Toz taşınımı ne zaman bitecek? Birçok ilde toz bulutu hayatı olumsuz etkiledi! Prof.Dr. Orhan Şen'den açıklama

Güncelleme Tarihi:

Toz taşınımı ne zaman bitecek Birçok ilde toz bulutu hayatı olumsuz etkiledi Prof.Dr. Orhan Şenden açıklama
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2022 03:48

Toz taşınımı Ankara dahil birçok ilde hayatı olumsuz etkiledi. Suriye’nin Sahra Çölü üzerinden kuvvetli rüzgarla Türkiye’ye kadar gelen toz bulutunun ardından kentlerde dükkan camları ve araçların üzerleri, toz tabakasıyla kaplandı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi, iç ve güney kesimlerde görülen toz taşınımının çamur yağmurlarına dönmesi bekleniyor. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Orhan Şen, merak edilen toz taşınımı ne zaman bitecek? sorusuna canlı yayında yanıt verdi. İşte, toz taşınımının ülkeyi terk edeceği tarih.

Haberin Devamı

Suriye üzerinden gelen çöl tozu taşınımı nedeniyle birçok ilde zor anlar yaşandı. Toz taşınımının, gece saatlerine kadar etkili olması beklenirken CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen canlı yayında uyarılarda bulundu. Vatandaşları gerekli olmadıkça sokağa çıkmamaları konusunda ikaz eden Şen, kentlerde hayatı olumsuz etkileyen toz bulutlarının temmuz ayına kadar süreceğini söyledi.

TOZ TAŞINIMI NE ZAMAN BİTECEK?

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Orhan Şen, canlı yayında şu ifadeleri kullandı:

Toz taşınımı yerdeki tozun rüzgarla havaya taşınması. Toz taşınımı tabii hava kalitesini düşürüyor. Bu ortamda mutlaka maske takılması lazım. Bu havada mikroplar bulunuyor. Astım krizlerini artırabilir. N-95, N-149 maskelerinin kullanılmaması lazım, bunların temini de kolay değil. Mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayalım. Kronik rahatsızlığı olanlar ve yaşlılar maske kullansın.

Haberin Devamı

Toz taşınımı ne zaman bitecek Birçok ilde toz bulutu hayatı olumsuz etkiledi Prof.Dr. Orhan Şenden açıklama

Bu aylarda bu etkisini sürdürüyor. Mart ayında başlar, Temmuz ayına kadar sürer, arada sırada. Nüfusun artmasıyla birlikte etkileşim fazla olduğu için arttı.
İstanbul'da toz Afrika'dan gelir, yüzeysel toz taşınımıdır.

ANKARA'YI TOZ BULUTU KAPLADI

Suriye üzerinden gelen toz taşınımı Ankara'da etkili oluyor. Ankara'nın üzerini adeta toz bulutu çöktü. Başkentliler sabah uyandıklarında araçlarını çamur kaplamış şekilde gördüler. Meteoroloji'den yapılan açıklamada Ankara'da bu etkinin akşam saatlerinde etkisini yitireceği söylendi.

Toz taşınımı ne zaman bitecek Birçok ilde toz bulutu hayatı olumsuz etkiledi Prof.Dr. Orhan Şenden açıklama

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemiz genelinin parçalı, yer yer çok bulutlu, İç Ege, Batı Akdeniz'in iç kesimleri, İç Anadolu’nun kuzey ve batısı, Batı ve Doğu Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusu ile Aydın, İzmir ve Muğla’nın iç kesimleri, Amasya, Ordu ve Çorum çevrelerinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların yarın öğle saatlerinden sonra Aydın ve Muğla'nın iç kesimleri, Denizli, uşak ve Afyon çevrelerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor. Doğu Anadolu'nun batısı ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile bu akşam ve gece saatlerinde İç Anadolu ile Batı Karadeniz'de toz taşınımı görülmesi bekleniyor. Bu gece ve sabah saatlerinde Marmara’nın doğusu ve Batı Karadeniz kıyılarında yer yer pus ve sis bekleniyor.

Haberin Devamı

Toz taşınımı ne zaman bitecek Birçok ilde toz bulutu hayatı olumsuz etkiledi Prof.Dr. Orhan Şenden açıklama

TOZ TAŞINIMI NEDİR?

Atmosferdeki en baskın aerosol çeşitlerinden bir tanesi olan Mineral Toz Partikülleri (Çöl Tozları), Dünya ekosistemi için büyük önem taşımaktadır. Çöllerden kalkan tozlar, atmosferin üst tabakalarına yükselerek uzun mesafeler kat etmektedir. Göreceli olarak daha büyük olan toz parçacıkları, kaynak alanlarının yakınlarında çökerken, küçük olanlar ise binlerce kilometre yol alabilmektedir. Dünyadaki başlıca toz kaynak alanları Afrika (Sahra çölü), Arabistan Yarımadası, Asya (Gobi ve Taklamakan), Güney Amerika ile Avustralya’da bulunan çöllerdir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!