Tiyatro Festivali sokağa taşacak

Güncelleme Tarihi:

Tiyatro Festivali sokağa taşacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2012 00:00

Bu yıl 10 Mayıs–5 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 18. İstanbul Tiyatro Festivali’nin programı açıklandı. Festivalde yurt dışından 5, Türkiye’den 40’a yakın tiyatro ve dans topluluğunun 100’ü aşkın gösterisi İstanbullu seyircilerle buluşacak.

Haberin Devamı

‘Türkiye’de Çin Kültürü Yılı’ etkinlikleri kapsamında Pekin Ejderha ve Aslan Sokak Tiyatrosu, İstiklal Caddesi’nde renkli bir sokak gösterisi gerçekleştirecek.

İSTANBUL Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 18. İstanbul Tiyatro Festivali, 10 Mayıs–5 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festivalde, ‘Özgürlükler–Sorgulamalar’ teması altında, insan haklarından göçe, savaştan şiddete insan yaşamını sarmalayan durumlar, konular ve gerçekler irdelenecek. Yurtdışından 5, Türkiye’den 40’a yakın tiyatro ve dans topluluğunun 100’ü aşkın gösterisi İstanbullu seyircilerle buluşacak. Dünyaca ünlü çağdaş sanatçı Kutluğ Ataman’ın İstanbul Tiyatro Festivali için ürettiği ‘SILSEL, Türkiye’ye yazılmış mektuplar’ adlı projesi, festival kapsamında 12 Mayıs–5 Haziran tarihleri arasında Galata Özel Rum İlk-öğretim Okulu’nda 7’den 70’e herkesi, hayalindeki gökyüzünü oluşturmaya davet edecek.
Dört yeni proje
İstanbul Tiyatro Festivali bu yıl bir ilke imza atarak dört yerli projeye ortak yapımcı olarak destek veriyor. Tiyatro Pera yapımı olan ‘Ah Smyram’m, Güzel İzmir’im’, Tilbe Saran-Cüneyt Türel yapımı olan ‘Elin Elimde’, Şehir Tiyatroları Çağdaş Gösteri Sanatları Merkezi (ÇGSM) yapımı olan ‘İçtima-i Hakiki’ ve Aydın Teker yapımı olan ‘Üç Faz’ İstanbul Tiyatro Festivali ortak yapımı olarak Festival seyircisiyle buluşacak. Festivalde ayrıca, ‘Yeni Dalga’ başlığı altında 9 genç tiyatro ve dans grubunun gösterileri kendi mekânlarının yanı sıra Salon ve Sahne Beşiktaş’ta seyircilerle buluşacak. İstanbul Tiyatro Festivali, şehrin 22 farklı mekânına yayılacak gösterilerin yanı sıra, uluslararası üne sahip tiyatro toplulukları ve dans gruplarının katılacağı söyleşi ve atölye çalışmaları, konferanslar ve sergilerle İstanbul’da tiyatroyla dolu bir ay yaşatacak.
Çin Kültür Yılı
İstanbul Tiyatro Festivali’nin başlangıcını, Türkiye ile Çin arasındaki kültürel yakınlaşmayı ve politik ilişkilerin güçlendirilmesini amaçlayan ‘Türkiye’de Çin Kültürü Yılı’ etkinlikleri müjdeleyecek. 5 Mayıs Cumartesi gününden itibaren Fulya Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilecek Şanghay Şarkı ve Dans Topluluğu ve Pekin Operası gösterilerinin ardından, 10 Mayıs Perşembe günü Pekin Ejderha ve Aslan Sokak Tiyatrosu’nun İstiklal Caddesi’nde gerçekleştireceği renkli sokak gösterisi, İstanbul Tiyatro Festivali’ne renkli bir geçiş yapacak.
Açılışta ‘Elin Elimde’
Festivalin açılış töreni, 9 Mayıs Çarşamba akşamı gerçekleştirilecek. Açılış töreninde yıllarını tiyatroya adamış ve festival kapsamında ‘Elin Elimde’ adlı yapımla aynı sahnede yan yana gelecek iki değerli sanatçımıza; Başar Sabuncu ve Cüneyt Türel’e İstanbul Tiyatro Festivali Onur Ödülü verilecek. Schaubühne Berlin’in Sanat Yönetmeni Thomas Ostermeier de festivalin diğer Onur Ödülü’nün sahibi olacak.  Festival programı ve ayrıntılı bilgi için: tiyatro.iksv.org

