‘Tarihi eser’den yıldırım beraat

Güncelleme Tarihi:

‘Tarihi eser’den yıldırım beraat
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2005 00:00

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Yücel Aşkın ‘tarihi eserleri envantere kaydettirmediği’ gerekçesiyle açılan davada aklandı. Hakim ‘suçluluğu yönünde kesin delil elde edilememesi, sanığın samimi savunmalarını tanık beyanlarının da desteklediği’ gerekçesiyle beraat kararı verdi.

TIP CİHAZLARI ihalesi nedeniyle yargılandığı davada tahliye istemi reddedilen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yücel Aşkın’a, hakkındaki ‘envantere kaydettirmediği tarihi eserler’ davasında yıldırım beraat geldi. Rektör hakkında 3 aydan 1 yıla kadar hapis isteniyordu. Duruşmada, 1997 yılından beri koleksiyoner olduğunu belirten Aşkın, özetle şu savunmayı yaptı:

HÁLÁ DÜZGÜN BİR EVİM YOK

‘7 yılda topladığım ve envantere kaydedilen eser sayısı 231 iken denetim tarihinden el koyma tarihine kadar geçen 6 ayda 581 yeni eser sahibi olmamın yaşamın doğal akışına uymadığı iddia ediliyor. Ancak 581 sayısı doğru değil. Kolye ve boncuk taneleri, bir kabın kırılmış parçaları bile ayrı birer eser sayılarak bu sayıya ulaşılmış. Ayrıca son 6 Osmanlı padişahına ait 80 kadar para da tescile tabi değildir. Kayıtlı olmayan eserleri dört grup halinde haziran ayı içinde aldım. Envantere kaydetmeleri için Müze yetkililerine haber verdim. Kazı mevsimi olması nedeniyle daha sonra kaydedeceklerini söylediler. Azerbaycan’dayken evimde yapılan aramada bu eserlere el koyuldu. Bu gelişme olmasaydı envantere geçirilecekti. Gelirlerim yeterli olmamasına ve hálá oturulabilecek düzgün bir evim olmamasına
/images/100/0x0/55eb5aa2f018fbb8f8bbc343
rağmen bu kültür hizmetini yapıyorum.

ÜNİVERSİTEYE BAĞIŞ

Altı ayda bu kadar eser sahibi olmam doğaldır. Eşimin Müze’den aldığı belgeye göre, Müze de yılda 3 bini aşkın eseri envanterine geçirmektedir. Ben gereğini yerine getirdim, ama 1 ayda kayıtla ilgili yönetmelik hükmü yürürlükten kaldırıldı. Bu gelişmelerden önce ODTÜ ve Ankara Üniversitesi yetkilileriyle de görüşüyordum. Koleksiyonumdaki eserleri bedelsiz olarak bu üniversitelerden birine bağışlayacağım.’

Aşkın, savunmasının sonunda beraatini istedi.

TANIKLAR DOĞRULADI

Tanıklar Müze Müdürü Ahmet Mete Tozkoparan, arkeolog Emre Umut Köse ve arkeoloji öğretmeni Hanifi Biber de Aşkın’ın ifadesini doğruladılar. Tozkoparan, ‘Aşkın’ın kayıtlarını kurala ve mevzuata uygun şekilde yaptırmaya özen gösterdiğini’ vurguladı.

Tanıkların dinlenmesinden sonra esas hakkındaki görüşünü açıklayan Savcı Taylan Özgür Ulu, Aşkın’ın ‘kesin ve inandırıcı delil olmadığı’ gerekçesiyle beraatini istedi. Bunun üzerine Hákim Cumhur Uluçınar da beraat kararını açıkladı.

Diğer taraftan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Aşkın davasına, yargılamanın güvenliği açısından ‘Van dışında bir ilde devam edilmesinin düşünülmesini’ istedi. Basın toplantısı düzenleyen Teziç, usul ve yetki sorununun, bu davada hiç dikkate alınmamasının düşündürücü olduğunun altını çizdi.

Rektör Aşkın’ın kalp ritmi bozuldu

VAN
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof.Dr. Yücel Aşkın’ın kalp ritmi, dün ve bugün üst üste iki duruşmaya çıkmasından sonra bozuldu. Aşkın’ın tansiyonu da yükseldi. YYÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç.Dr. Hüseyin Avni Şahin, şu açıklamayı yaptı: ‘Hocamız yoğun bir tempo yaşadı. Bizim yarım saat tahmin ettiğimiz mahkeme süreci 6 saat sürdü. Mahkemeye katılmasına normalde sağlığı el vermiyordu, Ancak biran önce yargının sonuçlanması için kendisi gitmek istedi. Hocamızın hala kalp ritm bozukluğu ve tansiyonunun yüksekliği devam ediyor. Gerekli müdahaleler de kendisine yapılıyor.

Çete suçlaması değişebilir

CUMHURİYET
Başsavcısı Sezgin Kanmaz, Prof.Dr.Yücel Aşkın’a yöneltilen ‘Suç işlemek için örgüt kurarak tıp cihazları ihalesine fesat karıştırmak’suçlamasının niteliğinin değişebileceğinden söz etti. Aşkın’ın yargılandığı 3.Ağır Ceza Mahkemesi’nin tutanaklarına göre, savcı Kanmaz, Aşkın’ın tahliye edilmesi görüşünü ‘suç niteliğinin değişme ihtimali ve delilerin toplanmış olması, kaçma şüphesinin olmaması, duruşmada gözlenen sağlık durumu’nedenlerine dayandırdı. Ancak mahkeme Başkanı İlhan Kaya ve hakim Muharrem Ballı ise tahliye isteminin reddi yönünde oy kullanırken suç niteliğinin değişmesi ihtimalinden söz etmediler.

Alkışlı destek

Prof. Aşkın, dünkü duruşma öncesi giriş merdivenlerini yürüyerek çıktı. Daha sonra tekerlekli sandalyeye oturdu ve jandarma erleri kenarlarından tuttukları sandalyeyi mahkeme salonunun bulunduğu 3’üncü kata kadar çıkardılar. Üniversite öğretim üyeleri, yönetici ve çalışanları girişte Aşkın’ı coşkuyla alkışlayıp karanfil attılar.

Komutan ağırladı

YÜZÜNCÜ
Yıl Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Yücel Aşkın’ın duruşmalarını izlemek ve destek vermek üzere Van’a gelen YÖK Başkanvekili Prof.Dr. İsa Eşme’yi kentte kaldığı süre içinde Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Selahattin Uğurlu ağırladı. Eşme’yi havaalanında askeri bir araç karşıladı ve konuk edileceği Van Orduevi’ne götürdü. Eşme’ye 2 gün boyunca yaptığı üniversite ve hastane ziyaretleri ile adliyeye gidiş gelişi sırasında yine askeri araç tahsis edildi. Korgeneral Selahattin Uğurlu, önceki akşam da yine orduevinde Eşme ile akşam yemeğinde buluştu. Eşme’yi dün de adliyeden askeri bir araç havaalanına götürdü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!