Tek lüksü saç boyası

Güncelleme Tarihi:

Tek lüksü saç boyası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2005 01:59

Apo, İmralı’da kitap okuyup spor yaparken, Irak’ın devrik lideri kötü bir odada kalıyor ve çamaşırlarını kendisi yıkıyor, günlerini 9 metrekare bir hücrede geçiriyor.

İngiliz The Sun gazetesi ilk kez, devrik Irak lideri Saddam Hüseyin’in cezaevindeki hücresinde külotla, çamaşır yıkarken ve uyurken çekilmiş fotoğraflarını yayınladı. 9 metrekarelik bir hücrede yaşayan Saddam’ın tek lüksü siyah saç boyası. ABD fotoğrafların yayınlanmasıyla Cenevre sözleşmesinin ihlal edildiğini savundu ve Sun’ı kınadı.

İNGİLTERE’de yayınlanan The Sun gazetesi ilk kez, devrik Irak lideri Saddam Hüseyin’in cezaevindeki daracık hücresinde çekilmiş fotoğraflarını yayınladı. Olayı kınayan ABD ordusu, fotoğrafların yayınlanmasıyla Cenevre sözleşmesinin ihlal edildiğini savundu.

Saddam hakkında ağır ve aşağılayıcı ifadelerin yer aldığı haberini Sun, Saddam’ın çamaşır yıkarken, uyurken ve külotla çekilmiş fotoğraflarla destekledi.

Sun, ‘Bir Şeytanın Portresi: Saddam’ın Cezaevi’ başlıklı yazısında, Saddam Hüseyin’i elle kirli çamaşırlarını ovarak yıkayan sandalyeye oturmuş resmini tam sayfa verirken ‘Bir zamanlar altın banyo muslukları olan canavar’ diye niteledi. Fotoğrafları, Amerikalı askeri kaynaklardan elde ettiğini belirten Sun gazetesi, Saddam hakkında şunları yazdı:

‘İlmiğin çağırdığı Saddam, Irak hapishanesinde son günlerini geçiriyor. Saddam Hüseyin, Bağdat Kasabı, bugün yıkılmış bir adam. Onun asılışını kurbanları ve onların yakınları izleyecek. 30 yıl süren sadist yönetiminden sonra, bu onun için çok iyi olacak. Sun gazetesinin fotoğrafları, onun berbat iktidarının artık son bulduğunu kanıtlıyor.

Onun hayatını kurtarmak için girişimler sürüyor. Ancak biz dün gece, onun kesinlikle ölüme mahkum edileceğini öğrendik. İnsanlığa karşı işlediği suçlardan yargılanacak.’

Saddam vaktinin büyük kısmını içinde bir yatak ve pembe plastik bir sandalyenin bulunduğu 3.5 m. genişliği 2.7 m. olan bir hücre içinde geçiriyor. Üç kapalı devre kamera tarafından 24 saat gözlenen Saddam’ın intihar edip adaletin pençesinden kurtulmaya kalkışmasını önlemek için, tuvalette bile yakından izleniyor.

Hücrenin klimalı olduğuna dikkat çeken Sun, Saddam’ın ABD battaniyesinin altında yattığını ve günde üç kez yemek yediğini belirtti. Saddam’ı suikasten korumak için başka tutuklularla görüşmesine izin verilmiyor. Saddam’ın sürdürmesine izin verilen birkaç lüksünden biri, saçlarını siyaha boyamak.

Saddam Hüseyin’in avukatları ise, The Sun Gazetesi’ne dava açacaklarını bildirerek, ‘Bu fotoğrafların yayınlanması Irak’taki direnişi arttırır. Daha fazla bombalı saldırı düzenlenebilir. Saddam’dan nefret edenler bile fikrini değiştirebilir’ diyor.

ABD: Cenevre Konvansiyonu’na aykırı olabilir

AMERİKAN ordusu, The Sun’ı, Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’i hapiste iç çamaşırlarıyla gösteren fotoğraflarını basmasını kınayarak soruşturma başlattı.

Bağdat’taki Amerikan ordu kaynaklarından yapılan açıklamada, fotoğrafların yayınlanmasıyla Cenevre sözleşmesinin ihlal edildiği savunuldu. ABD’nin Afganistan ve Irak’ta mahkumlara yönelik uygulamalarıyla da Cenevre Sözleşmesi’ni ihlal ettiği öne sürülüyordu.

Açıklamada, fotoğrafların kaynağının bilinmediği, ancak bir yıldan fazla bir süre önce çekildiğinin sanıldığı belirtildi. Fotoğrafları kimin çektiğinin araştırıldığı belirtilen bildiride, ‘Tüm tutukluların güvenliğini garanti etme sorumluluğumuzu ciddiye alıyoruz’ denildi.

Saddam’ın 9, Apo’nun hücresi 18 metrekare

İMRALI Adası’nda ömür boyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan, askerlere verilen günlük iaşe bedeli 2 YTL olan yemekten yiyor, sabah saat 06.00’da kalkıp gece saat 22.00’de yatıyor. Öcalan, İmralı’da, 18 m2’lik tek odası bulunan Özel Tip Cezaevi’nde kalıyor. Sabah 06.00’da uyanan Öcalan, saat 11.00’de, kaldığı tek kişilik odanın önünde 25 m2’lik alanda yapacağı yürüyüşe kadar, kahvaltısını yapıyor, pratisyen hekim tarafından muayene ediliyor. Havalandırmada 45 dakika süren spor yapan, çamaşırlarını kendisi yıkayan Öcalan, öğle yemeğinden sonra 15.00’te ikinci kez yürüyüşe çıkıyor. Öcalan, haberleri TRT FM’den alıyor.


İLGİLİ HABERLER:
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!