Tüm yurtta 29 Ekim coÅŸkusu

Güncelleme Tarihi:

Tüm yurtta 29 Ekim coşkusu
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 29, 2002 14:41

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 79. yıldönümü, tüm yurtta törenlerle kutlanıyor. Yurt genelinde soğuk ve yağışlı hakim olmasına karşın, törenlere vtandaşlar büyük ilgi gösterdi.

Haberin Devamı

Ä°STANBUL

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 79. yıldönümü ve Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Vatan Caddesi'nde, resmi geçit töreni yapıldı.

Tören, İstanbul Valisi Erol Çakır, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'nın,  törene katılanlar ile halkın bayramını kutlamalarıyla başladı.

İstiklal Marşı'nın okunması ve Türk Bayrağı'nın göndere çekilmesinden sonra konuşan Vali Çakır, Türk milletinin bağımsızlığınıtüm dünyaya duyurduğu 29 Ekim'in birlik ve beraberlik içinde kutlandığını söyledi.

Törende daha sonra, öğrenciler tarafından Atatürk ve Cumhuriyet ile ilgili şiirler okundu.

İlköğretim okullarından öğrencilerin vals ve halk oyunları gösterilerinin ardından, bando eşliğinde resmi geçit töreni yapıldı. Törende, İstanbul'daki çeşitli askeri ve sivil okullardan öğrenciler, bazı sivil toplum kuruluşları, askeri birlikler ve araçları, emniyet müdürlüğüne bağlı araçlar ile askeri helikopterler geçiş yaptı.

Haberin Devamı

VatandaÅŸların büyük ilgi gösterdiÄŸi Vatan Caddesi'ndeki törene, TBMM BaÅŸkanvekili Murat SökmenoÄŸlu, bazı Ä°stanbul milletvekilleri, Ä°stanbul DGM Cumhuriyet BaÅŸsavcısı Aykut Cengiz Engin, Emniyet Müdürü Hasan Özdemir ile askeri ve mülki erkan katıldı.Â

ANTALYA

Antalya'daki tören, Atatürk Anıtı'na çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Vali Ertuğrul Dokuzoğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kumbul ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Bülent Matsar, vatandaşların bayramını kutladı.

Dokuzoğlu, törende, Atatürk'ün millete bağımsız bir ülkede, özgür,onurlu ve insanca yaşama imkanı sağladığını belirterek, Cumhuriyet'in bir aydınlanma devrimi olduğunu söyledi.

Öğrencilerin şiir okuması ve halkoyunu ekiplerinin gösterisinin ardından geçit töreni yapıldı.

Tören öncesinde, Selanik doğumlu olduğunu söyleyen 70 yaşındaki Süleyman Güven ile eşi Fatma Güven, ellerinde Türk Bayrağı ve Atatürk posteriyle tören alanına girdi. Yaşlı çift, ''Komutanlarımız olduğu sürece, Türkiye Cumhuriyeti yaşayacak ve Türk Bayrağı dalgalanacak'' diye konuştu.

Haberin Devamı

YAÄžMUR ALTINDA KUTLAMA

Bolu'da, Cumhuriyet Bayramı kutlamaları sağanak yağış altında yapıldı. Vali Mehmet Ali Türker'in konuşmasının ardından öğrenciler veaskeri birlikler yürüdüler. Türker, tören sonunda yağmura aldırmadan kutlamalara katılan vatandaşlara teşekkür ederek, ''Bu sizlerin Cumhuriyet çoşkunuzun ifadesi'' dedi.

Çanakkale'de, 18 Mart Stadı'ndaki törende konuşan Vali Süleyman Kamçı, Cumhuriyet'in çağdaş hukuka dayalı bir devlet anlayışı, bir yaşam tarzı olduğunu kaydetti. Törene, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tümamiral Mehmet Otuzbiroğlu, Belediye Başkan Vekili Cem Belli ile vatandaşlar katıldılar.

