Teknoloji trendleri 2008

Güncelleme Tarihi:

Teknoloji trendleri 2008
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2008 11:27

En son çıkan ürünler neler? Bu yıl neler çıkacak? CHIP, Şubat sayısında bu yılın teknoloji eğilimlerini tanıtıyor. Neden aslında iPhone’a ihtiyacınız olmadığını, yeni bir PC’yle nasıl tasarruf edebileceğinizi ve DVD’nin mirası için yapılan mücadeleyi kimin kazandığını açıklıyoruz.

Haberin Devamı

 

MOBİL DÜNYA

Teknoloji trendleri 2008
Cep telefonundan internet
2008’in en önemli eğilimi “mobil” olmak ve bu artık gerçekleşiyor. iPhone çılgınlığından ibret alan üreticiler, artık cep telefonlarına gerçek internet tarayıcıları ekliyor. Böylece, geniş dokunmatik ekranlı aygıtlarda sörf yapmak gerçek bir keyfe dönüşüyor. Asus’un EeePC’si gibi mini dizüstüler de piyasaya çıkıyor.

Katı hal diskler
İkinci nesil Katı Hal Diskler iş adamlarına hitap eden dizüstüleri ele geçiriyor. Hızlı SATA II ve 128 GB bellek de standart oluyor. Melez sabit disklerin geleceğiyse karanlık.

Haberin Devamı

Üst uç MP3 çalar
Cep telefonlarına karşı mücadeleyi kazanmak için MP3 çalar üreticileri büyük gelişmeleri göze alıyor. Ama 20 santimetrelik ekran, GB’larla ölçülen bellek, WLAN ve H.264 desteği için kesenin ağzını açmaya hazırlanın.

Dokunmatik teknoloji
İster cep telefonu olsun ister dizüstü, dokunmaya karşı hassas ekranlar moda. HP’ye göre dokunmatik ekranlar seri üretime geçiyor. Hatta Microsoft, CHIP’e dokunmatik PC’ler için özelleştirilmiş Vista sürümü gösterdi.

Her aygıt bir kılavuz
Konum bilgisi kullanımı hiç olmadığı kadar revaçta. GPS’li ve pahalı cep telefonlarının yanı sıra, kablosuz GSM aracılığıyla ucuz aygıtların da konum belirlemesi mümkün olacak. Klasik yön bulma sistemleri daha çok 3B içerik gösterecek.

Daha beklemek gerekiyor…
Cep telefonundan TV izlemede kullanılacak standart için Avrupa Birliği DVB-H’de karar kıldı. İngiltere, Almanya ve Hollanda ise DMB standardını istiyor. Bu da DVB-H’nin futbol şampiyonasından önce start almasını güçleştiriyor.
WiMAX ise hâlâ uzak bölgelerde gereksinimleri karşılayan bir ürün olmayı sürdürüyor.

 

EĞLENCE

Teknoloji trendleri 2008
Büyük ekran LCD TV’ler
Makul fiyatlı 32 inçlik LCD TV’ler satıla dursun, herkesin gözü 42 inçlik modellerde. 52 inçlik TV’ler de ucuzluyor ama 46 inçten büyük modelleri salonlara sığdırmak zor.

Haberin Devamı

DVD’nin varisi
LG ile Samsung barışıyor. Ürettikleri yeni oynatıcılar, hem Blu-ray’i hem de HD-DVD’yi destekliyor. Yılın ikinci yarısında rekabete ucuz ürünler de katılacak ve fiyatlar 1000 Euro’nun altına düşecek.

Uydu alıcılı DVD kaydedici
Diğer firmalar Panasonic’in açtığı yoldan ilerliyor. Uydu alıcılı DVD kaydedici sayısı giderek artıyor ve harici alıcılar rafa kalkıyor. Bir yayını izlerken başkasını kaydetmeyi sağlayan çift alıcılı sistemler 2009’da çıkacak.

Daha şık, daha parlak TV’ler
LCD TV’lerin boyutlarındaki artış yavaşladıkça, tasarım ve ergonomi önemini artırıyor. Samsung’un 40 inçlik televizyonu 1 cm kalınlığında, FullHD özelliğine sahip ve led arka aydınlatması sayesinde 90 watt tüketiyor.

Haberin Devamı

Ev sineması için projektör
Sinema kalitesi görüntü, artık el yakmıyor. 2.500 Euro civarı ödeyerek, 24p destekli, lens kaydırmalı, küçük odalar için geniş açı yakınlaştırmalı bir FullHD projektör alabilirsiniz. Dahası, kullanıcılar artık güç tasarrufu konusunda da ellerinden geleni yapıyor.

Daha beklemek gerekiyor…
Nihayet duvarınıza bir HDTV astınız ama izleyecek yayın yok. 2008’de bile bedava HDTV yayınları çok az olacak. HD çağına girişin Kış Olimpiyatları’ndan sonra, 2010’da olması bekleniyor.


