluktan kurtulamazlar" açıklaması yaptı.

ÇOCUKLARDA DARP VE YARA İZLERİ TESPİT EDİLDİ

Malatya Çocuk Yuvası'ndaki olay sonrasında yapılan adli tıp incelemesinde, çok sayıda çocukta darp ve yara izlerinin tespit edildiği öğrenildi. Dün sabah saatlerinden itibaren, Malatya Çocuk Yuvası'nda kalan 40 çocuk, adli tıp incelemesine alındı. Yapılan incelemede, çok sayıda çocuğun üzerinde çizik, yara ve darp izleri tespit edildi. Hazırlanan adli tıp raporu savcılığa teslim edildi. Öte yandan, çocuklardaki yara ve darp izlerinin yeni olduğunun belirlendiği kaydedildi. Raporda, “Olayları ortaya çıkaran televizyon görüntülerinin 1 ay öncesine ait olduğu göz önünde bulundurulduğunda, fiziki şiddetin sürekli uygulandığı yönünde izlenim oluşturduğunun” kaydedildiği  bildirildi. (AA)

BAKAN SİYASİ GEREĞİNİ YERİNE GETİRMELİ, İSTİFA ETMELİ

CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir, devletin içinde bu çocukları koruyacak sistem yoksa öncelikle sorumluluğun devlete ve iktidara ait olduğunu belirterek, “Eğer devlet, 0-6 yaş grubu çocuklara bakamıyorsa, bu büyük bir çelişkidir” diye konuştu.

Karademir, hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, "İktidardaki AKP'nin sorun çıkınca Malatya'ya gelmelerini pek anlamlı bulmadım. Görevleri bu vahşet görüntüleri ortaya çıkmadan, denetim mekanizmasını iyi kurup sorunları çözmeleridir.

Daha önce yapılan uyarılara "insanın olduğu yerde şiddet olur" diyen bakan, toplumun infial halinde bulunduğu bir sırada bu vahim olayı hala yurtdışından izliyorsa, görevini yerine getirmiyor demektir. Bunun da siyasi gereği bellidir." dedi.

CHP Aydın Milletvekili Özlem Çerçioğlu da, “Bakan, Londra'da programı kesip gelmesi gerekir. Bu olay çok mu önemsiz ki Malatya'ya gelmiyor. Sayın Bakan istifa etmeyi düşünüyor mu?” diye konuştu.

ÇUBUKÇU'YA SORU ÖNERGESİ

'OLAY MÜNFERİT AMA SİSTEM DEĞİŞMELİ'
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Çocuk
/images/100/0x0/55ea76f7f018fbb8f881b259
Yuvası’nda yaşananlarla ilgili olarak, "Hükümetimiz bundan önce de yaşanan benzeri birtakım münferit olaylarda olduğu gibi bu konunun üzerinde de hiçbir taviz vermeden, sıfır toleransla gidecek" dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, beraberinde bir grup milletvekiliyle beraber Çocuk Yuvası’nda incelemelerde bulunduktan sonra düzenlediği basın toplantısında, "Olaydan birinci dereceden sorumlu olanlarla ilgili olarak başlatılan adli kovuşturma sonunda iki kişi tutuklu olarak yargılanıyor. Toplum vicdanını rahatlacak tedbirleri almaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Çocukların bakımlarının mutlaka eğitimli kişiler tarafından yapılması gerektiğini söyleyen Bakan Akdağ, "İlgili Devlet Bakanlığımız ve ona bağlı olan SHÇEK, AB’de uygulanan sosyal hizmetlerle örtüşen modellere doğru şu anda bu klasik modelleri değiştirme süreci içerisindedir ve kanaatimce de meselenin çözümü burada yatmaktadır. Sistematik bir değişimin gerektiği açıktır" dedi.

ARINÇ: BU OLAY VAHİM

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Malatya Çocuk Yuvası’nda yaşananlarla ilgili görüntülerin durmadan yayınlanmamasını, yetişkinlerin bile bundan etkilendiğine işaret ederken, "İnsan bakmaya bile tahammül edemiyor. Olay vahim, gereken önlemler alınacaktır" dedi.

TBMM’de gazetecilerin konuyla ilgili soruları üzerine açıklama yapan Arınç, "İnsan bakmaya bile tahammül edemiyor. Hem Meclis’ten hem hükümetten gerekli açıklamalar yapıldı. Bunu siyasi çekişme olarak görmemek lazım. Tekrar tekrar yayınlanması sadece çocukları değil, büyüklerin üstünde bile etki yapar. Olay vahimdir ama meclisimiz de gereken önlemleri alacaktır" şeklinde konuştu.
(ANKA)



Anavatan Partisi Hatay Milletvekili Züheyir Amber Amber, Çubukçu'nun yanıtlaması istemiyle, TBMM Başkanlığı'na sunduğu önergede, Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK)'nun, “Malatya'da ortaya çıkan, insanlık dışı, vahim olaylardaki sorumluluğunun” ne olduğunu öğrenmek istedi.

