Türban korsanı

Güncelleme Tarihi:

Türban korsanı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

Üniversitelerde bazı küçük grupların yarattığı türban gerginliği, dün bir fanatiğin Ankara-İstanbul uçağını kaçırmasıyla terör boyutuna ulaştı. 76 yolcu ve 8 mürettebat taşıyan Seyhan uçağını Trabzon'a indiren 26 yaşındaki Çorumlu İrfan Akyüz adlı hava korsanı, pilotlar tarafından ikna edilerek eylemine son verdi.

Türk Hava Yolları'nın, Ankara- İstanbul seferini yapan TK 145 sefer sayılı Airbus A310 tipi Seyhan uçağı, türbanlı öğrencilerin üniversitelere kayıt yaptıramamasını protesto eden 26 yaşındaki İrfan Akyüz tarafından kaçırıldı. Trabzon'a indirdiği uçaktaki yolcuları serbest bırakan türban korsanı, bir süre sonra elindeki tabancayı pilota vererek teslim oldu.

Ankara'dan saat 20.06'da İstanbul'a gitmek üzere havalanan uçağın kokpitinden saat 20.37'de kuleye ‘kaçırılıyoruz’ mesajı geçildi. Uçaktan özel bir kod olan kaçırılma sinyalini alan yol kontrol görevlilerinin ‘‘Kaçırılma kodu aldık, mutabık mıyız?’’ sorusuna pilotun ‘‘mutabıkız’’ yanıtı vermesi üzerine olay kesinleşti. Kaptan Pilot Anıl Işın, daha sonra kısık bir sesle İngilizce ‘There is someone who has a package in his hands in the cockpit' (Kokpitte elinde paket olan biri var) mesajını verdi. Korsanın elinde bir silah olduğunu da belirten pilotlar kuleye verdikleri mesajda ‘‘Silahın gerçek olduğunu sanıyoruz’’ dediler.

ÇEÇENİSTAN'A GİDİYORUZ

Korsan Akyüz ise pilotları tehdit ederek uçağı Çeçenistan'a götüreceğini söyledi. Pilotlar, Trabzon Havalimanı'na inip yakıt ikmali yapmaları gerektiğini belirtip korsanı ikna ettiler. Bu arada korsan, Başbakan Mesut Yılmaz'ı ve Yardımcısı Bülent Ecevit'i ve türbana karşı hükümetin tavrını protesto ettiğini söyledi. Ancak kaptan pilotun sürekli ikna edici konuşması ve zaman zaman ‘‘Hadi aslanım. Sevgili kardeşim vazgeç bu işten’’ demesi üzerine hava korsanı, Çeçenistan'a gitmekten vazgeçti. Bu arada Trabzon Havalimanı'nda alarm verildi ve özel tim önlem aldı. Kaptan Pilot Anıl Işın ve 2'nci Pilot Ramazan Sarı yolculara bir şey belli etmemeleri için kabin Amiri Nazan Kamlık, Hostesler Damla Altınboğa, Özge Temizöz, Fulya Urcan, Ayşegül Ayhan, kabin memuru Tolga Poyraz'dan oluşan kabin ekibine talimat verdiler. Ancak 45 dakika süren Ankara-İstanbul yolculuğunun uzaması, yolcuların şüphelenmesine neden oldu. Hostesler, yoğun trafik olduğunu söyleyerek yolcuları rahatlattılar.

5 KOMANDOYU HOSTES DURDURDU

Uçak saat 21.40'ta Trabzon Havalimanı'na inişe geçince, pilotlardan biri kokpitten çıkarak yolculara uçağın kaçırıldığını bildirdi. Uçağın kaçırıldığını öğrenen yolculardan, izne giden 5 komando, kokpite girip hava korsanını etkisiz hale getirmeyi planladılar. Ancak hostesler pilotun duruma hakim olduğunu belirterek komandoları vazgeçirdi. Bu arada korsan, güvenlik görevlilerine yolcuları saat 22.00'de serbest bırakacağını bildirdi. Görüşmeler sürerken, yolcular heyecan içinde dehşet saatlerinin bitmesini bekledi. Saat 22.00'ye geldiğinde, yolcuların bırakılmaması kısa süren bir paniğe neden oldu. Hava korsanı, saat 22.20'de yolcuların uçaktan inmesine izin verdi. Daha sonra da güvenlik güçlerine teslim olan hava korsanı, bir otomobille Trabzon İl Jandarma Alay Komutanlığı'na götürüldü.

PİLOTLA KOL KOLA İNDİ

Kaçırma eylemi sırasında hava korsanı, pilotları bir tabanca ve bir paket ile tehdit etti. Daha sonra paketin içinde bomba süsü verilen bir teyp olduğu anlaşıldı. Eylem sırasında yetkililerin oyuncak diye açıklama yaptığı silah konusunda kaptan pilot Işın ise kuleye ‘‘Silah ağır, metal ve gerçek’’ bilgisini verdi. Tecrübeli kaptan, korsanı ikna etikten sonra uçaktan korsanla kol kola indi. Seyhan uçağının yolcuları olaydan sonra İstanbul'dan Trabzon'a gönderilen Boeing 737 tipi bir uçakla saat 23.30'da İstanbul'a getirildi.

Dakika dakika kaçırma

Uçağın kaçırılması şöyle gelişti:

Saat 18.34: İhsan Akyüz adlı yolcu, uçuş kartını aldı.

