TSK, AB'ye karşı değil

Güncelleme Tarihi:

TSK, ABye karşı değil
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

Dün akşam Gazi Orduevi'nde basın mensuplarına verilen kokteylde bir konuşma yapan Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Aslan Güner, askerlerin, Türkiye'nin AB'ye girmesine karşı olmadıklarını söyledi. Güner, ‘‘Ama ‘bu kayıtsız şartsız mı olmalı' bölümünde belki farklı düşünüyoruz’’ dedi.

Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Aslan Güner, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Türkiye'nin AB'ye girmesine karşı çıkmasının mümkün olmadığını belirterek, ‘‘Ama bu, ‘kayıtsız şartsız mı olmalı' bölümünde belki farklı düşünüyoruz’’ dedi. Tümgeneral Güner, bu çerçevede Genelkurmay’ın ‘üniter yapıya’ özel bir önem verdiğini ve konuyu da bu çerçevede değerlendirdiğini söyledi. Genelkurmay Başkanlığı'nın uzun süreden beri merakla beklenen geleneksel basınla tanışma kokteyli dün Tümgeneral Güner evsahipliğinde Ankara Gazi Orduevi'nde gerçekleşti. Toplantıda Genelkurmay'ın hazırladığı ‘‘Andıç’’ belgesi ve TSK'nın Avrupa Birliği ile ilgili görüşleri hakkında açıklamalar yapan Tümgeneral Güner, ‘Andıç’la ilgili daha önce açıklama yaptıklarını hatırlatarak, ‘‘Bu durum artık dava konusu olmuştur. Ama açıklamada, hiçbir kişi hedef alınmamıştır. Bir nedenle ‘alınıp da' dava açan varsa o kendi takdiridir’’ diye konuştu.

Güner, belgenin sızmasının ardından bunun sorumlularının araştırıldığını söyledi.

BAZI KONULARDA FARKLIYIZ

Güner, AB Katılım Ortaklığı Belgesi’nin müzakere edilen değil tek taraflı bir belge olduğunu belirterek, hazırlık aşamasında ‘‘TSK'nın da herkes gibi’’ mutlaka ‘ilgili ortamlarda’ kendi görüşlerini dile getirdiğini belirtti. Tümgeneral Güner, ‘‘TSK'nin AB'ye girişe karşı olması mümkün değil. Ama bu, ‘kayıtsız şartsız mı olmalı' bölümünde belki farklı düşünüyoruz. Üniter yapı, demokratik, laik yapı temel ilkelerimiz zaten hep savuna geldiğimiz konulardır. Bu tutumumuzda bir değişiklik olmadı’’ dedi.

TEK KAYGIMIZ ÜNİTER DEVLET

‘‘TRT'de Kürtçe yayın’’ tartışmalarını da Genelkurmay’ın, ‘‘TSK'nın en önemli kaygısı üniter devlet ve birliğin bozulmasıdır’’ çerçevesinde değerlendirdiğini belirten Tümgeneral Güner, detaylı yorumdan kaçınarak ‘‘Bölünme asla mümkün değildir. Bölünürsek ayakta kalamayız’’ dedi. Genel Sekreter, Kürtçe yayın konusunda ayrıca, ‘‘Bu konunun üniter yapıyı bozup bozmadığı tartışılıyor. (...) TSK'nın tek kaygısı üniter devlet ve milli bütünlüktür. Bu varlığımızın temelidir. Bölünmemiz mümkün değildir. Biz hayatta iken müsaade etmeyiz’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!