Tanker hâlâ yanıyor

Güncelleme Tarihi:

Tanker hâlâ yanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

İmrali açıklarına çekilen Marmara tankerindeki yangın henüz söndürülemedi. Tankerin çevresinde 11 gemi tarafından güvenlik kuşağı oluşturularak, müdahale edilmeye çalışılıyor. Kayıp olan 3 gemiciyi arama çcçalışmaları da sürdürülüyor.

MERSİN'deki Ataş Rafinerisi'nden, İstanbul'a benzin getiren 'Marmara' tankerinde Cuma günü öğleden sonra patlamayla başlayan yangın, tüm çabalara r ağmen söndürülemedi.

13 kişilik mürettabattan 2'sinin öldüğü, 3'ünün kaybolduğu, 8'inin de denize atlayarak kurtulduğu dehşet gemisi, Marmara Denizi'nde alev topu gibi yanıyor. Tankerde aralıklarla süren patlamalar ve lodos, kurtarma gemilerinin müdahalesini güçleştiriyor. Süper ve normal benzin dolu 6 tanktan 2'sindeki benzinin tutuştuğu, alevlerin diğer 4 tanka sıçraması halinde yangının birkaç gün daha süreceği belirtildi.

Merkezi İstanbul'da bulunan Telliler Denizcilik Şirketi'ne ait 1978 grostonluk 'Marmara' tankeri, önceki gün saat 15.15'te Yalova'nın Armutlu ilçesi Kapaklı köyünün 1.5 mil açığında yanmaya başladı. Ataş'tan yüklediği 3 bin 500 ton süper ve normal benzinin bin tonunu Gemlik'e boşalttıktan sonra Ambarlı'ya gitmekte olan tanker, patlamayla birlikte alevler içinde kaldı. Tankerin 1'inci kaptanı Ali Aslan Cömert ve pompacı Arif Pir'in yaşamını yitirdiği, makinistler Turan Aslan, Şevki Çakıroğlu ve Mustafa Gezgin'in kaybolduğu faciada, denize atlayan Mehmet Güldalı, Yusuf Turan, Ahmet Ali İğde, Yusuf Akyıl, Murtaza Ulaşlı, Taylan Özcan, Ali Delili ve Yahya Aslan, olay yerine yetişen balıkçılar tarafından kurtarıldı.

İmralı Adası'nın 7 mil kuzeydoğusuna çekilen tanker için Mudanya Kaymakamı Mustafa Esen başkanlığında oluşturulan Emniyet Müdürü Güzin Nil Erdoğan ve Jandarma Bölük Komutanı Önder Karabağ'dan oluşan kriz masası, Marmara Denizi'nde serseri mayın gibi dolaşan tankerin sahile yaklaştığı sırada gerekli güvenlik önlemi alınmasını sağladı ve bu bölge boşaltıldı. Geminin çevresinde, aralarında özel kuruluşlara ait olanların da bulunduğu 11 gemi, güvenlik kuşağı oluşturdu. Bu gemiler içinde petrol yangınına en elverişlisi olan Tüpraş'a ait 'Hasan Turan' gemisi, dün sabah saat 09.00 sıralarında, yanan tankere köpük sıkarak iyice yaklaştı. Tam alevlerin kontrol altına alındığı sırada, tankerde büyük bir patlama oldu ve alevler yeniden göğe yükseldi. Müdühaleyi yapan 'Hasan Turan' gemisinin müraettebatı ile çevredeki diğer gemiler büyük bir tehlike atlattı.

Bu patlamayla yeniden kontrolsüz kalan tankere, kurtarma gemileri öğleden sonra yeniden yanaştı ve köpük sıkarak müdahale etti.

Kayıplar bulunamadı

MARMARA tankerindeki yangında kaybolan Turan Aslan, Şevki Çakıroğlu ve Mustafa Gezgin'i, arama çalışmaları dün de sürdürüldü. Yangında yaşamını yitiren kaptan Ali Aslan Cömert ve pompacı Arif Pir'in cenazeleri ise Bursa Adli Tıp Kurumu'ndan dün öğleden sonra aileleri tarafından alındı. Kaptan Cömert (Sağda) gemici Mustafa Gezgin'in çektirdiği fotoğraf ise bir anı olarak kaldı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!