Saat 19.25: Malatya'dan gelen 32, Ankara'dan 5'i dış, 38'i iç hatlardan, biri gümrük muhafaza memuru olmak üzere, toplam 76 yolcu, uçağa alınmaya başlandı.

Saat 20.06: Uçak, İstanbul'a hareket etti.

Saat 20.35: Uçak İstanbul semalarına yaklaştığında, İhsan Akyüz adlı yolcu, elindeki tabancayla kokpite girerek pilotlardan, uçağın Trabzon'a yönlendirilmesini istedi.

Saat 20.37: Pilot, uçağın kaçırıldığı ihbarında bulundu.

Saat 20.45: Trabzon Havaalanı'nda güvenlik önlemleri alınmaya başlandı.

Saat 21.38: Uçak, Trabzon Havaalanı'na indi.

Saat 22.15: Hava korsanı, yolcuları serbest bırakacağını bildirdi ve uçağın kapıları açılarak tahliye işlemine başlandı.

Saat 22.44: Hava korsanı İhsan Akyüz teslim oldu.

Uçakta 76 yolcu vardı

Ankara-İstanbul seferini yaparken kaçırılan THY'nin TK-145 sefer sayılı Airbus A-310 tipi uçağında bulunan yolcuların isimleri şöyle: Ali Aktaş, Mehmet Alikoğlu, Hattat Nedim Bakanlık, Abuzer Baykara, Zeynep Baykara, Şerife Bozkurt, İhsan Akyüz, Hüseyin Ayhan, Ali Çemberci, Özkan Çetin, Fatih Bakla, Kemal Demirci, Burak Dirican, Zeki Doğdu, Osman Dönmezer, Cemal Durak, Mehmet Dursun, Sonnur Erci, Bilal Erci, Ayhan Erdoğan, Erol Erkan, Ali Erol, Aliye Erol, Ersin Fidaner, Nazife Fidaner, Abdullah Fidaner, Sümeyye Fidaner, Olesya Fursova, Gürsu Gülcü, Mümtaz Ertürk, Mehmet Halis Çelik, Talat İçöz (18. Dönem ANAP İstanbul Milletvekili), İdil İğdeci, Didem Karacabey, Aylin Karaman, Semra Kayaoğlu, Asena Kayaoğlu, Aycan Işık, Suat Hayri Koçer, Sezgin Hisoğlu, Prof. Dr. İzzettin Önder, Ahmet Özdemir, Ali Pehlivan, Cenk Özkan, Oded Ramot, Lucy Ramot, Yaşar Sarıtoprak, Haydar Selbeş, Ramazan Şimşek, Güler Şimşek, Fidan Şimşek, Funda Soydemir, Nurettin Soykan, Şehdane Soykan, İsmail Saygılı, Dinçer Sertkaya, Murat Sarıoğlu, Osman Tanış, Nevra Toktaş, Fahri Verdi, Baki Yıldırım, Baydur Yılmaz, Mehmet Ali Yavuz, Hasan Hüseyin Yavuz, Ahmet Yiğitoğlu, M. Atila, S. Atila, V. Atila, I. Rabin, E. Rabin, M. Karagöz, M. Ertürk, Z. Bilgin, E. Demir, T. Kakınuma, S. Kojima.

Baba: Askerde sinirleri bozuldu

Hava korsanı İhsan Akyüz'ün babası Turan Akyüz olaya inanamadıklarını söyleyerek şöyle konuştu: ‘‘Tarlada soğan söküyorduk. Eve gittiğimizde aşırı yorgun olduğum için erkenden yattım. Telefon geldi, İhsan Akyüz kaçırdı dediler. Buna inanamadık. Sonra televizyonlarda İhsan Akyüz'ün ismini gördük. Oğlum askerliğini Şırnak'ta yaptı. Biraz sinirli bir çocuk olan oğlumun, vatani görevini bitirdikten sonra sinirleri biraz daha bozuldu. Askerde arkadaşları öldürülmüş, bundan çok etkilenmiş. Bize çok ayrıntılı anlatmadı. Oğlum askerden geldikten sonra bir bankada koruma görevlisi olarak çalıştı. Ancak buradaki arkadaşlarıyla anlaşamayınca kısa bir süre sonra ayrıldı. Ondan sonra Antalya'da inşaattta 1.5 ay çalıştı. Parasını alamadı. Bu yüzden Ankara'ya gideceğini söylüyordu. Ancak giderken bize haber vermedi. Arkadaşları pek yoktur. Kahveye gitmez. Çok dürüst bir çocuk. Kötü alışkanlıkları yok. Böyle bir şey yapacağı hiç aklımıza gelmezdi.’’

Telefonla kurtuluş müjdesi

Uçak kaçırma olayının dehşetini 4 saat boyunca yaşayan 76 yolcu eylem bitince koşarak havalimanı binasına gittiler. Kurtulmanın sevincini yakınlarıyla paylaşmak isteyen yolcular ankesörlü telefonun önünde kuyruk oluşturarak ailelerine sağlık haberlerini ulaştırdılar. Bazı yolcular da cep telefonuyla yakınlarına kurtuluş müjdesini verdiler.

Arıca’nın şansı

Türk Pop Müziği sanatçısı Soner Arıca, kaçırılan uçağa yetişemedi. Ankara'da TRT'nin çekimlerine katılan Arıca, dün akşam 20.06'da kalkan Seyhan uçağına yetişemeyeceğini anlayınca bir sonraki uçakla İstanbul'a geldi. Uçağa binmekten son anda kurtulduğunu belirten Arıca, ‘‘Biraz acele etseydim o uçağa binecektim.’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!