AYAKKABISIZ CUMHURÄ°YET KOÅžUCUSU

Şanlıurfa'da, Atatürk Anıtına çelenk konulmasının ardından AtatürkBulvarı'nda çeşitli etkinlikler düzenlendi. Vali Muzaffer Dilek, törende, Cumhuriyet'in ilan edilmesi ile dil ve ulusal kimliğe yenidenkavuşulduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Kutlamalar kapsamında öğrencilerin katıldığı 200 metre mesafeli ''Cumhuriyet Koşusu'' düzenlendi. Bayanlar 200 metrede ayakkabısız koşan Bağlarbaşı İlköğretim Okulu öğrencisi Güzide Küçük, ikinci oldu.Küçük, yalınayak Belediye Başkanı Ahmet Bahcıvan'ın elinden ödülünü almaya giderken, Vali Dilek'in korumasının uyarısı üzerine kendisine ödünç ayakkabı bulundu. Ekonomik durumlarının iyi olmadığını söyleyen küçük atlet, bu sporu çok sevdiğini, ancak Atletizim İl Temsilcisi'sinin ayakkabı vermediğini öne sürdü.

KONYA

Konya'daki kutlamalar, Atatürk Stadyumu'nda Vali Ahmet Kayhan, Garnizon Komutanı Tümgenerel Ali Nihat Özeyranlı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Özkafa'nın vatandaşları selamlamasıyla başladı.

Haberin Devamı

Vali Kayhan, Cumhuriyet'in kanla ve alın teri ile büyük mücadeleler verilerek kurulduğunu belirterek, ''Cumhuriyet milletçe hepimizin sahip çıkması gereken bir değerdir'' dedi.

Törene, Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler ile SP Konya Milletvekili Lütfi Yalman da katıldı.

KAYSERÄ°

Kayseri Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende konuşan Vali Nihat Canpolat, Türkiye'de herkesin yasalar çerçevesinde temel hak ve özgürlüklerden yararlanabildiğini belirterek, ''Herkesin hür ve eşit olduğu bir toplumda herhangi bir kesime yeni hak ve imtiyazlar verilmesine gerek ve ihtiyaç yoktur'' dedi.

''Neden hala iyi değiliz?'' sorusu karşısında herkesin kendini sorgulaması gerektiğini anlatan Canpolat, ''Dürüstçe yapacağımız vicdan muhasebesiyle geri kalmışlığın, yoksulluğun, yolsuzluğun, anlamsız çekişme ve kavgaların nedeninin Cumhuriyet'ten değil, kendimizden kaynaklandığını açıkça görebileceğiz'' diye konuştu.

Haberin Devamı

DOÄžU'DAKÄ° KUTLAMALAR

Van'da Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende konuşan Vali Durmuş Koç, Cumhuriyet modelinin, üçüncü dünya ülkelerine ve o devrin çağdışı monarşilerine çağdaş bir örnek oluşturduğunu kaydetti. Jandarma AsayişKomutanı Korgeneral Erdal Ceylanoğlu, Belediye Başkanı Cengiz Karakoyun, Emniyet Müdürü Tacettin Kurt ile vatandaşların katıldığı törende, Kırgız halk dansı ekibi de gösteri yaptı.

Bitlis'te, 8 Ağustos Stadyumu'ndaki kutlamalarda ilköğretim okulu öğrencileri tarafından şiirler okundu, halkoyunları gösterileri sunuldu.

Hakkari Şehir Stadı'ndaki kutlamalara ise Vali Orhan Işın, Tugay Komutanı Tuğgenaral Cengiz Aslan, Belediye Başkanı Hüseyin Ümit ve öteki yetkililer ile vatandaşlar katıldılar.

DÄ°YARBAKIR

Diyarbakır'da, Anıtpark'taki Atatürk Anıtı'nda başlayan törende, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Vali Cemil Serhadlı, Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti'ni kurmasının 20. yüzyılın önemli olaylarından biri olduğuna dikkaçekti. Cumhuriyet ile ekonomik ve sosyal hayatın büyük dinamizm kazandığını anlatan Serhadlı, bundan sonra Türkiye'de hızla çağdaşlaşma hareketi başladığını kaydetti. Dahasonra resmi geçit yapılan töreni, vatandaşlar coşkuyla izlediler.

Malatya'daki tören Vali Mustafa Yıldırım, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri ile Belediye Başkanı Mehmet Yaşar Çerçi'nin vatandaşların bayramını kutlamasıyla başladı. Yıldırım, Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkede yaşayan bütün vatandaşları eşit kabul ettiğini ve etnik farklılık gözetilmediğini dile getirdi.

Elazığ'da törende Vali Osman Aydın, Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti'nin hiçbir zaman laik ve demokratik ilkelerinden taviz vermeyeceğini söyledi.

