Torbada ince ayarlar

Güncelleme Tarihi:

Torbada  ince ayarlar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2010 00:00

Önceki gün TBMM’ye sevk edilen torba tasarının içine, Milli Güvenlik Akademisi’nde sivil kamu yöneticilerin eğitimine son veren düzenleme konuldu. Ayrıca YÖK Denetim Kurulu üyeleri arasından Genelkurmay Başkanlığı temsilcisi çıkarıldı.

HÜKÜMET, kamu personelinin eğitimi konusunda radikal bir karar alıyor. Milli Güvenlik Akademisi’nde sivil kamu yöneticilerine verilen eğitimden vazgeçiliyor. Benzer bir adım da Yükseköğretim Denetim Kurulu’nun oluşumunda atıldı. Kurul’da artık askeri temsilci bulunmayacak. Devlet Personel Başkanlığı’ndan Sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, yapacakları çalışmayı, “Bakın bakalım son dönemde Milli Güvenlik Akademisi’ndeki kurslara katılan kamu personeli olmuş mu? Herkes kendi işini yapmalı. İhtiyaç olursa değerlendirilir. Bu konuda düzenleme yapacağız” sözleriyle haber vermişti. Borçların yeniden yapılandırılması ve istihdam düzenlemelerinin yer aldığı ve önceki gün TBMM’ye sevk edilen torba tasarıdan Yazıcı’nın mesajını verdiği düzenleme çıktı. 657 sayılı devlet memurları yasasının memur yetiştirme maddesinde yapılan ince bir ayarla, Milli Güvenlik Akademisi’nde sivil memurlara verilen eğitim konusunda inisiyatif, Devlet Personel Başkanlığı’na ve ona bağlı bakana geçti. Artık kamu personeli bu tür kurslara Devlet Personel Başkanlığı ve bağlı olduğu bakan gerekli görürse gidebilecek. Eski düzenleme, bu tür eğitimi, Devlet Personel Başkanlığı ile ilgili kurum arasında yapılan yönetmeliklere bırakıyordu. Yeni düzenlemede, bu tür eğitimin esasları yasaya taşınırken, kamuya ait eğitim kurumlarından veya özel eğitim kurumlarından alınacak hizmetle ilgili karar verme yetkisi, Devlet Personel Başkanlığı’na verildi.
Hükümet, ikinci adımı Yüksek Öğretim Kurulu Yasası’nda attı. Bu düzenleme de bir madde ile torba tasarının içine konuldu. Buna göre Yükseköğretim Denetleme Kurulu üyeleri arasından Genelkurmay Başkanlığı ve Yargıtay temsilcileri çıkartıldı. Üyeler arasında ağırlık üniversite temsilcilerine verildi. Ancak Sayıştay ve Danıştay temsilcisi üyeler kurulda kaldı. Hükümet daha önce Yüksek Öğretim Kurulu’ndan da askeri temsilcileri çıkarmıştı.

Kimler gidiyor?


MİLLİ Güven-lik Akademisi Yönetmeliği’nde verilen eğitimin amacı, “Öğretime katılan Silahlı Kuvvetler mensupları ile kamu yönetiminde görevli üst kademe yöneticilerine Milli Güvenlik konularında bilgi ve planlama becerisi kazandırmak, asker ve sivil müdavimler arasındaki koordinasyon ve işbirliği ruhunu pekiştirmektir” olarak belirtiliyor. Akademinin kurslarına, “Genel ve katma bütçeli daireler ile kamu iktisadi teşebbüslerinde; bakanlık müsteşarı, müsteşar yardımcısı, büyükelçi, elçi, elçilik müsteşarı, vali, vali yardımcısı, kaymakam, genel müdür, genel müdür yardımcısı, bölge müdürü, işletme müdürü, daire başkanı ve emsali görevlerde bulunanlar ve sayılan bu görevlere atanmaya aday durumunda olanların” katılacağı bildiriliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!