Haberin Devamı

Einstein’ın kişisel arşivi dijital ortama aktarıldı
 NOBEL ödüllü fizikçi Albert Einstein’ın sevgililerine yazdığı mektuplar ile bilim dünyasında devrim yaratan keşiflerine dair not aldığı defterlerini içeren kişisel arşivi, ilk kez dijital ortama aktarıldı. Kudüs İbrani Üniversitesi, nem ve sıcaklığın belirli seviyelerde tutulduğu depolarda sakladığı ve daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış parçaların da bulunduğu arşivin yüksek çözünürlüklü fotoğraflarının çekildiğini ve bu fotoğrafların internette yayımlandığını açıkladı. Einstein’ın arşivinde yer alan 80 bin parça, İsrail Ulusal Kütüphanesi’nin Isaac Newton’un teolojik metinlerini dijital ortama aktarmasına yardım eden Polonsky Vakfı’nın katkılarıyla kataloglandı. Site, 7 bin sayfadan oluşan 2 bin belgeye erişim sağlıyor. 1955 yılında yaşamını yitiren Einstein, arşivini ve fotoğraflarını kullanma hakkını İbrani Üniversitesi’ne bağışlamıştı. Einstein’ın internet ortamındaki arşivine, ‘http://alberteinstein.info/’ adresinden ulaşılabilecek. ? A.A

Haberin Devamı

Batan geminin kitabını yazacak
İTALYA’nın Giglio Adası açıklarında 13 Ocak’ta kayalara çarparak alabora olan ‘Costa Concordia’ yolcu gemisinin yargılanması süren kaptanı Francesco Schettino kaza gecesini bir kitapta anlatacak. Halen Napoli yakınlarında Meta kasabasındaki evinde göz hapsinde bulunan ve 2 bin 697 yıl hapis cezası istemi ile yargılanan kaptana bir Amerikan yayınevi, ‘geminin seyir defterini’ yazmasını önerdi. İsmi açıklanmayan yayınevi Schettino’dan ayrıca gemide bulunan Moldovalı sevgilisi Dominca Cemortan’dan da ayrıntı ile söz etmesini şart koşarak açık çek önerdi. Gemisini yolculardan önce terk eden ve ilk aşamada kayıplara karışan kaptan Schettino 32 yolcunun ölümüne neden olmuştu. Kitabın adının ise ‘Kalleş Kaptan’ olacağı belirtildi. ? Reha ERUS / ROMA

Haberin Devamı

Ölümünün 25’inci yılında Haldun Taner anılacak
GALATASARAY Eğitim Vakfı, Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının önde gelen yazarı, epik tiyatro ve kabare tiyatrosunun öncüsü Haldun Taner’i ölümünün 25’inci yılında düzenlediği bir törenle anıyor. Bugün saat 16.00’da, Galatasaray Lisesi Tevfik Fikret Salonu’nda gerçekleşecek toplantıya, Galatasaray Eğitim Vakfı Başkanı İnan Kıraç’ın yanı sıra, Doğan Hızlan, Murat Gülsoy, Gülriz Sururi, Ali Sirmen, Selçuk Erez, Yiğit Okur ve Taner’in eşi Demet Taner konuşmacı olarak katılacaklar. Gülsin Onay’ın piyanosuyla mini bir konser vereceği tören, Abdurrahman Şeref Salonu’nda bir kokteyl ile son bulacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!