Tarihi sarnıca pergola taktılar

Güncelleme Tarihi:

Tarihi sarnıca pergola taktılar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2016 22:34

İhale yoluyla kafe olması için Beltur’a verilen binaya yapılan merdiven ve pergola, surların bitişiğindeki tarihi sarnıcın üzerine yapıldı.

Haberin Devamı

CANKURTARAN’da surun bitişiğindeki eski telgrafhane binasının yerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 27 Haziran 2008’de ihale yoluyla yaptırdığı Beltur binasında, projede bulunmayan merdiven, set ve pergolasının tarihi sarnıç üzerine yapıldığı ortaya çıktı. Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, CHP’li İBB meclis üyesi Hüseyin Sağ’ın şikâyeti üzerine inceleme başlattı.

Kurulun inceleme sonucuna göre söz konusu yapı 6 Mart 2002’de ‘2’nci derece korunması gerekli kültür varlığı’ olarak tescil edilmişti. ‘Eski Telgrafhane’ olan binanın restorasyon projesi, 15 Şubat 2012’de kurul kararıyla uygun bulunmuştu. Binanın restoran kısmıyla ilişkili kullanılan Beltur Kandil Kafe, koruması gerekli kültür varlığı olarak tescilli sarnıcın üzerindeydi. Sarnıcın üzerine set ve merdiven yapılarak, pergola monte edilmişti.

Haberin Devamı

Tarihi sarnıca pergola taktılar

KARAR VERİLDİ AMA YIKIM YAPILMADI

Sağ’a, Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından Ersoy Köşe imzasıyla verilen yanıtta, kurulun 14 Aralık 2011 tarihli kararıyla uygun bulunan restorasyon projesine aykırı yapılan uygulamaların, Fatih Belediye Başkanlığı Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEP) denetiminde kaldırılması karara bağlandığı belirtildi. 9 Mayıs 2016’da 4 No’lu Kurul Müdürlüğü’ne hâlâ yıkım yapılmadığını ihbar eden Sağ, “Tarihi yarımadanın Sultanahmet girişinde binlerce turistin ziyaret ettiği bir yer yapılıyor. Dünyanın neresinde tarihi surlara pergola yapılmış ve bir kafe için kapı açılmıştır” dedi. Sağ, konuyla ilgili suç duyusunda bulunacağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!