Türk sanat tarihi yasta

Güncelleme Tarihi:

Türk sanat tarihi yasta
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2016 21:36

Sanat tarihçi, sanat eleştirmeni ve çok sayıda sanat metnini Türkçeye çeviren Prof. Dr. Kaya Özsezgin, geçtiğimiz akşam Aydın’da yaşamını yitirdi. Özsezgin’in cenazesi bugün Kocatepe Camisi’nde düzenlenecek törenle kaldırılacak.

Haberin Devamı

Sanat tarihçi ve sanat eleştirmeni Kaya Özsezgin, geçtiğimiz günlerde yaz tatilini yapmak için gittiği Aydın’da beyin kanaması geçirmiş, Aydın Devlet Hastanesi’ne kaldırılmıştı. 15 Ağustos’ta Aydın Devlet Hastanesi’nde ameliyata alınan Özsezgin’in ameliyat sonrası kritik durumunu koruduğu ve Özsezgin’in uyutulduğu belirtilmişti. Aydın Devlet Hastanesi’nden Ankara İbn-i Sina Hastanesi’ne nakil yapılmak istenmiş ancak riskli olabilir düşüncesiyle Aydın’da kalmasına karar verilmişti. Özsezgin, geçtiğimiz akşam kaldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi.

Özsezgin’in cenazesi bugün Hacettepe Üniversitesi’nde düzenlenecek anma töreninin ardından, ikindi namazını takiben Ankara Kocatepe Camisi’nde düzenlenecek merasimle kaldırılacak.

Haberin Devamı

24 Mayıs 1938’de Diyarbakır’da doğan Kaya Özsezgin, ilk ve orta öğrenimini de Diyarbakır’da tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Dil,Tarih, Coğrafya Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden mezun oldu. Çeşitli ortaöğretim kurumlarında ‘Sanat Tarihi’ ve resim öğretmeni olarak görev yaptı. Üç sergi açtıktan sonra eleştirmenliğe yönelen Özsezgin, 1984 yılında öğretim görevlisi olarak Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde göreve başladı. 1989’da doçent, 1996’da profesör oldu. 1997’de aynı fakültenin dekanlığına atandı. Vatan ve Ulus gazetelerinde, Pazar Postası, Sanat ve Sanatçılar, Papirüs, Milliyet Sanat dergisi gibi çeşitli yayın organlarında sanat üzerine yazıları ve eleştirileri yayımlanan Özsezgin, 1989’da Sanat Kurumu Sanat Yazarı Ödülü’ne, 1995’te 7. İstanbul Sanat Fuarı Sanat Eleştirmeni Ödülü’ne değer görüldü. Çok sayıda sanat metnini Türkçeye çeviren Özsezgin, ‘Sanat Üzerine Yazılar’, ‘Başlangıcından Bugüne Çağdaş Türk Resim Sanatı Tarihi’, ‘Cumhuriyet Dönemi Türk Resmi’, ‘Türk Resim Sanatında 25 Yıl’, ‘Türk Plastik Sanatları Tarihi’ ve ‘Cumhuriyet’in 75. Yılında Türk Resmi’ gibi eserlere imza attı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!