'Suriye’ye giden silahlar spor amaçlı'

Güncelleme Tarihi:

Suriye’ye giden silahlar spor amaçlı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2013 10:29

MİLLİ Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Birleşmiş Milletler raporu ve TÜİK kayıtlarında görülen Suriye’ye ihraç silahlarla ilgili “Spor amaçlı kullanıma uygun yivsiz av tüfeği ve kurusıkı tabanca cinsi silahlar söz konusu haberde denildiği şekilde harp silahı değildir. Gümrük kontrolünde de kırmızı hattan geçirilerek yapılmıştır” dedi.

Haberin Devamı

Meclis Genel Kurulu’nda bütçe görüşmelerinde muhalefetin yoğun eleştirisiyle karşılaşan Yılmaz, şunları söyledi:

"HEPSİ MSB’DEN GEÇER"

“Türkiye’den yapılan bütün silah ihracatlarının izni Milli Savunma Bakanlığı’ndan geçer. Milli Savunma Bakanlığı olarak Suriye’ye herhangi bir silah ihracatına izin verilmemiştir. Ancak, Gümrük Bakanlığı’nın yapmış olduğu açıklamayı bir kez daha yüce Meclise açıklamak isterim. Suriye’ye harp silahı ihraç edilmemiştir. Haberdeki mesnetsiz iddianın aksine 2013 yılında Türkiye’den Suriye’ye hiçbir silah gitmemiştir. İhraç edilenler ise yivsiz av tüfeği ve kurusıkı ses tabancası cinsi eşyadır. Bunun dışında bir ihracatımız söz konusu değildir.

GİZLİLER İSTATİSTİKTE OLMAZ

Suriye’ye ihraç edilen spor amaçlı kullanıma uygun yivsiz av tüfeği ve kurusıkı tabanca cinsi silahlar söz konusu haberde denildiği şekilde harp silahı değildir. Bu eşya mevcut uluslararası mevzuata uygun olarak Suriye’ye ihracatı herhangi bir kısıtlamaya ve izne tabi değildir ve gümrük kontrolünde de kırmızı hattan geçirilerek yapılmıştır. (CHP’li Gürkut Acar’ın “Gizlice gönderilmiş” sözleri üzerine) Onlar da istatistiklerde yer almaz, ihracat kalemi olmaz.

Haberin Devamı

İNTİHARLAR KOMPLEKS BİR OLAY

Kışlada intiharlarla ilgili konuşan Yılmaz şunları söyledi: Bu sadece bizim Silahlı Kuvvetlerin sorunu değildir, dünyadaki silahlı kuvvetlerde de vardır. Bir rakam vermek isterim: Amerikan Savunma Bakanlığı’nın sitesinde ‘2012 yılında intihar eden Amerikalı sayısı 34 bin ve bu sayı trafik kazasında ölenlerden çok daha fazladır ve bunların da çoğunluğu genç insanlardan olmaktadır’ diyor. Bizim toplumumuzun da bu intihar olayından bağışıklığı yoktur. Çok kompleks ve karmaşık bir şey. Aşırı risk alma var, madde bağımlılığı var, hayatında keskin değişiklikler var, sahip olduklarından ayrılmak, bırakmak, bunları her biri bunu etkiliyor. Mehmetçikler, bu evlatlar hepimizin evlatları hepimizin kardeşleri. Herkesin bu yolda desteğini almaya hazırız ki bu, toplumumuzun ortak problemi, Silahlı Kuvvetlere yansıyan parçasını minimuma indirelim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!