Turan Yavuz uğurlandı

Güncelleme Tarihi:

Turan Yavuz uğurlandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2007 11:24

Gazeteci Turan Yavuz için yıllarca çalıştığı Milliyet Gazetesi önünde bir tören düzenlendi. Cenazeye gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin'in yanı sıra Milliyet çalışanları ve Başkent'teki diğer gazeteci dostları katıldı. Yavuz, Kocatepe Camisi'nde öğleyin kılınan cenaze namazının ardından Ankara'da toprağa verildi.

Haberin Devamı

Tedavi gördüğü hastanede önceki gün yaşamını yitiren gazeteci-yazar Turan Yavuz için Milliyet Gazetesi önünde tören düzenlendi.

Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Fikret Bila, törende yaptığı konuşmada, Yavuz'un Türk basınında büyük haberlere imza atan, genç gazetecilere örnek gösterilebilecek başarılı bir gazeteci olduğunu belirtti.

Yavuz'un, çalışmalarıyla basında derin izler bıraktığına işaret eden Bila, “Çok iyi bir gazetecilik yaşamı oldu. Hayatına 4 kitap ve ödüller sığdırdı. Ölüme, bilerek ve şaka yaparak gitti. Çok ağır hastalığı olmasına rağmen grip olmuş gibi davrandı. Hayata küsmedi. Kanserle dans ederek, bir arada, barışık şekilde hastalık süreci geçirdi. Son ana kadar mesleğini bırakmadı. Çok yakın bir dostumu kaybettim. Sevenlerine ve ailesine başsağlığı diliyorum” dedi.

Haberin Devamı

Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin de gazeteci Yavuz'un ardından, “zamansız ölüm”, “anlamsız ölüm” denilebileceğini ancak ölüm sözcüğünün önüne konulacak hiçbir sıfatın, Yavuz'un ölümü ardından duydukları üzüntüyü anlatmaya yetmeyeceğini söyledi.

Yavuz'un, gazetecilik hayatında çok önemli işler yaptığına işaret eden Ergin, “Ama bütün bunlar Turan'ın insani yönü, onun sahip olduğu insani hasletler yanında hep ikinci planda kalıyor” diye konuştu.

Ergin, Yavuz'un, hayatta hep sıkı durduğunu, eğilip bükülmediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Bu özellikleri, hayatı boyunca onun gazeteciliğine de yön verdi. Yavuz Turan, Türkiye'nin bir dönemine damgasını vurdu. Yaşadığı ülkenin gidişatını bu ölçüde derinden etkilemek çok az gazetecinin başarabileceği bir şeydir...

Turan, toplumun vicdanındaki hassas ve şaşmaz tartıda, gazetecilik namusu, gazetecilik ahlakı, gazetecilik başarıları ve bıraktığı eserlerle pırıl pırıl bir sicille karşımıza çıkıyor. Bir bakıma, Türkiye'de Türk basın tarihindeki yerimizi aslında bizler kendimiz yazıyoruz. Turan da Türk basın tarihinin başı dik, şeref dolu bir sayfasında şimdiden bizlere el sallıyor.”

Törene, Yavuz'un eşi Ayda, kızı Pelin Su, annesi Nilüfer Yavuz, yakınları ve Milliyet çalışanlarının yanı sıra bazı yazarlar ve televizyon programcıları da katıldı.

Haberin Devamı

Yavuz için Kocatepe Camii'nde öğle namazının ardından cenaze namazı kılındı. Kocatepe'deki cenazeye Yavuz'un ailesi ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, CHP Genel Sekreteri Önder Sav, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, HÜRPARTİ Genel Başkanı Yaşar Okuyan, eski TBMM Başkanı Hikmet Çetin, MHP Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Şandır ve Oktay Vural, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hilmi Bengi, gazeteciler Murat Yetkin, Hulki Cevizoğlu, Enis Berberoğlu, Muharrem Sarıkaya, Fikret Bila, Hakan Aygün, Tuncay Özkan ve yakınları katıldı.

Fatih Eleskesen'in cenazesine katılmak üzere Kocatepe Camii'nde bulunan eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu da, Yavuz Turan'ın yakınlarına başsağlığı diledi.

Haberin Devamı

Cenaze namazının ardından Turan Yavuz'un cenazesi, omuzlarda cenaze arabasına taşındı.

“MESLEĞİNE ONUR KAZANDIRAN BİR BASIN EMEKÇİSİ”

Deniz Baykal, camiden ayrılırken gazetecilerin Turan Yavuz ile ilgili sorusu üzerine, Yavuz'un gazetecilik mesleğine onur kazandıran bir basın emekçisi olduğunu söyledi. Baykal, Yavuz'un gazeteciliğin olanaklarını

kendi yaşamına yansıtan değil, gazeteciliği her türlü özveriyle yapma mücadelesini sonuna kadar götüren saygın bir kişilik olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

“Çok saygın ödüller aldı ama ne kadar gariptir ki, ödül aldığı zaman işsizdi. Acısıyla tatlısıyla Türkiye'de gazetecilik mesleğinin bütün yönlerini yaşamış ama bunu anlayışla karşılamış ve topluma, ülkenin geleceğine yönelik ilgisini ağır hastalık döneminde de sonuna kadar sürdürmüş çok saygın bir insan.

Haberin Devamı

Turan Yavuz'u unutmamalıyız, sizler de unutturmamalısınız. Böyle bir gazeteciyi bağrında yaşatmış olan Milliyet ailesi için bir iftihar unsurudur. Onların yayın organlarında yer almış olması, çok sevindirici bir olaydır.

Turan Yavuz'u siyasetçiler olarak hepimiz daima saygıyla değerlendirdik. Daima önemsedik. Çok çarpıcı haberler üretti. Çok doğru çizgide yayıncılık yaptı. Örnek alınması gereken ve bu meslekte yetişecek olan insanların önüne örnek olarak konulabilecek bir kişi. Ailesine ve basın camiasına başsağlığı diliyorum.”

Yavuz'un cenazesi daha sonra Cebeci Asri Mezarlığında toprağa verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!