Teknoloji bel ağrısı yapıyor

Güncelleme Tarihi:

Teknoloji bel ağrısı yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2001 00:00


Teknoloji çağının en önemli sorunlarından biri olan stresin, bel ağrılarına da yol açtığı ve mekanik bel ağrılarının bir ''uygarlık hastalığı'' olduğu belirtiliyor.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Arman, psikolojik gerginliğin bel ağrılarında önemli bir neden oluşturduğuna dikkati çekti. Arman, ''Stres içindeki bir kişinin kasları kasılır. Ona bağlı olarak omurga zorlanır. Omurganın zorlanması da belde ağrılara neden olmaktadır'' dedi.

Bel ağrılarının çok çeşitli nedenleri bulunduğunu kaydeden Arman, en sık rastlanan bel ağrılarının başında mekanik bel ağrıları geldiğini, mekanik bel ağrılarının, bel yapısına ve yaşam tarzına bağlı olarak ortaya çıktığını söyledi. Mekanik bel ağrılarının bir ''uygarlık hastalığı'' olduğunu da belirten Arman, şunları söyledi:

''Ofis işinde çalışanlarda, özellikle bilgisayar ve internet işi ile uğraşanlarda bel ve boyun ağrıları oluşabilir. Bu yüzden uygun bilgisayar masası olmalı. Bilgisayarda saatlerce çalışanlar ara sıra mola vermelidirler. Bu yüzden özellikle toplu çalışma yerlerinde ve bürolarda toplu halde jimnastik yapılması, bel ve boyun ağrılarını azaltır. Herkes bel ağrısı çekebilir. Türkiye'de toplumun yüzde 90'ı hayatlarının herhangi bir zamanında bel ve boyun ağrısı çekmektedir.''

Teknolojinin, insanların hareket etmeden çalışmasını sağladığına daişaret eden Arman, özellikle çocuklara düzenli olarak jimnastik hareketleri verilmesi gerektiğini belirtti.

Bel fıtığı ile iltihaplı omurga romatizmalarının karıştırıldığını da belirten Mehmet Arman, şöyle konuştu:

''Şiddetli bel ağrıları ve uzun süreli bel tutukluluğu, özellikle gençlerde sık görülür. Bu hastalığın teşhisi gözden kaçabiliyor. Bu yüzden bel ağrılarını tedavi etmeden, ağrının sebebi araştırılmalıdır.Bilinçsiz ilaç tedavisi ve egzersiz uygulaması omurgayı tümüyle kısıtlamaktadır. Kamburluğa neden olmaktadır.''

Enfeksiyon hastalıklarının da bel ağrılarına neden olabileceğini bildiren Arman, verem, maltahumması, tifo gibi hastalıkların da omurga iltihabına yol açabileceğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!