Sümela'da tarihi olay

Güncelleme Tarihi:

Sümelada tarihi olay
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2010 00:00

Sümela Manastırı’nda Kurtuluş Savaşı’ndan sonra yasaklanan ayinler, 88 yıl sonra, dün ilk kez yapıldı. FENER Rum Patriği Bartholomeos, ayinden önce geldiği Maçka İlçesi’nde önceki akşam iftara katıldı. Bartholomeos, İl Müftü Yardımcısı Zeki Aksoy’a gümüş kapaklı bir Kuran’ı Kerim hediye etti. Patrik Bartholomeos, Sümela Manastırı’na çıkan 400 metrelik patikadan yürürken kendisine kemençe çalan Necdet Çoban’a 100 Euro bahşiş bıraktı.

Haberin Devamı

  

İŞTE AYİN GÖRÜNTÜLERİ / WEB TV


88 YIL SONRA İLK KEZ / WEB TV

AYİNE GELENLER MANASTIRA SIĞMADI / Foto-Galeri

Ortodoks geleneklerine göre yapılan dua töreni ardından kürsü olarak hazırlanan bölüme çıkan Bartholomeos, ayinde Rumca bir konuşma yaptı. Bartholomeos’un konuşması sırasında törene katılan bir çok kişi duygulanarak ağladı ve mum yaktı.

Sümela Manastırı’nda Kurtuluş Savaşı’ndan sonra yasaklanan ayinler, 88 yıl sonra, dün ilk kez yapıldı. Yunanistan, Gürcistan ve Rusya’dan 500 davetlinin katıldığı ayinde, Patrik Bartholomeos önce Rumca sonra da Türkçe bir konuşma yaptı. Patrik, “Art niyetimiz yok. Her zaman olduğu gibi bugün de dua etmeye geldik” dedi.

Haberin Devamı

TRABZON, dün tarihi bir gün yaşadı. Cumhuriyet döneminde yasaklanan ve 88 yıl sonra Sümela’da ilk kez yapılan ayine katılanlar, öylesine heyecanlıydı ki, ayinden saatler önce avluda yerlerini aldılar. Ayine Yunanistan, Gürcistan ve Rusya’dan 500 davetli katıldı. Trabzon Valiliği tarafından verilen özel izinle ayine katılanların, 250’sini geçtiğimiz yıl izinsiz ayin yapan Rus milletvekili İvan Savvidi, diğer 250 kişiyi de Fener Rum Patrikhanesi belirledi. Ayin sadece Ortodoksların değil, ortak kültür mirasımızın önemli günlerinden biri olarak da tarihe geçti.

Sabırla bekledik

Patrik Bartholomeos, 1 saat ilahiler ve dualar okuduktan sonra önce Rumca, ardından Türkçe bir konuşma yaptı. Büyük alkış alan konuşmasında şunları söyledi: “88 yıl sonra Sümela Manastırı’nda tarihle ve sizlerle kucaklaşmaya geldik. Çok uzun bir ayrılıktan sonra bu manastırda ibadetimizi yapmamıza imkân veren Allah’ımıza hamdolsun. Sümela Manastırı, on yıllarca bir efsane gibi aramızda sabırla bu günleri beklemiş ve Ortodoks Camiası’nın hatta tüm Hıristiyan camiasının en önemli günlerinden biri olan Aziz Meryem Ana’mızın ölüm yıldönümünün kutlandığı bir tarihte, yani 15 Ağustos’ta, burada bulunmakta ve ayin yönetmekten büyük bir onur ve mutluluk duyuyorum.

