'Suriye'de son 1.5 yılda dokuz ayrı katliam'

Güncelleme Tarihi:

Suriyede son 1.5 yılda dokuz ayrı katliam
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2013 11:35

Suriye'deki insan hakları ihlallerini araştıran Birleşmiş Milletler komisyonu, son 1.5 yılda Suriye rejimi ve onu destekleyen güçler tarafından en az sekiz; silahlı muhalifler tarafından da bir katliam yapıldığını bildirdi.

Haberin Devamı

Suriye'deki savaşı "cezasız kalana katliamlar" olarak nitelendiren Paulo Pinheiro liderliğindeki araştırma komisyonu, Suriye'de dokuz farklı kitlesel saldırı olduğundan şüphelendiklerini açıkladı.

Komisyon, Suriye hükümetine bağlı güçlerin sivilleri katlettiğini, hastanelerin bombaladığını ve özellikle son aylarda muhaliflerin elindeki bölgeleri geri almak için yaygın olarak diğer savaş suçlarını işlediğini bildirdi.

Komisyona göre aralarında radikal İslamcıların da yer aldığı muhalefet ise infaz, rehin alma, sivillerin yaşadığı yerleri bombalama gibi savaş suçlarına başvurdu.

Komisyonun açıklamasında "Tüm tarafların gerçekleştirdiği bu insan hakları ihlalleri ve suçlar, uluslararası hukuka aykırı nitelikte. Hesap vermekten korkmuyorlar. Bunun adalete sevk edilmesi zorunlu hal almıştır" denildi. Ancak komisyon, kimyasal silah kullanımıyla ilgili "ağırlıklı olarak hükümete yönelik" suçlamalr olduğunu fakat bunlarla ilgili şimdilik bir sonuna varmanın mümkün olmadığını ifade etti.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler'in 47 üyeli İnsan Hakları Konseyi tarafından oluşturulan komisyon, Suriye'de iki yıldır yaşanan savaş suçlarını inceliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!