Teletuzak komisyonu 10 hukukçuyla göreve başladı

Güncelleme Tarihi:

Teletuzak komisyonu 10 hukukçuyla göreve başladı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2013 14:07

YASADIŞI dinleme ve izleme yöntemiyle kurulan teletuzaklara karşı oluşturulan TBMM Araştırma Komisyonu, Genel Kurul’da yapılan seçimle görevine başladı.

Haberin Devamı

17 üyeli komisyonun 10 üyesi hukukçulardan oluştu. 10 hukukçudan 8’i de AK Partili avukat ve savcı kökenli isimler oldu. Komisyonun Başkanlığı’na da avukat olan AK Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan geldi.

UZMAN ÜYELER

Erzincan Başsavcılığı döneminde bazı soruşturmalar nedeniyle dinlemelerin hedefi olan, diğer yandan yasadışı dinleme yaptırdığı iddialarıyla karşılaşan CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner de komisyona girdi. Komisyonda, bilişim uzmanı ve bilgisayar programcıları olarak AK Parti’den Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun ile CHP’den İzmir Milletvekili Erdal Aksünger bulunuyor.

KULİSTEKİ İSİMLER

Tam adı “Haberleşme Özgürlüğüne ve Özel Hayatın Gizliliğine Yönelik İhlallerin Tespiti ve Önlenmesine İlişkin Araştırma Komisyonu” olan komisyonun kısa adı Meclis kulisinde günün konusu oldu. Geçmişte eski CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın yasadışı dinlenmesi üzerine oluşturulan komisyon, telefonla ilgili olduğu için “Telekulak Komisyonu” olarak adlandırılmıştı. Milletvekilleri bu kez “Kocakulak Komisyonu, Kepçekulak Komisyonu” gibi espriler yaptı. Yasadışı takiplerin artık görüntü alanına yayılması nedeniyle genel olarak “Teletuzak Komisyonu” yakıştırması yapıldı.

YOL HARİTASI

Komisyon bugün toplanarak çalışma yöntemi ve içeriğiyle ilgili yol haritasını belirleyecek. Aslan, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “Sadece bir dinleme olayına bakmayacağız. Dinleme, izleme bunun dışında özel hayatın ihlali konusunda ne varsa inceleyeceğiz. Öncelikle tekniğe hakim olmak için kurumlardan bilgi alacağız, yasal izlemelerin nasıl yapıldığını yerinde inceleyeceğiz. İncelemelerimiz Bilgi Teknoloji Kurumu ağırlıklı olacak” dedi.

SİYASETÇİ TEDİRGİN

Aslan, mağdurlardan eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve eski MHP’li yöneticilerin durumuyla ilgili soru üzerine, “Kendileri ‘Mağduruz incelenmesini istiyoruz’ diye talepte bulunursa komisyon değerlendirecektir. Bu tür talepler komisyon üyelerinden de gelebilir, davet edebiliriz. Herkes bu işten şikayetçi. Vatandaşı, idarecisi, siyasetçisi herkes tedirgin. Şikayetlerin kaynağında neler var, bunu önlemek için neler yapılabilir, araştıracağız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!