Tek biletle 30 ülke

Güncelleme Tarihi:

Tek biletle 30 ülke
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2007 10:32

İçindeki gezgini keşfedip Avrupa’ya akın etmeye ne dersin? Adına Interrail denilen indirimli tren bileti uygulamasıyla bütün Avrupa’yı gezebilir, yeni kültürler tanıyabilirsin.

Haberin Devamı

 

Interrail, Avrupa Demiryolları İşletmeleri’nin ucuz ulaşım sağlayan bir pas bilet uygulaması. Lüks olmayan vagonlarda seyahat ederek Avrupa’nın dört bir yanına bu biletle ulaşmak mümkün. İndirimli biletler, bu yıla kadar sadece 26 yaşından küçük olanlara satılıyordu. Güzel haber: Yaş sınır kalktı. Vize işlemleri ve kalacak yer rezervasyonlarını önceden yapmak dışında tek ihtiyacın olan bir pasaport ve cep harçlığı.

Tüm dünyada bir yaşam biçimi

Interrail ile gezgin ruhunu yaşayan herkes güzel bir anı olarak anlatıyor bu tecrübelerini. 25 yaşındaki Saylav Bora,  Interrail’i ilk kez babasından duymuş. Öğrenci olan Saylav, iki kez Interrail ile tatile çıkmış ve yaşadıklarını da şu şekilde özetliyor: “İlkinde Yunanistan’dan, ikincisinde Portekiz’den başladım. İtalya’nın kesinlikle eylül, ekim aylarında gezilmesi gerekli. Yılın diğer zamanlarında kalacak yer bulmak mümkün olmuyor. Oradakiler Avrupa ve Türkiye’deki festivalleri yakından izliyor ve böyle etkinlikler için seyahat ediyor. Bazıları için gezmek yaşam biçimi olmuş. Fransız bir kıza ‘Gezin ne zaman, nerede bitecek?’ diye sorduğumda bana ‘Param bitince orada bitecek, paramın bittiği yerde kalıp çalışacağım, para biriktirince de gezmeye devam edeceğim’ dedi. Bu kızla sürekli haberleşiyoruz. Singapur, Tayvan, Litvanya gibi yerlerde altı ay kalıp çalıştığı oluyor. Biz bu kadar özgür yaşamayı düşünemeyecek şekilde yetiştirildik.”

Haberin Devamı

Interrail’le yedi ülkeyi gezdi

Turhan Karadeniz (22) bu konuda epey tecrübeli. LGS ve İtalyanca dersleri vererek para biriktirmiş. Ardından arkadaşlarıyla birlikte sırasıyla Yunanistan, İtalya, Fransa, İspanya, Belçika, Hollanda ve Portekiz'i gezmiş. Ülkelerin yeme içme içki kültürlerini öğrenip müze gezmek için yola çıktıklarını anlatan Turhan, “Konaklama çok büyük problem olmuyor. Cenova'da tren istasyonu, Nice'de kumsal, Santander ve Salamanca'da bir parkta uyumak da güzel alternatifler. Bu gezilerde şunları gözlemledim: Amerikalılar ve Almanlar dışında Türkiye ile ilgili yanlış fikirlere çok az rastladım. Amerikalılar bizimle ilgili hiçbir şey bilmiyor. Almanlar ise bazı şeyleri yanlış biliyor. Maria Hadjiantoni adında bir Güney Kıbrıslı ile tanıştım. Belçika'da, Avrupa Komisyonu'nda yüksek bir seviyede görev yapıyordu. AB’nin Kıbrıs oylamasında, bu problemin artık çözülmesi adına istemeyerek de olsa evet oyu veren azınlıktandı. Bir Alman kızcağıza fena bir oyun yapmışlar Türkiye'deyken... ‘Benimle evlenirsen ailene 100 deve veririm’ demiş bir arkadaş. Kızcağız Türkiye'nin her yerinde develer olduğunu, çöl ülkesi olduğunu sanıyor hala. Fikrini değiştirmesi için epeyce ter döktüm” diyor.

Haberin Devamı

“Temmuz ortası ve Ağustos’ta gitmeyin!”

Yunanistan, İtalya, Fransa ve Hollanda’yı Interrail’le gezen Olcay Öztürk (24), Temmuz ayı ortasında yola çıkmanın pek doğru bir karar olmadığını belirtiyor. “Ağustosta birçok yerde, özellikle de Paris’te bütün dükkanlar kapalı ve Interrail yapan sayısı da fazla olduğu için kalacak yer bulmak kolay olmuyor” diyor. Gezdikleri ülkelerde kötü davranışlarla karşılaşmadıklarını anlatan Olcay, sözlerini şöyle sürdürüyor: “İnsanları ülkelerine göre genellememek gerektiğini düşünüyorum. Tanıştığımız insanlarla o kadar sıcak bir ortam oluştu ki, İstanbul’a geri dönerken tanıştığımız Portekizli arkadaşlarımızı evimizde misafir ettik ve onlara İstanbul’u gezdirdik. Türkiye hakkında nedense Kaf  Dağı’nın ardı gibi konuşulması beni çok tedirgin etti.”

Haberin Devamı

Güneyde hava gibi insanlar da sıcak

Uçakla Prag’a giderek Interrail gezisine oradan başlayan Bahar Öztürk (24), Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovak Cumhuriyeti, Macaristan, Hırvatistan, İtalya, Slovenya ve Yunanistan’ı bu şekilde gezme fırsatı bulmuş. “Genel olarak kuzey insanları soğuk ve Interrail ile gezenlerden pek hoşlanmıyorlar” diyen Bahar, “Ancak güneye indikçe havayla birlikte insanlar da ısınmaya başlıyor. Özellikle Hırvatistan'da Türkçe konuşanlara rastlayınca çok şaşırdım. Türkiye'nin futbol takımlarını bile biliyorlar” diye konuşuyor.

Gezginlerden tavsiyeler

  • Rezervasyonlar için www.hostelworld.com, www.hospitalityclub.org adlı sitelerden yararlanabilirsin.
  • Uyku tulumu, çok amaçlı bir çakı, hediye etmek için nazar boncukları, bel çantası, dijital fotoğraf makinesi, yedek hafıza ve çok iyi bir sırt çantası mutlaka yanında olmalı.
  • Fotoğraf makinesi dışında çok kıymetli eşyalarını yanına alma.
  • Temmuz ayı kuzey bölgeler için uygun, Akdeniz bölgeleri için temmuz çok sıcak. Paris’te suç oranı arttığı için gasp olayları sıkça yaşanıyor. Acil durumlarda hemen en yakın Türk Konsolosluğu’na gitmelisin.
  • Avrupa’daki tüm trenlerin kalkış ve varış  saatleri belli. Interrail biletinle hangi trenlere binebileceğine önceden bak, yoksa ek ücret ödersin. 


 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!