Süryanilerden Şeyh Hamidi’nin mezarına ziyaret

Güncelleme Tarihi:

Süryanilerden Şeyh Hamidi’nin mezarına ziyaret
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2008 14:59

MARDİN’in Midyat İlçesi'nde yaşayan Süryanileri 1914 yılında çeteciler ve bazı tutucu aşiretlerin katliamından kurtaran, derin hoşgörüsüyle tanınan ve 61 yıl önce vefat eden Şeyh Fethullah Hamidi, Süryaniler tarafından mezarı başında anıldı.

Ölümünden bu yana ilk kez böylesine kalabalık bir Süryani Cemaati tarafından Hamidi’nin ailesi ve türbesi ziyaret edildi. Ziyaretten sonra Mıhellemi Diyalog Derneği Başkanı Mehmet Ali Aslan, heyette bulunanlara Şeyh Fethullah Hamidi’nin fotoğraflarını hediye etti.

Batman’ın Gercüş İlçesi Kayapınar köyünde 1947 yılında vefat eden Şeyh Fethullah Hamidi ve torunları Şeyh Abdullah Hamidi ve Şeyh Sabahattin Hamidi’nin mezarları Şeker Bayramı nedeniyle Süryani din adamları ve cemaati tarafından ziyaret edildi. Şeyhin mezarı başında Süryanice ilahiler ve dualar okuyan heyeti, Sabahattin Hamidi karşıladı.

Papaz Bıtrıs Öğünç yaptığı konuşmada, bütün İslam aleminin Ramazan Bayramını kutlayıp, tüm insanlığa barış, huzur ve mutluluk getirmesini diledi. Öğünç, “Güzel insan Şeyh Fethullah hayatta iyi intiba bıraktı. İncil’de geçtiği gibi; ‘Sulh yapanlar, Allah’ın melekleri gibi günahsız kalacaklar.’ Bizim dedelerimiz ve babalarımız onun sayesinde bugüne kadar gelmişler. Bizim bu mübarek ailesinden ve torunlarının torunlarından istediğimiz bu ismin baki kalmasıdır. Ne mutlu hoşgörü ile barışı sağlayanlara. Şeyh Fethullah’a Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

TORUNUNUN UNUTAMADIĞI ANISI

Şeyh Fethullah Hamidi’nin torunu Abdullah Hamidi ise, çok cefakar ve fedakar Süryanilerin kendilerini hala unutmadıklarını belirterek şunları söyledi:
“Rahmetli dedemizin yaptığı barış hala devam etmekte. Süryanilerin sevgisi, muhabbeti kalbimizde hala var. Senede iki kez Süryanileri gider evlerinde ziyaret ederiz. Süryanileri ziyaret için Gülgöze köyüne gittiğimde yaşadığım şu olay beni çok duygulandırdı. Kilisede kalan bir genç, dedem Şeyh Fethullah’ın fotoğrafını gösterip, tanıyıp tanımadığımı sorduktan hemen sonra, “Bu bizleri kurtaran Şeyh Fethullah’tır’ dedi. Bu olayı duyunca çok duygulandım. Bizler de onları seviyoruz ve onlar için dua edeceğiz.”


SÜRYANİLERİ KATLİAMDAN KURTARMIŞ

1915 yılında birinci dünya savaşı sürerken, Midyat İlçesi Gülgöze köyü ve çevresinde yoğun şekilde yaşayan Süryaniler, Ruslarla işbirliği yaptıkları gerekçesiyle asi çeteler ve bazı aşiretlerin baskısı ve saldırısıyla karşı karşıya kalmış. Süryanilerin toplandığı bu köy ve çevresi savaş meydanına dönmüş. Bu durum üç ay sürmüş. Süryaniler, Gülgöze’ye sıkışıp kalmışlar. Tam bu sırada Süryanilerin imdadına, bölgenin o dönemdeki en önemli Müslüman din adamı olan Şeyh Fethullah Hamidi arabulucu olarak yetişmiş ve “Savaş dursun, düşmanlık bitsin” demiş. Görüşmeler, pazarlıklar sırasında Süryani cemaatinin yanında yer almış, fetvalar yayınlamış. Ayrıca Şeyh Hamidi, anlaşma sağlanıncaya kadar ‘Güven bağı oluşsun” diye, oğlu Şeyh Siracettin’i Süryanilere rehin bırakmış. Bu tavır, Gülgöze köyündekiler ve karşı taraf için önemli bir uyarı olmuş. Şeyh Hamidi ardından hemen Diyarbakır’a geçerek, yetkililerden olayın sonuçlanmasını sağlayacak belgeyi almış ve olaylar böylece sona ermiş.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!