Art niyetimiz yok

Bizim hiçbir art niyetimiz yok. Her zaman olduğu gibi bugün de dua etmeye geldik. Burada yüzyıllarca yaşamış Rum Ortodoks halkının anısına ve buraya hizmet etmiş keşiş ve ruhanilerimizin ruhlarına dua etmeye geldik. Bu manastırın tarihinde, onu gönülden seven, destekleyen Osmanlı padişahlarından İkinci Beyazıt, Birinci Selim, İkinci Selim, Üçüncü Murat, Birinci İbrahim, Dördüncü Mehmet, İkinci Süleyman, İkinci Mustafa ve Üçüncü Ahmet’in anılarına dua etmeye geldik. Türkiye’nin, Ortadoğu’nun, insanlığın ve burada bulunan bizleri izlemeye gelen herkesin saadeti, huzuru ve mutluluğu için dua etmeye geldik. Çok inanan, az inanan Ortodoks veya başka mezhep ve dinden olanlar için dua etmeye geldik. Yüce Allah bu kutsal günde, bu kutsal mekanda şükür dualarımızı kabul etsin. Birlikte yaşam kültürü medeniyetimizin bizlere bıraktığı bir mirastır. Bu mirası yaşatalım ve öğretelim ki artık bu konularda acılar vuku bulmasın, ailelerin yürekleri yanmasın, çocuklar korkmasın, gençler endişe etmesin. Ortadoğu ve Kafkas halklarına ve tüm insanlığa barış, huzur, mutluluk gelsin. Bu vesile ile Ramazan ayınızı kutlarız. Huzur, sabır ve ibadetle bu anlamlı ayı yaşamanızı temenni ederiz.”

Fedorrov: Akıllı bir iş

Rusya’nın Trabzon Başkonsolosu Kiril Fedorrov ise 88 yıl aradan sonra düzenlenen ayinle ilgili olarak, “Türk hükümeti çok akıllıca bir şey yaptı. Rusya’daki Ortodokslar çok mutlu. Özellikle Karadeniz Bölgesi’nin ekonomik gücüne katkı olacak çok önemli bir gelişme bu” dedi.

Kemençeciye 100 euro müftüye gümüş Kuran

FENER Rum Patriği Bartholomeos, ayinden önce geldiği Maçka İlçesi’nde önceki akşam iftara katıldı. Bartholomeos, İl Müftü Yardımcısı Zeki Aksoy’a gümüş kapaklı bir Kuran’ı Kerim hediye etti. Patrik Bartholomeos, Sümela Manastırı’na çıkan 400 metrelik patikadan yürürken kendisine kemençe çalan Necdet Çoban’a 100 Euro bahşiş bıraktı. Ortodoks geleneklerine göre yapılan dua töreni ardından kürsü olarak hazırlanan bölüme çıkan Bartholomeos, ayinde Rumca bir konuşma yaptı. Bartholomeos’un konuşması sırasında törene katılan bir çok kişi duygulanarak ağladı ve mum yaktı.

Dev ekran kurup izlediler

Ayin 10.00’da başladı 13.00’de bitti.

Trabzon Valiliği tarafından kart verilen yaklaşık 500 kişi içeri alınırken, yaklaşık 1000 kişi de manastırın alt tarafında iki dev ekrandan ayini izledi.

Ayin sonunda, Hz. İsa’nın çarmıha gerilmeden önce havarilerle Son Akşam Yemeği’nde ekmek yiyip şarap içmesinden yola çıkılarak cemaate ekmek dağıtıldı. Şarap içildi. Bu ayin sadece Pazar günleri kilisede yapılıyor ve Evharistiya adı veriliyor.

Ayin bitiminde bir Yunanlı, kemençe çalıp türkü söyledi.

Patrik ayin yerine, siyah kıyafetiyle geldi ama manastırın içinde beyaz tören kıyafetini giydi.

Manastırın avlusunda patriğin göründüğü an büyük bir alkış koptu.

Üç saat süren ayin sırasında, bir papazın fenalık geçirmesi bile ayinin ahengini bozmadı.

Cemaatten pek çok kişinin yakasında, Selçuklu Devleti’nden Bizans’a kadar birçok devletin sembolü olmuş çift başlı kartal sembollü rozetler takılıydı.

Patikadan yürümek zor olduğu için yaşlılar katılmadı. Rumlar orta yaşlı, Rus ve Gürcü cemaatleri oldukça gençti.

Ayine gelen bir gençle herkes fotoğraf çektirmek isteyince, kim olduğunu merak ettim. Rusya’nın en meşhur popçusu çıktı.

1923’te boşaltılmıştı

TRABZON’un Maçka İlçesi’nden bulunan Sümela Manastırı’nı rivayete göre, Bizans İmparatoru I. Theodosius zamanında (375-395) Atina’dan gelen iki rahip kurdu. Trabzon’da 18 Nisan 1916’dan, 24 Şubat 1918’e kadar süren Rus işgali, yeniden bir Hıristiyan Pontus devleti kurulacağı inancını doğurdu. Bu nedenle Kurtuluş Savaşı’ndan sonra, 1923’te buradaki Rumlar Yunanistan’a gönderildi ve manastır boşaltıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!