DONANIM

Enerji tasarrufu

Teknoloji trendleri 2008
Enerji tasarrufu arttı. Yeni anakartlar CPU yükünü ve diskleri kontrol ederek dönüş hızını değiştiriyor.

Haberin Devamı

Kombo disk sürücü
Blu-ray ve HD-DVD disklerini oynatabilen kombo disk sürücülerin ve yazıcıların fiyatları bu yıl ortasına kadar yarı yarıya düşecek.

Makul fiyatlı 24 inçlik TV’ler
Düşük maliyetli TN panelleri sayesinde, FullHD çözünürlüklü, HDMI portlu 24 inçlik modeller ucuzluyor. 4:3 çözünürlüğü artık demode olduğundan 16:10 ve 16:9 modeller ön plana çıkıyor.

Güç tasarruflu PC’ler
Çağdaş dizüstü bileşenleri ve güç tasarruf teknolojisi, hem keseye hem de çevreye karşı duyarlı, birbirinden göz alıcı mini PC’ler yaratıyor. Geçmişin hantal mini PC’lerinin aksine, HD uyumlu bu küçük devler oturma odaları için biçilmiş kaftan.

Ev sunucusu
İnternet bağlantılı harici terabyte’lık diskler sayesinde, tümleşik sunucular evlere girerek müzik ve fotoğraf barındırma işini üstleniyor. Bu kavramı, Windows Home Server sunucu işletim sistemi de destekliyor.

Haberin Devamı

Daha beklemek gerekiyor…
Beklenen yeni görüntü portu 2008’de çıkmayacak. Bunun yerine, TFT’lerde DVI’ın yerini HDMI alacak. Bu standart en son monitörlerin tüm özelliklerinden faydalanabiliyor ve HD için gerekli HDCP korumasını destekliyor.


YAZILIM

Görüntülü IP telefonu
Kimsenin önceden kestiremediği bir gelişme: 2007 yılında Skype sayesinde web kamerası satışları patladı. 2008’de üreticiler HD ve FullHD destekli kameralara yatırım yapıyor.

HD yazılımlar
Ucuz HD kameraları, HD video düzenleme yazılımlarına olan talebi artırıyor. Nero Blu-ray ve HD-DVD yazmaya başlar başlamaz, içerik derleme araçları ile görüntü üzerinde açılır menülerin ve video yorumlarının yer aldığı “Hollywood Diskleri” üretilebilecek.

İnternet tarayıcıda TV
IPTV’nin hızı kesilirken, internetten TV yayını yapan web siteleri kullanıcıya doymuyor. Bunların avantajı, programların istendiği zaman, istendiği yerden izlenebilmesi. Eskiden bu yasaktı. MTV, Southpark çizgi filmini web’den yayınlamaya hazırlanıyor.

Video-on-Demand
İstek üzerine video TV üstü kutuların ve web erişiminin başaramadığı bir şeyi, yani internetten film kiralayıp satın almayı, piyasadaki sadık Ps3, Xbox 360 ve AppleTV kullanıcıları sayesinde bu yıl gerçekleşecek.

Kopya korumasının sonu
Uzmanlar, müzik indirmede kopyalamaya karşı korumanın bu seneyi çıkarmayacağı görüşünde. Dört büyük plak firmasından ikisi olan EMI ve Universal, artık MP3’leri korumasız satacaklarını duyurdular. Bu akıma Sony’nin de katılması bekleniyor. Bu konuda baskı yapanlardan biri de ABD’de CD satışlarının %22’sini gerçekleştiren WalMart firması.

Teknoloji trendleri 2008
Virüsler ve solucanlar
Bu hoş bir eğilim değil ama çok yakında gerçekleşeceği kesin. MacOS’un popülerliği arttıkça, Apple platformunu seçen virüs yazarı ve korsan sayısı artıyor. Örneğin Mac için üretilmiş sahte codec Truva atları, en az Windows sürümleri kadar sık güncelleniyor.

Daha beklemek gerekiyor…
Google’ın çevrimiçi ofis paketini biliyorsunuzdur, ama Microsoft’un Online Office’i, pakette satılan Office’i tehlikeye sokmamak için, bu yılın sonunda, “Office Live Workspace” adıyla satılacak ve üzerinde çalışılan belgelerin sadece çevrimiçi kaydedilmesine izin verecek.

 

 

CHIP Şubat sayısında:
CHIP dergisi, Şubat sayısında Windows için gizlilik araçlarını inceliyor, 22" LCD monitörleri test ediyor, Notebook'larda enerji tasarrufu yapmanın yollarını açıklıyor. 1 DVD ve 1 CD hediyeli olan CHIP, okurlarına tam sürüm "Flash CS3 Eğitim Yazılımı" ve yine tam sürüm "Redhouse İngilizce/Türkçe Sözlük" veriyor. Ayrıca Ashampoo Antivirus yazılımı da Şubat sayısının tam sürümleri arasında. Ayrıntılar için tıklayın...

Teknoloji trendleri 2008

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!