Cumhuriyet Bayramı Batman, Mardin Siirt ve Şırnak'ta da coşku içinde kutlandı.

ESKÄ°ÅžEHÄ°R

Eskişehir'de 2 Eylül Caddesi'ndeki törende Vali Sami Sönmez,  çağdaş uygarlığa giden yolun, sadece ulusal ülkülerden ve aklın ilkelerinden güç alınarak aşılabileceğini söyledi.

Atalan Köyü'nden Türk Bayrağı astığı kağnısıyla törene katılan 77 yaşındaki çiftçi Sadullah Yılmaz ve eşi Şerife Yılmaz'ın alandan geçişine vatandaşlar yoğun ilgi gösterdiler.

Bu arada, törene katılan Eskişehir Bağımsız Milletvekili Mail Büyükerman, vatandaşların seçim tahminlerine ilişkin sorularına, ''Artık siyaset yapmayacağım. Hacca gittiğimde sabırlı olmayı öğrendim. Falcı değilim. 4 Kasım sabahını bekleyip hep birlikte göreceğiz'' yanıtını erdi.

SAMSUN'DA YAÄžIÅž

Samsun'daki kutlamalar ''Cumhuriyet Koşusu'' ile başladı. Daha sonra Vali Muammer Güler'in makamında kutlamaları kabul etmesinin ardından Valilik binasında ''Yaşayan Atatürk ve Milli Mücadele Salonları''nın açılışı yapıldı. Sabah saatlerinde başlayan sağanak yağış yüzünden kutlama töreni Yaşar Doğu Spor Salonu'nda yapıldı.

Trabzon'da, Vali Adil Yazar, 48. İç Güvenlik Tugay Komutanı Tuğgeneral Rauf Altınok ve Belediye Başkanı Niyazi Sürmen, Valilik'te kutlamaları kabul ettiler. Atatürk Alanı'ndaki törende konuşan Vali Yazar, Türkiye Cumhuriyeti'nin Atatürk'ün öngördüğü nitelikleriyle yücelerek sonsuza dek yaşayacağını kaydetti. Zonguldak'ta, Vali İsmet Metin tebrikleri kabul ettikten sonra, Ukrayna'nın Skodovsk Belediye Başkanı Terehov Fyodor Stefanoviç ile beraberindekilerle bir sürü görüştü. Cumhuriyet Alanı'ndaki tören yağmur altında yapıldı.

Bartın ve Karabük'teki kutlamalar da yağmur yüzünden kapalı alanlarda gerçekleştirildi. Giresun, Bayburt, Gümüşhane, Rize ve Artvin'deki törenlerde Cumhuriyet'in sonsuza dek yaşayacağı dile getirildi.

KOCAELÄ°

İzmit'teki kutlamalar Vali Erdal Ata'nın kutlamaları kabul etmesiyle başladı. Cumhuriyet Parkı'ndaki törende Vali Ata, 15. Kolordu Komutanı Korgeneral Ayhan Taş ve İzmit Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Erenkaya halkın bayramını kutladı.

Vali Ata, ''Cumhuriyet; eşitlik, özgürlük, insan haklarına saygılı, demokratik, laik, çağdaş bir anlayış demektir. Cumhuriyet, çalışmak, ilerlemek, yükselmek, çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmak demektir'' dedi.

Adapazarı'ndaki törende Vali Cahit Kıraç,  Garnizon Komutanı Tuğgeneral Faruk Oktay Memioğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran vatandaşların bayramını kutladı. Törenlerde, Vali Kıraç, 9. Dünya Çocuk Resim Yarışması'nda, birinci seçilen Betül Begüm Sayacı'yı altın ve takdir belgesi verdi.

TRAKYA'DAKÄ° KUTLAMALAR

Edirne'deki törende Vali Fahri Yücel, Türk Ulusu'nun Cumhuriyet'in sunduğu olanakları en iyi biçimde kullanarak, Atatürk'ün koyduğu gelişmiş ülkeler düzeyine ulaşma hedefine kararlılıkla ilerlediğini söyledi.

Kırklareli'nde Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende Vali Ali Serindağ,Cumhuriyet'in bir büyük dönüşümün, hayatın her alanına kapsayan bir zihniyet devriminin ifadesi olduğunu söyledi.

Tekirdağ'daki tören ise sahil bölgesindeki orduevi önünde düzenlendi. Vali Cemalettin Sevim, Cumhuriyet'in Türk Ulusu'nu egemenliğe kavuşturduğunu kaydetti. Törene Çevre Bakanı Fevzi Aytekin de katıldı.

