TSK'ya 'FETÖ sızıntısı'nın hikâyesi: 'Takip'teyken darbeci oldu

Güncelleme Tarihi:

TSKya FETÖ sızıntısının hikâyesi: Takipteyken darbeci oldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2017 01:49

Kuleli Askeri Lisesi öğrencileri Bilal Akyüz ve Utku Tosun, 31 yıl önce okulda başlatılan Gülen soruşturmasında şüpheliydi. Akyüz cemaat bağını itiraf etti. Askeri Disiplin Kurulu ‘askeri öğrenci ve subay olamazlar’ kararı verdi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Akyüz’ü ‘takip ve kontrol’ altında eğitime devam ettirirken Tosun okuldan atıldı. Tosun yıllar sonra FETÖ’cü bürokrat, Akyüz ise darbe girişimi yöneticisi kurmay albay olarak ortaya çıktı.

Haberin Devamı

15 Temmuz darbe girişiminin ardından, FETÖ’cülerin Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) nasıl örgütlendiği tartışılırken Hürriyet, 31 yıl önce devletin içine sızan ‘askeri öğrenciler’den Bilal Akyüz ve Utku Tosun’la ilgili Kuleli Askeri Lisesi’nde yürütülen soruşturmanın detaylarına, Askeri Disiplin Kurulu kararının belgelerine ve ifadelerine ulaştı.

Fetullah Gülen cemaati mensuplarının askeri liselere sızdığına dair bilgiler üzerine 1986’da Kuleli Askeri Lisesi’nde soruşturma başlatıldığında Okul Komutanı Yaşar Büyükanıt’tı. 200’ün üzerinde askeri lise öğrencisi soruşturma geçirdi. O gün şüpheli olarak ifadesi alınan askeri lise öğrencilerinden biri de 4325 numaralı Bilal Akyüz’dü. 16 yaşındaydı. Hazırlık sınıfını geçmiş, lise 1. sınıfa yükselmişti. Kendi el yazısıyla verdiği ifadede Gülen mensupları ile tanışmasını ayrıntılarıyla anlattı. Gittiği ‘Işık Evleri’ni, kod adlı imamları, kendisine verilen ‘Sızıntı’ dergilerini ve dinletilen Fetullah Gülen kasetlerini anlattı. İfadesinin son cümlesi şöyleydi: “Fetullah hocayı bize ‘Bu ülkeyi düzeltecek’ diye tanıttılar. Silahlı Kuvvetler hakkında, ‘Buranın dini açıdan bozuk olduğunu’ söylüyorlardı.”

Haberin Devamı

KARA KUVVETLERİ ONAY VERMEDİ

Bilal Akyüz o gün ifadesinde Gülen mensubu başka askeri öğrencilerin ismini de verdi. Listenin başında 4180 okul numaralı Utku Tosun vardı. Utku Tosun, kendisini Gülen örgütü ile ilk tanıştıran ve Işık Evleri’ne götüren isimdi. Askeri Disiplin Kurulu, Bilal Akyüz ve Utku Tosun hakkında ‘askeri öğrenci ve subay olamaz’ kararı vermişti. Kara Kuvvetleri Komutanlığı, bu kararı Akyüz için bozdu ve ‘takip ve kontrol altında tutulan askeri öğrenci statüsü’nde eğitime devam etmesini istedi. Utku Tosun ise Kuleli’den atıldı.

BDDK’DA PARLAK KARİYER

O soruşturma ikisinin de kariyerinde olumsuz etki yapmadı. Sivil hayata geri dönen Utku Tosun, lise eğitiminin ardından Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma Ekonomisi bölümünü bitirdi. ABD’deki Illinois Üniversitesi’nde ekonomi üzerine eğitimine devam etti. Türkiye’ye döndüğünde Ege Bank ile ilgili soruşturmada görev alan 3 Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) murakıbından biriydi. BDDK’da Denetim Daire Başkanlığı’na kadar yükseldi. 17-25 Aralık’tan sonra başlatılan FETÖ operasyonlarında 2014’te görevinden alındı.

Haberin Devamı

ALBAYLIĞA KADAR YÜKSELDİ

1986’da Kuleli’den atılmaktan kurtulan, ‘takip ve kontrol altında tutulan askeri öğrenci’ olmasına rağmen kendisini gizlemeyi başaran Bilal Akyüz ise kurmay albay rütbesine kadar yükseldi ve darbe girişimi gecesi Akıncı Üssü’nde sahneye çıktı. Kalkışmayı yöneten ekipteydi. Ankara Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianameye göre ise Kara Kuvvetleri Harekât Başkanlığı Teşkilat Şube Müdürlüğü’nde görevli kurmay albay Bilal Akyüz, 15 Temmuz gecesi Kara Kuvvetleri temsilcisi olarak Akıncı Üssü’nde bulunuyordu. Darbe girişiminin ardından tutuklandı. Ankara Başsavcılığı iddianamesinde, hakkında 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi.

Haberin Devamı

TSK’daki FETÖ yapılanması hakkında tek resmi soruşturma yürüten isim olan eski Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcısı Hâkim Albay Ahmet Zeki Üçok, o dönem askeri lise giriş sorularının cemaatçe çalındığını söylemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!