“Bakan olarak sorumluluğunuz nedir? Bu olayda sizce sadece il sorumluları mı yoksa üst düzey yönetici ve bürokratlarınız mı sorumludur?” sorusunu yönelten Amber, “Böyle acı bir tablonun ortaya çıktığı anda, televizyonlara yurtdışı seyahatinizden canlı telefon bağlantısı ile bağlanmanız, Bakanlık sorumluluğunuzun göstergesi midir?” dedi. Amber, önergesinde, şu sorulara yer verdi:

“Malatya'da yaşanan ve kamuoyuna yansıyan bu tip vahim olayların takibini nasıl ve hangi yöntemle yapıyorsunuz? Bundan sonra nasıl yapacaksınız? Her ilimizde mevcut bu kurumlarımızın çalışan personelinin sayısı, görevi ve eğitim düzeylerinin dökümü nedir? Bu personellerimize, hizmet içi eğitim kapsamında, pedagoji formasyonu, çocuk gelişimi gibi konularda eğitim verilmiş midir?”

OKURLARDAN TEPKİ YAĞIYOR

Malatya'daki çocuk yuvasında yaşanan vahşet görüntülerinin ortaya çıkmasından sonra, hurriyet.com.tr okurlarının tepkisi dinmek bilmiyor. İşte, Türkiye'den ve dünyadan gelen binlerce mesajdan bazı örnekler:

TV'de izlediklerimin şokundan kurtulamadim. Sözde, Avrupalılaşmak için yırtınan hükümet görevlileri nerede? Böyle insanlık dişi tabloyla mı AB'ye girmek istiyorlar, onlar için her şey para , gerisi palavra. Avrupa'da ufak bir şey olsa, görevli kendisi istifa ediyor, aynısını AB'ye girmek isteyen AKP'lilerden istiyoruz. Kemal Keyser

Bu bakan istifa etsin, gitsinler artık bu ülkeden, istifa et! Barış Kara Kaya


Ağladım... Başka yetiştirme yurtları nasıl acaba diye düşündüm. Küçüçük çocuklara bunu yapanların psikolojik bozukluk içinde olduğu belli. Yurtlarda bakıcı anne olmak için yetkililer neye göre karar veriyor acaba, merak ettim?Yetkililer hiç mi merak edip bu kadar gürültüye, ağlamaya gelip bakmamış. O çocukların yerinde kendi çocukları olsa ne hissederlerdi?Yeri geldiğinde sokakta gördüğümüz yavru kediye merhamet gösterenler bu çocuklar için neredeler?Kontrol mekanızması bu kadar mı bozuk? Sevilay Alpay

Malatya'da görevden alınması ve hakkında soruşturma açılması gereken birinci derece sorumlu il valisidir. Ülkemizde il valileri ve kaymakamlar makam aracından inip de halkla ilgilenmezler asla. İşte bu halktan kopuk anlayış illerdeki kurumları böyle bası boş bırakıyor. Bu sorumluluk öncelikle valilerindir, daha sonra merkezi hükümetindir. Ayda bir il genelinde bu kurumlar denetlense insanlık dışı uygulamalar önlenir. Bu kişiler ortaya çıkarılmış olurlar. Aslan Ömeroğlu

Bakanından başbakanına kadar herkese sesleniyorum : Vicdanın varsa oturduğun koltuğun borcunu öde ya da o kutsal koltuğu boşalt. Oraya layık olan kişiler çok bu güzel vatanımda. Unutma; o güzelim yavrular bir gün oturacaklar o koltuğa. Aydın Karataş

Hem Başbakan hem de ilgili Bakan yurtdışı gezide. Bir AKP’li milletvekili bile oraya gitmedi. Bu ufacık çocuklara bu zulmü reva gören siyasi sorumlular istifa etmelidir. Tuncer Vatansever

Şu bizim yetkili makamlarımız  bir yurtdışında eğitimin nasıl olduğunu ve bu eğiticilere insan haklarını bir öğretseler: Hep konuşmakla, yazmakla olmuyor, düşünün bir temizlikçi yuvada neler yapabiliyor? Sayın Erdoğan görevinizi bilin. Vedahi Bal

En çok üzüldüğüm şey, bu son mu olacak! Tabii ki hayır, çünkü burası Türkiye! Bakan istifa! Suçu işleyenlere ağır ceza! Tahir Onur

Sadece Malatya'da değil, başka illerde de benzer olaylar yaşandığına eminim. Vatansever olduğunu ispat etmesi, örnek olması ve bu gibi olaylarda artık susulmadığının bilinci ile Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'nun derhal istifa etmesini bekliyorum. Bu olayın mazereti olmaz. Yapanlar kadar seyirci kalanlar da suçludur. Ferda Aykut Sincanlıoğlu

Yazık, çok yazık! Canım memleketim kimsesiz kalmış 40 çocuğa sahip çıkamıyor: Bence Bakan, sosyal hizmetler müdürü vs ilgisi olan herkes istifa etmeli. Kurtulmalı ülkem bu bağnazlardan. Adalet Arakoyun

 

Bu olay insanlık dışı. Yalnız Bakan'ın istifa etmemesi normal ne de olsa AKP’nin bakanı. TCDD de olduğu gibi buna da bir kulp bulurlar. Tayfun Baş

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!