Susurluk Davası'nın kilometre taşları

Güncelleme Tarihi:

Susurluk Davasının kilometre taşları
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2002 13:04

DAVANIN FATURASI: 35 MİLYON LİRA

İstanbul 6 No’lu DGM’nin, yaptığı hesaplamalara göre, Susurluk davası süresince, 6 milyon 550 bin lirası posta masrafı, 2 milyon 250 bin lirası tebligat masrafı, 11 milyon 200 bin lirası Adli Tıp Kurumu masrafı ve 15 milyon lirası da avukat ücreti olmak üzere toplam 35 milyon liralık harcama yapıldı.

KAMYON ŞOFÖRÜNE CEZA

Susurluk kazası nedeniyle başlayan dava sürecinde neredeyse ilk ve tek cezayı alan, Abdullah Çatlı'nın da içinde bulunduğu araca çarpan kamyonun şoförü Hasan Gökçe oldu.

Kazadan bir gün sonra "tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu birden çok kişinin ölümüne yol açmak" suçundan tutuklanan Gökçe, 8'de 6 kusurlu bulunduğu kaza nedeniyle Susurluk Asliye Ceza Mahkemesi'nce 26 Mayıs 1997'de 3 yıl hapis 945 bin lira ağır para cezasına çarptırıldı.

Hapis cezası 6 milyon 420 bin lira ağır para cezasına çevrilen Gökçe, kazada ölen Eemniyet Müdürü Hüseyin Kocadağ'ın eşi Kıymet Kocadağ'a da 100 milyon lira tazminat ödemeye mahkum edildi.

Konu gündemdeyken birçok işadamı Gökçe'nin tazminatını ödeyeceğini açıklamasına karşın, bu gerçekleşmedi.

TOPAL CİNAYETİ DAVASINDA TOPLU BERAAT

Susurluk’la bağlantılı en önemli davayı, 'Kumarhaneler Kralı' Ömer Lütfü Topal’ın, 28 Temmuz 1996’da Sarıyer’de, otomobilinin içinde silahla taranarak öldürülmesine ilişkin Beyoğlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava oluşturdu.

Eski özel timci polisler Ayhan Çarkın, Ercan Ersoy, Oğuz Yorulmaz ve Mustafa Altunok ile Sami Hoştan, Ali Fevzi Bir ve Haluk Kırcı’nın 'taammüden adam öldürmek ve iştirak' suçundan idam, sigortacı Serdar Özdağ’ın da 'fer’i iştirak'ten 20 yıla kadar ağır hapis cezasına çarptırılmaları istenen dava, 8 Kasım 2001’de 'delil yetersizliği'nden tüm sanıkların beraatleriyle sonuçlandı.

UYUŞTURUCU KAÇAKÇILARINA SAHTE PASAPORT

MİT muhbiri Tarık Ümit ile uyuşturucu kaçakçısı Yaşar Öz'e sahte yeşil pasaport sağladıkları gerekçesiyle Pasaport Şube Müdürü Nurten Demir ve diğer şube müdürü Halil Güven ile polis memurları Meltem Uçar, Ömer Karamehmetoğlu Ankara 17. Asliye Ceza Mahkemesi'nde beraat ettiler. Sanıkların suçu işledikleri, ancak "rica ile baskı altına alındıkları" da tutanaklara geçirildi.

YAŞAR ÖZ'ÜN SERBEST BIRAKILMASI

Uyuşturucu kaçakçısı Yaşar Öz'ü, "Emniyet Genel Müdürlüğü uzmanlık belgesi", yeşil pasaport ve silahlarla birlikte 1994'te yakalanmasına karşın Ağar'ın talimatıyla serbest bırakan dönemin İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mestan Şener, Mali Şube Müdür Yardımcısı Osman Yıldırım Özkaraca ve Başkomiser M. Nahit Yürüten, Şişli 1.Asliye Ceza Mahkemesince 26 Ocak 1998'de, "adli makamları yanıltmak ve kanunsuz emri yerine getirmek" suçundan üçer ay hapis cezasına çarptırıldı. Ancak mahkeme bu cezayı 1 milyon 150'şer bin lira para cezasına çevirirken, diğer sanıklar da beraat etti.

ÇATLI'YA SAHTE KİMLİK

Abdullah Çatlı'ya, Mehmet Özbay adıyla silah ruhsatı verilmesi için sahte rapor ve ikametgah belgesi düzenlenmesi nedeniyle Fatih 3. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davada, mahkeme Başkomiser Doğan Şimşek, polis memuru Dinçer Sarıboğa ve muhtar Burhan Kocapehlivan'ı 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırdı.

KEMAL YAZICIOĞLU DAVASI

'Kumarhaneler Kralı' olarak bilinen Ömer Lütfü Topal cinayeti zanlıları özel timci polisleri savcılığa sevketmeyip serbest bırakan dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Kemal Yazıcıoğlu ve yardımcısı Bilgi Ünal "görevi kötüye kullanmak" suçundan yargılandıkları İstanbul 3.Ağır Ceza Mahkemesinde 4 Kasım 1999'da beraat etti.

Ancak Yargıtay'ın "sanıkların kanunsuz olarak serbest bırakıldığını" saptayarak kararı bozması üzerine davaya yeniden başlandı.

SAVCIYI TEHDİT

Topal cinayetini soruşturan Sarıyer Cumhuriyet Başsavcısı Veli Engin Aslan'ı yayın yoluyla tehdit ettikleri gerekçesiyle Topal'ın kurpiyer sevgilisi Sevda İnce ve Gözcü gazetesi muhabiri Mehmet ehirli hakkında açılan dava Sarıyer Asliye Ceza Mahkemesinde beraatle sonuçlandı.

MENZİR'İN GÖREVİ İHMAL DAVASI

Öz'ün evinde yapılan aramada ele geçirilen silah ve belgelere ilişkin yasal işlem yapmadığı gerekçesiyle dönemin İstanbil Emniyet Müdürü Necdet Menzir hakkında görevi kötüye kullandığı gerekçesiyle yargılanabilmesi için fezleke hazırlandı.

HANEFİ AVCI'NIN MİT DAVASI

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi eski Başkan Yardımcısı Hanefi Avcı MİT'in bazı telefonlarını açıkladığı gerekçesiyle yargılandığı davadan, "suç işleme kastıyla hareket etmediği" gerekçesiyle beraat etti.

YAPRAK'IN KAÇIRILMASI

Gaziantep Yaprak TV'nin sahibi Mehmet Ali Yaprak'ın fidye için 25 Mayıs 1996'da kaçırılmasıyla ilgili olarak aralarında Haluk Kırcı'nın da bulunduğu 9 kişi hakkında, Adana DGM'de "çete" ve Gaziantep Ağır Ceza Mahkemesindeki "zorla adam kaçırma, gasp, adam öldürmeye teşebbüs" suçlarından açılan davalar beraatle sonuçlandı.

ŞAHİN KAZA GEÇİRDİ

Dava sanığı İbrahim Şahin, Bursa-İstanbul karayolunda kendi kullandığı ciple 28 Mart 2000’de trafik kazası geçirerek, ağır yaralandı. Hafıza kaybına uğradığı gerekçesiyle uzun süre DGM’ye gitmeyerek İstanbul’daki evinde dinlenen Şahin, sonuçta ifade verdi. Sanıklardan Sami Hoştan da Hollanda, Belçika ve Almanya’ya uyuşturucu naklettiği gerekçesiyle 12 Nisan 2000’de, Bakırköy’de gözaltına alındı ve DGM’ce tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!