SÄ°VAS, MANÄ°SA

Sivas'ta, Cumhuriyet Meydanı'ndaki törene Sivas Valisi Lütfullah Bilgin, Belediye Başkanı Osman Seçilmiş, 5'inci Piyade Er Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Nihat İstanbullu ve öteki yetkililer ile vatandaşlar katıldı. Törende Cumhuriyet Tenis Turnuvası ve Cumhuriyet Kupası Kros yarışmalarında dereceye giren sporculara ödülleri verildi.

Tokat'ta Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende Vali Mehmet Gündoğdu, Atatürk'ün tarih boyunca bağımsızlık ve hürriyete sembol olduğunu söyledi. Törenlere Devlet Bakanı Reşat Doğru ile DYP Genel Sekreteri Ali Şevki Erek de katıldı.

Manisa'da, Vali Rasih Özbek'in kutlamaları kabul etmesinin ardından Cumhuriyet Alanı'nda tören yapıldı. Kutlamalarda Maliye Bakanı Sümer Oral ile AK Parti Grup Başkanı Bülent Arınç da yer aldı.

Uşak, Çorum, Niğde ve Nevşehir'deki törenlerde de Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı.

KAHRAMANMARAÅž

Türkiye Cumhuriyeti'nin 79. kuruluş yıldönümü, tüm yurtta törenlerle kutlanıyor. Kahramanmaraş'taki kutlamalara Devlet Bakanı Ali Doğan, Gaziantep'teki kutlamalara Turizm Bakanı Mustafa Taşar da katıldı.

Kahramanmaraş Trabzon Caddesi'ndeki kutlamalarda, Vali Ali Bilir, 172. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Süleyman Altınbaş ve Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, halkın bayramını kutladı.

Kahramanmaraş milletvekilleri ve vatandaşların ilgiyle izlediği tören, öğrencilerin şiirler okuması, halkoyunları gösterileri ve geçitresmi ile sona erdi.

GAZÄ°ANTEP

Gaziantep'teki törenler, Vali Erhan Tanju, 5. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Nejdet Sezginer ve Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan'ın, Valilik'te tebrikleri kabul etmesiyle başladı.

İstasyon Meydanı'ndaki törenlerde, Vali Tanju, 5. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Sezginer ve Büyükşehir Belediye Başkanı Doğan, halkın bayramını kutladı.

Törenlere, Turizm Bakanı Mustafa Taşar, MHP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Bülent Yahnici, Gaziantep milletvekilleri ve milletvekili adayları ile vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

MERSÄ°N

Mersin'deki kutlamalara, Vali Akif Tığ, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Hoşgit ile Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan'ın tebrikleri kabul etmesiyle başlandı.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki törenlerde, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Vali Tığ'ın konuşmasının ardından halk oyunu ekipleri gösteri ve resmi geçit yapıldı. Törene ANAP Genel Sekreteri Rüştü Kazım Yücelen ile YTP Genel Sekreteri İstemihan Talay da katıldı.

Mersin'deki kapsamında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nce (ÇYDD)düzenlenen ''Atatürk Fotoğrafları Sergisi'' açıldı. Atatürk'ün 65 fotoğrafının yer aldığı sergi 10 Kasım'a kadar açık kalacak.

HATAY-BÄ°LECÄ°K-AYDIN

Hatay'da Vali Zeki Şanal'ın tebrikleri kabul etmesinden sonra Atatürk Caddesi'nde tören düzenlendi. Vali Şanal'ın konuşmasının ardından resmi geçit düzenlendi.

Bilecik'te, Edebali Stadyumu'nda tören düzenlendi. Vali Ünal Ülkü,yaptığı konuşmada, Cumhuriyet rejimini, Atatürk İlke ve İnkılapları doğrultusunda yaşatmak için herkese önemli görev düştüğünü dile getirdi.

Aydın'da, Gar Meydanı'ndaki törende konuşan Vali Emir Durmaz, Atatürk'ün Cumhuriyet'i Türk milletine armağan ettiğini söyledi. Törende Efeler Lisesi öğrencileri ''Geçmişten Bugüne'' adını verdikleri gösteri sundular. Törene ANAP Genel Başkan Yardımcısı Cengiz Altınkaya da katıldı.    
  
  Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!