Suriye'de sürpriz görevden alma

Güncelleme Tarihi:

Suriyede sürpriz görevden alma
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2011 10:50

Türkiye’ye sığınan binlerce Suriyeli'nin şiddet olaylarından kaçtıkları için değil, “akrabalarını ziyaret etmek için” Türkiye tarafına geçtiklerini söyleyen Suriye devlet televizyonu direktörü Reem Haddad'ın görevden alındığı bildirildi. Bu arada şu ana kadar gazetecilerin Suriye'ye girişini yasaklayarak, bölgeden sağlıklı haber alınmasına imkan tanımayan Şam hükümeti, birkaç gün öncesine kadar şiddetli çatışmaların yaşandığı Cisr eş Şuğur kentinin kapılarını basın mensuplarına açtı.

Haberin Devamı

İran Haber Ajansı IRNA’nın haberine göre, Suriye eski istihbarat şeflerinden Süleyman Haddad’ın kızı olan Reen Haddad, Suriye enformasyon bakanı tarafından görevden alındı. 

Aynı zamanda Enformasyon Bakanlığı sözcülüğü yapan Haddad’ın görevden alınış gerekçesi belirtilmedi, ancak IRNA eski direktörün, Suriye’den Türkiye’ye kaçan mültecilerle ilgili açıklamalarına yer verdi.

Ünlü aktrisler Julianne Moore ve Isla Fisher'a benzetilen Haddad, Türkiye’ye sığınan mülteciler için, “Bu insanların sınırın ötesindeki köylerde çok sayıda akrabaları var. Sınırı geçmek onların çoğu için kolay. Bu, sokağınızda bir sorun yaşamanıza benziyor. Ve anneniz de yan sokakta yaşıyor. Siz de annenizi görmeye gidiyorsunuz” ifadelerini kullandı. Haddad, güvenlik güçlerinin göstericilere sert müdahale etmediğini savunuyordu.

Haberin Devamı

SURİYELİ MÜLTECİ SAYISI 8 BİN 500'Ü GEÇTİ

Suriye'deki olaylardan kaçarak, Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, Hatay’daki dört geçici çadırkentte ağırlanıyor. Sınır geçişi yapan Suriyelilerin sayısının 8 bin 500'ü aştığı belirtildi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından alınan bilgiye göre, Yayladağı ve Altınözü'nde oluşturulan geçici çadırkentlere yerleştirilen Suriyelilerin bin 740'ı yetişkin erkek, 2 bin 242'si yetişkin kadın, 4 bin 556'sı ise kız ve erkek çocuk olmak üzere toplam 8 bin 538'e ulaştı.

Sınıra gelen Suriyeliler, görevliler tarafından birer birer kayıt altına alınırken, bazı geçici çadırkentlerin de kapasitesi doldu. Yeni geçici çadırkentler kurulmasının düşünüldüğü öğrenildi.

SURİYE KAPILARINI DÜNYAYA AÇTI

Öte yandan Suriye hükümeti, gazetecilerin, yaklaşık 120 polisin öldürülmesinden bu yana Esad rejiminin başlıca hedef noktası hâline gelen Cisr eş Şuğur kentinde görüntü almasına izin verdi.

SURİYE KAPILARINI AÇTI / FOTO GALERİ

Hükümet tarafından organize edilen basın turu sırasında gazetecilere, silahlı kişilerce öldürüldüğü iddia edilen güvenlik görevlilerinin cesetleri gösterildi.

Suriye ordusu, muhaliflere ait olduğunu açıkladığı silahları da sokaklara sererek, gazetecilerin görüntü almasını sağladı.

/images/100/0x0/55eab119f018fbb8f8909732

Haberin Devamı

AP muhabiri Bassem Tellawi'nin çektiği fotoğraflarda ayrıca, bazı Cisr eş Şuğurluların kentteki askerlere sevgi gösterisinde bulunduğu görüldü.

Elli bin nüfuslu kentte yaşayanların çoğu, ordunun operasyon düzenleyeceği korkusuyla evlerinden kaçarak, Türkiye'ye sığınmıştı.

ALTI SİVİL ÖLDÜ

Suriye ordusunun Türkiye sınırına yakın Cisr eş Şuğur kasabasındaki kuşatması sürerken, kasaba çevresindeki operasyonlarda altı sivilin öldüğü bildirildi.

AFP, bir insan hakları eylemcisine dayandırdığı haberde, askerlerin Cisr eş Şuğur çevresindeki köylere düzenlediği saldırılarda altı kişinin öldüğünü duyurdu.

Suriye ordusunun Irak sınırındaki doğu bölgelerde de tankları konuşlandırdığı belirtildi.

Haberin Devamı

GAZETECİLERE SALDIRI

Öte yandan Cisr eş Şuğur kasabasından dönen gazetecilerin dün silahlı saldırıya uğradığı bildirildi.

Gazetecilerin aracının pusuya düşürüldüğü olayda can kaybı olmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!